CONCLUZIE ÎN ANCHETA DEPUTAŢILOR Contractul cu Sterling este ilegal

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 26 iunie 2009

Contractul cu Sterling este ilegal

Vinovaţii trebuie găsiţi de procurori, iar Guvernul trebuie să decidă rezilierea sau renegocierea contractului

Deputaţii din comisia de anchetă pentru Sterling au aprobat, ieri, raportul final în care arată că actul adiţional nr. 11 la contractul de concesiune aprobat prin Hotărâre de Guvern a fost întocmit în condiţii ilegale, iar nota de fundamentare a fost realizată cu date false. Actul oferă Sterling dreptul de explorare şi exploatare a perimetrelor concesionate în Marea Neagră. Potrivit raportului elaborat de deputaţi, Guvernul trebuie să decidă dacă va rezilia sau va renegocia contractul încheiat cu Sterling, în termen de 60 de zile de la data aprobării concluziilor anchetei în Plenul Camerei Deputaţilor. Parlamentarii au mai stabilit ca Parchetul să preia cazul pentru a stabili care sunt daunele aduse statului şi pentru a identifica şi sancţiona, conform legii, vinovaţii.

Iulian Iancu, preşedintele comisiei de anchetă, a declarat: "Actul adiţional aprobat prin Hotărâre de Guvern modifică radical conţinutul contractului de concesiune semnat în 1992. Or acesta nu mai este un simplu act adiţional, ci un nou contract prin care statul este decăzut din drepturi, primind doar o redevenţă în loc de cota de 45% din producţie. Acest act adiţional elimină drepturile instituţiilor de control şi lasă posibilitatea Sterling să exploateze resursele după bunul plac".

Domnia sa a mai arătat, în cadrul prezentării concluziilor raportului, că nota de fundamentare a fost întocmită cu date false pentru că a ascuns rezervele reale din perimetrul menţionat. Sterling avea obligaţia, din 2005, să aibă finalizat un studiu de fezabilitate pentru perimetrele concesionate în Marea Neagră, care să arate rezultatul explorărilor. Or, acest studiu a intrat în posesia Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), partenerul Sterling din contract, abia în acest an, după începerea anchetei. Studiul arată rezerve de 51 miliarde mc de gaze naturale şi 278 milioane tone ţiţei.

Pentru exploatarea lor comercială, este nevoie de investiţii de 450 milioane de dolari. Ori, nota de fundamentare nu indică decât un necesar investiţional de 8 milioane de dolari pentru exploatarea a 2 miliarde mc de gaze, mai arată raportul final al deputaţilor.

Sterling nu a avut avizele şi autorizaţiile necesare derulării activităţilor de explorare, nu poate demonstra că a realizat investiţii în Marea Neagră, nu deţine cartea pertolieră a perimetrelor menţionate şi nici nu poate dovedi că are capacitatea tehnico-economică să deruleze operaţiuni de explorare şi producţie de o asemenea anvergură.

Toate aceste ilegalităţi, spun deputaţii, au fost făcute cu complicitatea ANRM, instituţie care nu şi-a exercitat competenţele de control a concesiunii, nu a avut mandatul Guvernului să negocieze un nou contract şi a mai întocmit şi o notă de fundamentare cu date care nu erau reale. Deputaţii cer ca Romgaz să devină parte în acest contract, în locul ANRM, iar statul să-şi reintre în drepturile iniţiale.

Parlamentarii susţin că Sterling a minţit la audierile comisiei de anchetă când a afirmat că deţine toate avizele şi autorizaţiile necesare activităţilor din Marea Neagră. Astfel, deputaţii cer ca cei care au oferit informaţii nereale comisiei să fie deferiţi anchetei instanţelor judiciare. Iulian Iancu a adăugat că, dacă Biroul Permanent al Camerei decide, votul asupra raportului ar putea fi dat luni sau marţi, în cadrul unei şedinţe de plen. În caz contrar, raportul va fi votat în sesiunea din septembrie.

Liberalii din comisia de anchetă s-au opus raportului şi au anunţat că vor face un document separat. Deputatul Cristian Adomniţei a declarat: "Acest raport este unul pur politic la adresa fostului Guvern. Noi nu am boicotat ancheta, ci am dorit să se afle adevărul. La concluzii, raportul încearcă să mai perie din acuzaţiile politice". Domnia sa susţine că audierile din Comisie nu au fost complete, nefiind chemat fostul preşedinte ANRM şi nici alte persoane ce ar fi putut fi importante pentru acest caz. Liberalii mai susţin că deputatul PSD Iancu nu trebuia să prezideze ancheta pentru că are un proces pe rol din aceastră cauză cu fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu. Liberalii susţin că rezoluţia din raport în vor ajuta pe Iancu să încline justiţia în favoarea lui în cadrul procesului. Deputaţii PNL mai susţin că actul adiţional nr. 11 la contractul de explorare şi împărţire a producţiei nu este încheiat în baza Ordonanţei 101/2007, care este invocată în raport şi nici nu se erijează într-un nou contract de concesiune.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Aici nu sa vorbit de foloasele necuvenite,date unora si altora.Ma intreb cum se poate ca pe criza asta,caruia nu i se vede capatul,Tariceanu sa-si ia un Bentley de 200.000 euro????Orice om chibzuit tine de bani,iar daca Tariceanu si-a luat acest Bentley,inseamna ca are in spate milioane de euroi,lichizi.Sa fie verificat la avere,nenorocitul asta!dar ma ntreb,retoric,de cine???De alti hoti ,ajunsi la guvernare???De politicienii corupti pana in maduva oaselor???Siiii,prefer sa ma resemnez.Suntem o tara plina de hoti,ticalosi,nenorociti,faris ei si excroci notorii.Asta e adevarul.

    I nclin sa fiu de acord cu opinia Dl.Braun.Multe din privatizarile facute sunt pe aceiasi linie.Sunt prea multi guvernanti,prea multi parlamentari.Sa fie mai putini dar de valoare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb