CONFERINŢA BURSA - "ENERGIA ÎN PRIZĂ" Havrileţ: "Dereglementarea pieţei electricităţii nu se va vedea neapărat în preţul final"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 septembrie 2013

Havrileţ: "Dereglementarea pieţei electricităţii nu se va vedea neapărat în preţul final"

Update 14:15 David, AREE: "România, lipsită de predictibilitate"

Ţara noastră este lipsită de predictibilitate, potrivit lui Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE). Domnia sa susţine că oamenii de afaceri nu mai investesc în domeniul energiei regenerabile, din cauza nepredictibilităţii şi instabilităţii legislaţiei din domeniu.

"Suntem curioşi să vedem cum vor fi gestionate primele insolvenţe din domeniul energiei eoliene", a afirmat domnul David, subliniind că până la finalul anului în curs vor fi instalaţi în jur de 2400 - 2500 de MW de electricitate şi arătând că nu există un război între domeniul energiei din surse convenţionale şi cel al energiei regenerabile.

Domnia sa a subliniat faptul că modificările care au avut loc în domeniul reglementării sectorului de energie regenerabilă au afectat şi vor continua să afecteze investiţiile din domeniu. În aceste condiţii, recent, a fost finalizată o analiză a DG Competition, urmând ca până săptămâna viitoare Comisia Europeană să transmită autorităţilor noastre concluziile acestei analize derulate în domeniul energiei regenerabile.

---

Update 14:12 Ion Lungu, preşedinte AFEER: "Potenţial de export al surplusului de energie, în Ungaria sau Serbia"

Dacă se va renunţa la taxa de cogenerare, atunci există şanse destul de ridicate ca ţara noastră să poată deveni mai competitivă la nivel european, în ceea ce priveşte exportul de energie electrică, conform declaraţiilor lui Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Preşedintele AFEER a menţionat că ţări precum Serbia sau Ungaria ar putea deveni posibile pieţe de desfacere pentru excedentul de energie produs la noi în ţară.

Diferenţa de preţ dintre energia produsă la noi în ţară şi cea din vestul Europei este de circa doi-trei dolari, potrivit declaraţiilor lui Ion Lungu.

---

Update 13:59 Carmen Neagu, membru în consiliul de supraveghere al Transelectrica "Fără o strategie viabilă nu vine nimeni să investească"

Lipsa unei strategii viabile în sectorul energetic generează lipsa proiectelor din domeniu, conform spuselor doamnei Carmen Neagu, membru în consiliul de supraveghere al Transelectrica.

Doamna Neagu a menţionat: "Fără o strategie viabilă, fără predictibilitate, nu vine nimeni să investească, nu crede că lucrurile dintr-un proiect se vor realiza în practică. Fără proiecte, fără schimbări importante nu se poate face nimic".

Doamna Neagu a atras atenţia, însă, că atâta vreme cât într-o strategie există proiecte foarte vechi, apare un mare semn de întrebare în privinţa viabilităţii acestor proiecte: "Dacă decizia în privinţa unui proiect nu se ia în zece ani, atunci acel proiect nu este fezabil".

Carmen Neagu a subliniat că proiectele din industria energetică sunt extrem de necesare, iar acest domeniu, "în afara economiei româneşti", nu îşi găseşte locul.

---

Update 13:57 Victor Ionescu, director general OPCOM: "Platforma de tip OTC, finalizată în perioada următoare"

Proiectul care vizează tranzacţionarea electricităţii, în timp real, pe platformă de tip OTC (over the counter) se va finaliza, în maximum cinci luni, potrivit declaraţiior lui Victor Ionescu, director general OPCOM, care a menţionat că la acest plan au mai lucrat şi membrii din Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Directorul OPCOM a adăugat: "Realizarea unei platforme de tip OTC, în colaborare cu reprezentanţii asociaţiilor care furnizează energie are drept principal scop eliminarea oricărui tip de suspiciune privind modalitatea în care se face tranzacţionarea la termen".

Conform declaraţiilor directorului OPCOM, construirea unei platforme OTC a venit pe fondul solicitărilor din partea traderilor de la noi din ţară.

Victor Ionescu s-a arătat încrezător în rolul pe care OPCOM îl va juca, în continuare, pe piaţa energetică, evidenţiind consistenţa tranzacţiilor pentru ziua următoare (PZU) care nu diferă semnificativ de cele la nivel european.

Totodată, şeful de la OPCOM a mai precizat că, în primele opt luni ale anului, au fost emise certificate verzi echivalente cu tot volumul de certificate emise pe toată perioada anului precedent.

Potrivit declaraţiilor lui Victor Ionescu, principalul scop al instituţiei pe care o conduce este să apere interesele participanţilor pe piaţa de energie.

---

Update 13:45 Marin Mirea, CONPIROM: "Nu suntem împotriva liberalizării pieţei energetice, important este în ce mod se face"

Creşterea preţurilor energiei a avut un impact negativ asupra industriei, a spus Marin Mirea, reprezentantul CONPIROM, apreciind că sectorul de profil nu este împotriva liberalizării pieţei, dar că este foarte important în ce mod este derulat acest proces.

Domnia sa a subliniat că majorarea preţurilor gazelor naturale au afectat competitivitatea, primele sectoare care suferă fiind metalurgia, industria constructoare de maşini, industria chimică şi industria ceramicii şi sticlei, fiind influenţate negativ şi transporturile pe calea ferată.

"În ianuarie acest an a fost adoptată o Hotărâre de Guvern care prevede creşterea proporţională a preţului gazelor naturale din producţia internă, cu câte 12% în prima lună a fiecărui trimestru. Acest lucru a influenţat foarte mult industria. Cele mai importante sectoare pe care le reprezintă companiile din CONPIROM au fost foarte afectate de aceste creşteri, preţul gazelor naturale ajungând de la 484 de lei/1000 de mc la 672 de lei/1000 mc şi urmând să atingă 723 de lei/1000 de mc", a menţionat domnia sa.

---

Update 13:10 Răzvan Nicolescu, director de afaceri publice şi reglementare, Petrom: "Protecţia socială în domeniul energetic prin preţ impus este nesănătoasă pe termen lung"

Consumatorul industrial de energie din ţara noastră plăteşte mai mult decât cel casnic, în vreme ce, în Uniunea Europeană, populaţia plăteşte un tarif mai mare faţă de consumatorul industrial, potrivit afirmaţiilor domnului Răzvan Nicolescu, director de afaceri publice şi reglementare din cadrul Petrom, care apreciază că situaţia din UE este una firească, iar ţara noastră este "restanţieră la ceea ce înseamnă definirea consumatorului vulnerabil".

Domnul Nicolescu a precizat: "Facem protecţie socială prin preţ impus, iar acest lucru reprezintă o abordare nesustenabilă pe termen lung. România ar trebui să-şi definească categoriile de consumatori, să decidă care au nevoie de sprijin, să-i ajute, iar restul să plătească un preţ al energiei negociat, bazat pe regulile pieţei".

Reprezentantul Petrom a menţionat că liberalizarea pieţei energiei este benefică şi nu ne putem opune acestui proces, care trebuie înţeles şi gestionat mai bine. "Principalii beneficiari ai liberalizării sunt consumatorii, prin calitatea serviciilor care li se oferă şi prin preţuri mai mici decât cele de pe piaţa neliberalizată", a spus domul Nicolescu.

---

Update 12:08 Pârvan: "Suntem de 3,6 ori mai ineficienţi energetic decât media UE"

Ţara noastră este de 3,6 ori mai ineficientă energetic faţă de media Uniunii Europene, susţine Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Domnia sa consideră că banii obţinuţi de autorităţi din privatizările făcute pe piaţa energiei nu ar trebui să meargă la buget, ci să fie utilizaţi pentru modernizarea sistemului.

"Avem pierderi de circa 4 miliarde dolari pe an, care provin din pierderile tehnologice înregistrate în sistemul energetic", a precizat reprezentantul AOAR, subliniind că atât banii obţinuţi din listarea Transgaz, cât şi sumele din privatizarea societăţilor cum ar fi Electrica au intrat în bugetul de stat, în timp ce aceste companii au nevoie de bani pentru retehnologizare, unele dintre ele căutând chiar să contracteze credite bancare.

În ţara noastră există o lipsă de strategie, de interes şi viziune pentru resursele de energie, mai opinează domnia sa.

"Nu facem nimic cu invenţia şi inovaţia, nu folosim şi nu stimulăm inovarea autohtonă", mai apreciază Cristian Pârvan, care susţine că ţara noastră nu foloseşte corect şi transparent resursele energetice în folosul societăţii şi nu utilizează resursele de biomasă şi apă geotermală.

"Nu ne interesează decât declarativ eficienţa energetică", a concluzionat domnia sa, preconizând că urmează să atingem o nesustenabilitate a preţurilor, cu consecinţe economice şi sociale.

---

Update 11:59 Petru Văduva, administratorul Transgaz: "Transgaz are nevoie de un program complex de investiţii"

La Societatea Naţională Transgaz este nevoie de un program de investiţii complex, în vederea eficientizării proceselor şi acţiunilor pe care compania le desfăşoară, în plan energetic, a declarat administratorul societăţii, Petru Văduva.

Petru Văduva a adăugat: "În prezent, Transgaz încearcă să se integreze într-o strategie energetic naţională, mai cu seamă dacă ţinem cont de bogăţiile naturale din Marea Neagră sau chiar gazele de şist care pot schimba structura economică a ţării noastre, pe termen lung".

Administratorul de la Transgaz, Petru Văduva a mai reiterat şi necesitatea construirii unei autostrăzi energetice, aspect de care va depinde, în mod vital, modul în care va arăta sectorul energetic de la noi din ţară.

---

Update 11:41 Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica: "Avem carenţe în sectorul energetic"

În sectorul energetic din ţară noastră există mari carenţe, spune domnul Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, arătând că acestea privesc eficienţa energetică şi competitivitatea domeniului.

Domnia sa a atras atenţia că "avem preţuri de exploatare foarte mari" comparativ cu alte ţări din Europa, respectiv scheme foarte mari de salariaţi în companiile din domeniu.

Remus Borza a făcut referire şi la faptul că, în ultimii 20 de ani, România s-a confruntat cu un excedent de producţie în sectorul energetic (12 terawaţi), provenit din zona de regenerare.

"O altă problemă este scăderea alarmantă a consumului de energie, România a pierdut 52-58 terawaţi în ultimii doi ani", a mai spus Remus Borza, subliniind că se impun măsuri pentru stabilizarea şi chiar creşterea consumului de profil.

În opinia sa, însă, problemele din sectorul energetic nu pot fi rezolvate prin strategii ale guvernului, întrucât acestea există, ci prin prioritizarea surselor de finanţare.

---

Update 11:13 Spătaru, ANRM: "Nu deţinem o legislaţie specifică în zona resurselor neconvenţionale"

Ţara noastră nu deţine o legislaţie specifică în zona resurselor neconvenţionale, potrivit Mihai Spătaru, consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM).

Potrivit domniei sale, legislaţia petrolieră din ţara noastră este aplicată şi resurselor neconvenţionale de gaz.

Legislaţia petrolieră, spune domnia sa, este aliniată la cadrul legal european şi nu face diferenţa între ţiţei şi gaze naturale şi cu atât mai puţin între resurse convenţionale şi neconvenţionale.

Domnia sa susţine că reglementările din domeniu "sunt total compatibile cu aquis-ul comunitar", fiind "transparentă şi non-discriminatorie între autorităţile române şi investitorii străini".

Reprezentantul ANRM susţine că, în prezent, nu există dovezi clare privind existenţa unor rezerve dovedite de gaze neconvenţionale la noi, nefiind făcute referiri cu privire la gaze convenţionale în niciun acord petrolier emis de ţara noastră.

Comisia Europeană a atribuit, în martie acest an, un grant Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale pentru campaniile de informare a populaţiei privind gazele de şist din România.

---

Update 11:11 Remus Vulpescu: "Preţul obţinut de Nuclearelectrica în urma listării, succes comercial al brokerilor"

Listarea "Nuclearelectrica" şi preţul obţinut de companie în urma ofertei publice este un succes comercial al brokerilor, date fiind condiţiile şi contextul în care a avut loc acest proces, potrivit declaraţiilor lui Remus Vulpescu, Director de Cabinet al Ministerul Finanţelor Publice.

Domnia sa a subliniat că, în contextul ameninţării cu conflict armat în Siria, escaladarea disensiunilor recente dintre membrii clasei politice precum şi mişcările de stradă din ultima perioadă, rezultatul listării companiei Nuclearelectrica dovedeşte faptul că brokerii şi-au făcut treaba, în acest caz. Totodată, Remus Vulpescu a mai declarat că dacă brokerii de la noi din ţară nu ar fi accesat piaţa de capital american, atunci, cel mai probabil, rezultatele obţinute de Nuclearelectrica ar fi fost diferite.

Remus Vulpescu a mai menţionat că Bursa de de Valori de la noi din ţară trebuie să înceapă să încurajeze emitenţii, să implementeze codul de guvernanţă corporatistă, astfel încât să atragă din ce în ce mai mulţi investitori şi mai multe listări.

Potrivit afirmaţiilor lui Remus Vulpescu şi Autoritatea de Supraveghere Financiară joacă un rol important pe piaţa de capital, dovedind că nu este doar un organism care se trage din CNVM, reuşind să-şi creioneze o identitate proprie.

---

Update 10:56 Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor: "Privatizarea prin bursă scade presiunea politicului în companiile de stat"

Privatizarea companiilor care au capital majoritar de stat prin bursă este bună pentru că scade presiunea politicului în aceste entităţi, susţine domnul Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, arătând că în urma unui astfel de proces au acces investitorii mici la conducerea societăţilor.

"Privatizarea prin bursă e bună pentru că astfel companiile au acces la capital, dar şi pentru o transparenţă mai mare, care va fi un element pozitiv atât pentru stat, cât şi pentru cetăţenii ce vor putea cumpăra acţiuni", a declarat Dan Paul, subliniind că bursa generează transparenţă prin rapoartele publicate de societăţi către investitori. "Transparenţa creează presiune asupra managementului companiei, prin care corupţia e diminuată", a spus domnia sa.

Dan Paul a făcut referire la recent încheiata ofertă de vânzare a 10% din compania de stat Nuclearelectrica, pentru 63 milioane de euro, pe care o consideră un succes. Dan Paul a salutat faptul că statul a apelat la bursă pentru privatizarea Nuclearelectrica şi a încurajat continuarea acestor iniţiative.

---

Havrileţ: "Dereglementarea pieţei electricităţii nu se va vedea neapărat în preţul final"

Dereglementarea pieţei electricităţii nu se va vedea neapărat în preţul final, susţine Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Domnia sa a subliniat că, până în prezent, impactul în preţul electricităţii la consumatorul final a fost o creştere de circa 1%.

Calendarul dereglementării pieţei electricităţii în sectorul consumatorilor casnici va continua aşa cum a fost stabilit, respectiv până în 2017.

Acelaşi lucru se va întâmpla şi în industrie, unde ultimul pas în acest proces va avea loc la 1 ianuarie 2014, când vor fi liberalizate ultimele 15 procente din piaţă.

"Nu avem de ce să amânăm acest proces", a apreciat domnul Havrileţ.

Referitor la liberalizarea pieţei gazelor naturale, domnia sa a apreciat că nivelul de convergenţă dintre preţul la intern şi cel de import este, acum, de 1/2, după ce au fost parcurşi mai mulţi paşi de creştere a preţului gazelor din intern şi scădere a preţului de import.

În prezent, 95% din gazele stocate la noi provin din producţia internă de gaze, care au fost mereu mai ieftine decât cele din import.

Potrivit lui Niculae Havrileţ, pentru a ajunge la o diferenţă cât mai mică între cele două preţuri, vor mai urma doi paşi în care preţul gazelor din intern va creşte, respectiv la 1 octombrie 2013 şi 1 ianuarie 2014, majorarea finală fiind de 10% pentru piaţa industrială şi 9% pentru consumatorii casnici.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. F

    Foarte multe companii romanesti dau faliment datorita desconsiderarii importantei programelor de eficientizare energetica.

    Motoare electrice foarte vechi,supradimensionate,mananc a banii tuturor celor care fac strategii doar pe hartie. 

    aceiasi baieti destepti dintotdeauna

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb