CONDUCEREA RADET A DEMISIONAT, FIREA FACE ACUZAŢII GRAVE Gabi contra Gabi

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 iulie 2016

Gabi contra Gabi

Firea: "Auditul la regie - un motiv pentru care membrii CA al RADET au demisionat"

Dumitraşcu: "O invit pe doamna primar general să rămână o doamnă cum şi eu rămân un domn"

Scandalul dintre RADET şi Primăria Capitalei a atins, ieri, punctul culminant, când întreaga conducere a regiei şi-a prezentat demisia. După ce Gabriel Dumitraşcu, preşedintele RADET, a anunţat că a ales să utilizeze acest demers din cauza blocajelor de comunicare cu Primăria Capitalei şi a lipsei de decizie in adoptare a unor soluţii pentru salvarea regiei, Gabriela Firea, primarul Bucureştiului, a găsit de cuviinţă să acuze conducerea RADET că a demisionat din pricina unor interese personale.

Doamna Firea a spus: "Am discutat cu reprezentanţii RADET şi am rămas şi eu surprinsă că se ia această decizie - a ieşirii din mandat prin demisie-, dar mi s-a spus că de fapt s-a ales această metodă pentru ca aceşti domni directori şi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie să nu fie demişi de către noul Consiliu General pentru că nu ar mai putea face parte 5 ani de zile din alt Consiliu de Administraţie (CA). Consider că sunt nişte interese personale. Nu au aşteptat o discuţie cu primarul general din punct de vedere al abordării finalului de mandat. Mi s-a spus, de asemenea, că sunt oameni care au fost numiţi de PNL (...). Cred că fac un gest politic, adică să nu-şi asume situaţia grea a RADET. Bine că şi-o asumă primarul general, abia a venit în funcţie şi ei îşi iau tălpăşiţa şi pleacă".

Ea a susţinut, potrivit Agerpres, că un alt motiv pentru care membri CA al RADET au demisionat ar fi faptul că va începe un audit la regie: "Ani de zile ai luat salarii mari, ţi-ai cumpărat maşini, ai stat în confort ţi-ai organizat teambuilding-uri pe banii bucureştenilor şi acum când este greu şi când primarul general ajută şi deblochează şi semnează ordonanţă pentru rezolvarea situaţiei, exact acum pleci pentru că te temi să nu fi schimbat. Foarte bine că au plecat! Este foarte bine pentru bucureşteni că au plecat. Să vină alţi oameni competenţi şi responsabili şi care să nu răspundă la interese politice (...) . Săptămâna trecută eu i-am anunţat că va începe în foarte scurt timp un audit (...) şi probabil că această informaţie i-a făcut să plece".

Cât priveşte suma în litigiu între RADET şi ELCEN de 280 milioane de lei, edilul şef al Capitalei a anunţat formarea unui colectiv care să analizeze soluţiile posibile: "Am discutat cu directorul general al ELCEN, domnul Nicolaescu, şi am primit asigurări şi transmit şi eu pe această cale bucureştenilor că nu va fi nicio problemă (...) pentru ca bucureştenii să aibă căldură. Apa caldă şi căldura nu vor fi o problemă în Capitală, în primul rând pentru că Primăria Generală se va achita de responsabilitatea plăţii subvenţiei şi nu va mai amâna această plată aşa cum a făcut-o primarul interimar şi, de asemenea, vom eşalona datoriile către ELCEN".

Primarul general a dat asigurări bucureştenilor că nu vor fi probleme cu apa caldă şi căldura în sezonul rece: "Am găsit la Primăria Generală o situaţie dificilă şi foarte încordată între RADET şi ELCEN şi în primul rând am găsit subvenţia neplătită din luna martie. RADET era în imposibilitatea de a-şi face reparaţiile necesare pe timp de vară tocmai pentru a pregăti perioada de iarnă. (...) În mandatul meu scurt am semnat (...) pentru 45 de milioane de lei, iar zilele următoare se va face viramentul şi pentru suma de 19 milioane de lei, tocmai pentru ca Primăria Capitalei să nu mai aibă nicio întârziere la plata subvenţiei. Deci, suntem la zi cu subvenţia".

În replică, domnul Dumitraşcu a spus: "Ultima discuţie pe care am avut-o cu doamna Gabriela Firea a fost acum mai bine de trei săptămâni, când nu s-a clarificat situaţia RADET. Am avertizat-o şi atunci pe doamna Firea să nu facă o confuzie între costul de capital şi costul operaţional, spunându-i explicit că subvenţia acoperă nişte cheltuieli trecute şi nu rezolvă problema reparaţiilor curente, reparaţii care trebuie făcute cu capitalizare, fiind reparaţii generale.

Banii din subvenţie folosiţi pentru reparaţii lasă neacoperite datoriile RADET către furnizorii şi prestatorii de servicii, adâncind criza financiară în care se află regia, dar rostogolindu-se şi asupra altor agenţi economici. Soluţia adoptată de Primăria Capitalei este o soluţie neeconomică.

În ceea ce priveşte acuzaţia că am avut salarii mari, că mi-am luat maşini, am stat în confort, în team bulding, o informez pe doamna primar general că am primit o indemnizaţie lunară de 3000 de lei, pentru cel puţin două şedinţe de CA pe lună şi nenumărate ore în vederea pregătirii poziţiilor şi strategiilor RADET. Nu am beneficiat de telefon sau maşină de serviciu. Dacă a uitat, îi mai spun doamnei primar că am început mandatul în aprilie 2015 şi că mai mult de jumătate din cele 15 luni petrecute la conducerea RADET am avut conturile integral poprite de catre ELCEN, fiind în imposibilitatea efectuării vreunei cheltuieli.

Din totalul cheltuielilor de 1,5 miliarde de lei, cheltuielile pentru achiziţii a fost de sub 21 de milioane de lei. Acestea s-au făcut pe proceduri competitive şi, cu exclusivitate, banii s-au folosit pentru menţinerea în siguranţă a reţelelor. Nu s-au cumpărat maşini, nu s-a cumpărat birotică, nu s-au cheltuit banii pe cine ştie ce fantezii gen team bulding. Referitor la audit, niciodată cineva din conducerea RADET nu a avut vreo discuţie în acest sens cu doamna primar, poate a discutat cu alţi reprezentanţi din alte regii sau instituţii.

De asemenea, îi atrag atenţia că am fost numit prin votul Consiliului General al Capitalei şi, personal, pot garanta că nu am culoare politică începând cu 1998. Drept dovadă a neutralităţii mele politice şi a lucrului pentru interesul bucureşteanului, în pre campanie şi în campanie i-am stat la dispoziţie doamnei primar general cu informaţii mai mult decât utile, care sunt integrate în totalitate în programul de guvernare al Bucureştiului - partea de gestionare a reţelei de termoficare. Le-am stat la dispoziţie tuturor candidaţilor care mi-au cerut, cum ar fi Nicuşor Dan sau Cătălin Predoiu. Doamna Firea a preluat mai mult decât ceilalţi.

În ceea ce priveşte competenţa CA RADET şi presupusele parti-pris-uri, o invit pe doamna primar general să mi-l aducă pe cel care i-a scris programul de guvernare pentru Bucureşti - partea de energie termică. Eu consider că este luat integral din documentele pe care le-am elaborat noi, la RADET. Ca să nu spun că este un fel de plagiat Ponta.

În consecinţă, o invit pe doamna primar general să rămână o doamnă cum şi eu rămân un domn. Şi o rog să nu mă atragă într-un joc politic".

Gabriel Dumitraşcu: "Am adoptat un cod roşu"

Membrii Consiliului de Administraţie al RADET îşi vor depune demisiile, a anunţat, ieri, Gabriel Dumitraşcu, preşedintele demisionar al CA. "Vrem ca CGMB să ia în dezbatere problema RADET şi să orienteze RADET spre ceea ce trebuie în Bucureşti'', a spus Dumitraşcu.

Şi directorul general al RADET, Valentin Viţalariu, a anunţat că va demisiona din funcţie, precizând: "'Mi-am prezentat intenţia de a nu mai rămâne la RADET după 1 septembrie, pentru că este necesar ca noul Consiliu de Administraţie, care va fi numit, să îşi aleagă un director general. (...) Intenţia este acelaşi lucru cu demisia. Am un contract de mandat şi conform acestuia am posibilitatea să finalizez totul pe 1 septembrie''. Viţalariu a subliniat că nu i s-a cerut demisia de la Primăria Capitalei.

În schimb, Gabriel Dumitraşcu a spus că celor din Consiliul de Administraţie li s-a solicitat demisia de către viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu: "'Nouă ni s-a cerut şi considerăm că de fapt această cerinţă determină şi motivează în mare parte şi decizia de depunere a mandatelor. (...) Viceprimarul general (a solicitat - n.r.) în perioada de interimat, cât doamna primar general a fost plecată, a fost o discuţie, nu am înţeles-o nici noi, pentru că discutasem 50 de minute despre altceva şi dintr-o dată ni s-a cerut să ne depunem mandatele''.

Gabriel Dumitraşcu a menţionat că l-a anunţat pe Aurelian Bădulescu că urmează să fie depuse mandatele, iar ieri a avut loc o ultimă şedinţă a CA al RADET.

Dumitraşcu a precizat: "'Am apăsat codul roşu pentru că aşa determinăm CGMB să ia în discuţie RADET-ul. Peste 30 de zile RADET-ul nu va fi administrabil în lipsa unui Consiliu de Administraţie. (...) Avem nemulţumiri şi vin din colaborarea defectuoasă cu CGMB, cu Primăria Generală. Nu particularizez şi spun că această comunicare este de dată recentă, din noul mandat al primarului general. Aceeaşi comunicare dificilă, greoaie a existat şi înainte. Aceeaşi lipsă de decizie, inconsecvenţă în a aborda una sau alta dintre căi. (...) Luaţi demisiile noastre ca pe un semnal, dacă vreţi, este anunţul de cod roşu pentru termoficarea Bucureştiului, iar acest cod roşu poate să apară oricând dacă sistemul va fi supus aceloraşi presiuni venite de la grupurile de interese legitime sau ilegitime, dacă nu există o coerenţă a demersului, dacă oamenii lăsaţi să conducă nu au mandat deplin şi sunt la fiecare pas cenzuraţi sau blocaţi. (...) Nu văd niciun motiv ca în 30 de zile CGMB să nu poată desemna alţi cinci administratori. Ceea ce sper este să fie oameni profesionişti, oneşti, nicidecum politruci sau oameni simpatici partidelor politice''.

Potrivit acestuia, în prezent bugetul RADET nu este aprobat.

El a adăugat că nu se poate cere unui sistem să funcţioneze la nesfârşit fără să se facă nimic pentru el. "'80% din reţea are peste 40 de ani, durata normală de viaţă nu depăşeste 20, deci trebuia înlocuită de două ori'', a adăugat Dumitraşcu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bravo ba! Nu pleca de frica lui Fi Rea. Pune lucrurile la punct.

    Sunt satul de gargara politicianista.

    Fapte stimabilo, nu vorbe! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb