Concurenţa îi investighează pe "băieţii deştepţi" din energie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 aprilie 2012

Bogdan Chiriţoiu: Autoritatea pentru concurenţă suspectează încălcarea legislaţiei în domeniu.

Bogdan Chiriţoiu: Autoritatea pentru concurenţă suspectează încălcarea legislaţiei în domeniu.

Consiliul Concurenţei a declanşat, în urmă cu două săptămâni, o investigaţie asupra contractelor bilaterale directe încheiate de "Hidroelectrica" SA cu "băieţii deştepţi" din energie.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, ieri, că în cursul săptămânii trecute au fost efectuate inspecţii la firmele care au astfel de contracte încheiate cu compania de stat.

Autoritatea pentru concurenţă sus-pectează încălcarea legislaţiei în domeniu şi investighează dacă aceste contracte nu limitează excesiv lichiditatea pe piaţa de electricitate şi dacă nu există înţelegeri între aceste firme.

Şeful Concurenţei a menţionat, citat de Mediafax, că la inspecţiile inopinate au fost ridicate documente de la firmele care beneficiază de energia hidro: "Am ridicat anumite documente, dar volumele lor sunt foarte mari şi nu am putut să le procesăm imediat. Nu ştiu ce cuprind aceste documente şi chiar dacă aş şti nu aş putea să vă spun fiind o investigaţie în curs".

Domnul Chiriţoiu a adăugat că şi Comisia Europeană (CE) analizează un posibil ajutor de stat acordat "băieţilor deştepţi" din energie, prin contractele directe cu "Hidroelectrica". CE a primit, în acest sens, mai multe plângeri de la Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al "Hidroelectrica".

Domnia sa a explicat: "Dacă va fi considerat ajutor de stat, CE te obligă să închei practica respectivă, iar banii luaţi de la companii vor fi returnaţi statului. CE încă analizează dacă va deschide inves-tigaţia".

Dacă CE constată ajutorul de stat, contractele ar putea fi reziliate fără repercusiuni

Piaţa de energie a primit cu mare interes investigaţia Consiliului Concurenţei, care ar putea tranşa subiectul "băieţilor deştepţi".

Jean Constantinescu, cunoscut specialist în domeniul energetic (fost preşedinte al ANRE - reglementatorul pieţei de energie şi fost director general al "Transelectrica"), ne-a declarat: "Preţul din aceste contracte directe ale «Hidroelectrica» este mult sub cel al pieţei. Şi aici mă refer la toată perioada de existenţă a acestor contracte, începând cu anul 2003. Din punctul meu de vedere, CE sigur va constata, dacă va declanşa investigaţia, că aceste contracte directe reprezintă un ajutor de stat pentru că sunt încheiate la tarife sub nivelul pieţei. Declararea acestor contracte ca ajutor de stat va fi calea sigură şi rapidă de a salva Hidroelectrica şi Guvernul de la plata unor despăgubiri în caz de reziliere. După cum ştiţi, cei care au avut acces la aceste contracte au declarat că rezilierea lor atrage pagube materiale uriaşe pentru statul român".

Potrivit domnului Constantinescu, dacă se constată ajutorul de stat, "băieţii deştepţi" vor trebui să plătească la bugetul de stat, ca despăgubiri, diferenţa dintre preţul din contract şi cel de pe piaţa liberă. Având în vedere cantităţile importante de energie hidro contractate de aceste firme la preţuri mult mai mici decât pe piaţa liberă, sumele la care face referire Jean Constantinescu sunt uriaşe, de zeci poate chiar sute de milioane de euro (n.r. cam jumătate din energia produsă anual de "Hidroelectrica" a fost angajată în aceste contracte, din 2003 şi până în prezent).

Surse autorizate din cadrul "Hidroelectrica" şi care au dorit să-şi păstreze anonimatul ne-au spus că este imposibil de calculat şi stabilit eventualul prejudiciu adus de aceste contracte pentru că în perioada 2003-2006 nu am avut piaţă liberă de energie. Majoritatea contractelor încheiate, atunci, de producătorii de electricitate erau pentru piaţa reglementată (populaţia şi agenţii economici) la un preţ stabilit de stat, iar afacerile cu furnizarea de energie erau la un nivel incipient. Potrivit aces-tor surse, un eventual demers al CE pentru rezilierea contractelor cu "băieţii deştepţi" pe motiv că reprezintă ajutor de stat va fi unul fără succes.

Investigaţia Concurenţei va aduce mai multă transparenţă pe piaţa de energie

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat că speră ca investigaţia Consiliului Concurenţei să aducă mai multă transparenţă şi nedis-criminare pe piaţa de energie, autoritatea având instrumentele legale să analizeze şi să stabilească legalitatea contractelor directe încheiate de "Hidroelectrica".

Sindicaliştii "Hidrosind", federaţie din cadrul "Hidroelectrica", ne-au spus că investigaţia Consiliului Concurenţei este binevenită şi au comentat: "De-a lungul timpului, personaje politice, care erau în măsură să iniţieze acţiuni pentru stoparea, rezilierea sau măcar împiedicarea prelungirii aces-tor contracte directe, nu au făcut nimic să oprească devalizarea Hidroelectrica. Sperăm ca investigaţia Consiliului Concurenţei şi Comisia Europeană să facă lumină în cazul acestor contracte".

Sintagma "băieţi deştepţi" este aplicată câtorva furnizori privaţi de electricitate, care au contracte directe de achiziţie a energiei de la "Hidroelectrica", la preţuri mult mai avantajoase sub nivelul pieţei. Autorităţile au început, din 2009, să renegocieze anual aceste contracte, cerând beneficiarilor să accepte majorări de preţ. Recent, conducerea "Hidroelectrica" negociază scăderea cantităţilor de energie şi a duratei pentru fiecare acord, precum şi majorarea preţurilor. Discuţiile ar fi trebuit să se încheie până la finalul lunii martie, dar au fost prelungite cu încă o lună.

Beneficiarii contractelor directe erau, la nivelul anului 2010, companiile "Alro" Slatina, "Luxten Lightining", "Energy Holding", "Europec", "Electromagnetica", "Electrocarbon", "ArcelorMittal" Galaţi, "Alpiq Romindustries", "Alpiq Romenergie", "EFT" România, "Electrica", "Salrom", CHN Petroşani şi CLMB Patinoar Braşov. Potrivit Mediafax, anul trecut, Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar "Luxten" a renunţat la acordul cu "Hidroelectrica".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb