Confederaţia Sindicală Naţională Meridian respinge intenţia de a fragmenta sectorul de activitate Cultură şi Mass-Media şi solicită Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social sa ia în considerare propunerile Federaţiei Fair pentru amendarea proiectului de hotărâre de guvern vizând redefinirea sectoarelor de activitate din economia naţională pentru care se pot încheia contracte colective de muncă.
Pentru a se clarifica aspectele invocate de reprezentanţii Federaţiei Fair MediaSind, Preşedintele CSN Meridian a avut astăzi o discuţie telefonică cu Gabriel Petrea, Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, urmată de o întâlnire de lucru.
În cadrul şedinţei, reprezentanţii Federaţiei Fair Mediasind şi-au manifestat îngrijorarea faţă de intenţia împărţirii sectorului de activitate Cultură şi Mass-Media din hotărârea de guvern 1260 în mai multe sectoare, fără să se ţină cont de interesul membrilor de sindicat şi de propunerile reprezentanţilor federaţiei, potrivit MediaSind.
La această întâlnire de lucru au participat: din partea ministerului Marius Sepi, ministru secretar de stat în Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, iar din partea CSN Meridian şi Fair MediaSind: Ion Popescu, preşedinte CSN Meridian, Leonard Pădureţ, preşedinte Fair MediaSind, Cristian Godinac, preşedinte executiv Fair MediaSind, Marian Stoicescu, preşedinte executiv CSN Meridian, Dumitru Fornea, secretar general CSN Meridian şi Ionuţ Ciutacu, consilier CSN Meridian.
În situaţia în care, contrar asigurărilor ministrului secretar de stat, proiectul legislativ nu va fi modificat în viitorul apropiat, membrii Fair Media Sind vor fi nevoiţi să iniţieze acţiuni de protest în ţară şi în străinătate pentru a atrage atenţia asupra pericolului de fragmentării unor federaţii sindicale prin ingerinţa guvernamentală în activitatea lor.
Aceştia sunt sprijiniţi de CSN Meridian şi organizaţii socio-profesionale internaţionale: Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor şi Uni Global Union.
În vederea rezolvării acestor probleme care preocupă sindicatele din domeniul culturii şi mass-media, preşedintele CSN Meridian a propus organizarea unei întalniri între Ministrul Culturii, reprezantanţii Confederaţiei şi ai Federaţiei Fair MediaSind.
În opinia preşedintelui şi presedintelui executiv Fair MediaSind, propunerile pentru proiectul legislativ nu au ţinut cont de modul de structurare a sectorului în ţară şi respectiv în alte state europene, până la momentul actual, conform MediaSind.
Preşedintele CSN Meridian a spus că în ţară Constituţia şi legile trebuie respectate, iar libertatea de asociere şi negociere colectivă trebuie să fie garantată de iure şi de facto conform Convenţiilor Fundamentale ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
Preşedintele executiv al CSN Meridian a evidenţiat pericolul de atomizare a mişcării sindicale din cauza noilor iniţiative legislative, care deşi par propuse cu bună intenţie, prin metoda de lucru şi conţinut,creează îngrijorare la nivelul unor federaţii sindicale.
Ministrul secretar de stat a prezentat mai multe puncte de vedere vizând: caracterul tranzitoriu al art. 3 din proiectul de HG vizând modificarea HG 1260/2011; corelarea dispozitiilor Legii dialogului social cu cele ale HG, pentru libertate sporită de mişcare la nivelul sectoarelor; cererea reprezentanţilor organizaţiilor sindicale şi patronale din industria grafică pentru crearea unui sector de activitate separat; transmiterea propunerilor Fair MediaSind în termen de două săptămâni; posibilitatea de a trimite propuneri de modificare a dispoziţiilor Legii dialogului social referitoare la federaţii, posibilitatea discutării şi rezolvării problemelor referitoare la salarizare în cadrul CNT.