Conducerea "Cemacon" Cluj Napoca (CEON) a decis prelungirea mandatului directorului general Liviu Stoleru, cu două luni, până la 30 iulie 2014, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Compania specializată în producţia de cărămizi, şi-a majorat afacerile în primul trimestru al acestui an cu 7%, la peste şapte milioane de lei.
Mărimea pieţei de materiale de zidărie s-a restrâns an de an începând cu 2009, ca urmare a frânării creditării pentru sectorul imobiliar şi a efectelor crizei financiare din această perioadă, se arată în raportul anual pe 2013 transmis de companie, care adaugă: "În ultimii ani, sectorul materialelor de zidărie s-a confruntat cu o creştere continuă a preţurilor la materii prime, energie şi combustibil, creşteri ce nu s-au regăsit în preţul de vânzare, ca urmare a contextului competitiv de pe piaţa de cărămidă, caracterizată de supracapacitate de producţie la nivel naţional".
În raport, se precizează că modificările fiscale de la 1 ianuarie 2014, precum şi calendarul liberalizării preţurilor la energie pun puternică presiune pe structura de costuri şi vor avea ca impact majorarea preţurilor medii pentru materialele de construcţii în 2014. Taxele nou introduse/modificate de la 1 ianuarie 2014 sunt taxa pe construcţii speciale - 1,5%, majorarea redevenţei miniere şi schimbarea modului de calcul, impozitul pe resursele minerale exploatate, în timp ce majorările de preţ la materii prime, combustibil şi energie sunt: majorarea preţului la carburant prin creşterea de acciză şi introducerea accizei speciale de 0,7 eurocenţi/litru, majorarea cu peste 30% a preţului gazului, ca urmare a liberalizării accelerate a preţului la energie, majorarea preţului pentru rumeguş cu peste 50%, ca urmare a scăderii cantităţii de lemn prelucrat.
"Cemacon" şi-a propus, prin bugetul pentru 2014, să îşi reducă pierderea cu 21%, la 5,1 milioane de lei, pe fondul unei cifre de afeceri de 62,95 milioane de lei, în urcare cu 31% faţă de 2013
Potrivit reprezentanţilor companiei, propunerea de buget încorporează impactul puternic negativ, estimat la peste 2 milioane de lei, determinat de modificările de taxe de la 1 ianuarie 2014, precum şi de creşterile de preţ induse de liberalizarea preţurilor la gaze sau alte materii prime: "Cu alte cuvinte, în absenţa măsurilor fiscale anunţate pentru anul 2014, rezultatul operaţional pentru anul 2014 ar fi fost superior celui bugetat cu minim 2.000.000 lei.
În condiţiile în care încărcarea capacităţii de producţie va depăşi 90% în 2014, potenţialul de extindere cantitativă a vânzărilor este limitat, accentul strategiei comerciale căzând pe creşterea calităţii vânzării prin valorificarea beneficiilor aduse de noul portofoliu de produse şi a poziţionării Cemacon ca brand premium".
Pentru acest an, compania a identificat următoarele riscuri majore: diminuarea preţurilor de vânzare sub presiunea competiţiei şi a cererii încă scăzute; creşterea preţurilor la energie şi carburanţi ca urmare a deciziilor fiscale şi de liberalizare; creşterea preţurilor la ambalaje şi materii prime; creşterea incidenţei pierderilor comerciale.
Reprezentanţii companiei arată că bugetul prezentat nu include veniturile şi cheltuielile cu privire la ansamblul procedurilor de implementare a restructurării creditelor bancare şi transferul de active de la "Cemacon" către "Cemacon Real Estate", care trebuie efectuat ca urmare a acordului de restructurare semnat în noiembrie 2013.
În urma înţelegerii din noiembrie dintre acţionarii companiei - KJK Fund II, SC Consultanţă Andrei & Andrei, SSIF Broker şi Casa de Insolvenţă Transilvania - cu Banca Comercială Română, producătorul de cărămizi a anunţat, în luna februarie, că BCR a externalizat către fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, înregistrat în Olanda, 12 milioane euro din datoria Cemacon către bancă. Fondul este controlat de Erste şi preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, omul de afaceri Florin Pogonaru.
După comunicatul din februarie, acţionarii CEON au ţinut Adunarea generală, aprobând reducerea capitalului social cu 25,7 milioane lei, la 525.796 lei, şi, ulterior, majorarea capitalului prin emisiunea de 88.000.000 acţiuni, având o valoare nominală de 0,1 lei/acţiune.
În luna aprilie, acţionarii au aprobat de principiu acordul de restructurare a creditelor semnat pe 4 noiembrie 2013.
Potrivit raportului Cemacon, acordul prevede un set de principii aplicabile restructurării creditului, precum şi măsurile şi acţiunile care trebuie întreprinse de către Cemacon, de acţionarii săi şi de către BCR, care reprezintă condiţii de a căror finalizare cu succes depinde stabilirea unor noi termene de rambursare a creditului, şi anume: contribuţie suplimentară la capitalul social al societăţii în sumă de minim 1,5 milioane de euro; conversia unei părţi, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro, din datoriile societăţii faţă de BCR aferente creditului existent în acţiuni Cemacon.
Compania mai arată: "Conversia creanţei cesionate în acţiuni ale societăţii se va realiza astfel încât investitorul cesionar să deţină, în urma conversiei, un număr de acţiuni (a) reprezentând maxim 33% din capitalul social al Cemacon şi (b) aproximativ egal numărului de acţiuni deţinute individual de către cel mai mare acţionar actual al societăţii, respectiv KJK Fund II; transferul activelor secundare şi al obligaţiilor de rambursare a unui credit acordat societăţii de către BCR, în valoare de 5 milioane de euro, către o societate nou înfiinţată, Cemacon Real Estate SRL.
Rambursarea creditului preluat de către Cemacon Real Estate va fi garantată: (i) printr-o ipotecă purtând asupra tuturor activelor societăţii nou înfiinţate, şi (ii) o garanţie personală emisă de Cemacon în favoarea BCR în sumă de până la 3 milioane de euro".
Cei mai mari acţionari ai Cemacon sunt fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, SSIF Broker şi firma Andrei&Andrei Consultanţă, deţinută de Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, care deţin cumulat aproape 77% din acţiuni.