Consiliul Concurenţei analizează contractul de cooperare încheiat între consorţiul "Energo Mineral, Cuprom şi Ipronef" pe de o parte, şi "Cuprumin" SA Abrud, pe de altă parte. Contractul are ca obiect exploatarea perimetrului minier Roşia Poieni. Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, exploatarea cuprului se face în schimbul unei redevenţe lunare negociate între părţi şi a unui amplu program investiţional pentru modernizarea facilităţilor de extracţie şi prelucrare a minereului, al cărui unic beneficiar este "Cuprumin".
Cooperarea se va desfăşura pe o perioadă de zece ani, cu posibilitatea prelungirii pentru perioade succesive de câte cinci ani şi sub rezerva posibilităţii încetării Contractului ca urmare a deciziei Ministerului Economiei şi Comerţului de a privatiza societatea. Contractul a fost realizat în urma unui proces de selecţie competitivă, demarat de Ministerul Economiei prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în vederea identificării de parteneri privaţi pentru restructurarea exploatării, exploatarea şi atragerea de investiţii.
"Energo Mineral" SA îşi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului cu ridicata al produselor intermediare neagricole şi al deşeurilor. "Cuprom" SA are ca activitate principală producţia metalelor preţioase şi a altor metale neferoase. Domeniile de care se ocupă "Ipronef" SA sunt activităţile de arhitectură, inginerie şi consultanţă tehnică în sectorul minier.