CONFERINŢA BURSA: "ROLUL BĂNCILOR ÎN RESTRUCTURAREA COMPANIILOR" Remus Vulpescu: "Băncile sunt dispuse să împrumute Oltchim cu 25 milioane de euro"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 noiembrie 2012

Remus Vulpescu: "Băncile sunt dispuse să împrumute Oltchim cu 25 milioane de euro"

Combinatul vâlcean nu se poate salva singur prin insolvenţă

Principalele bănci creditoare ale Oltchim sunt dispuse să finanţeze suplimentar combinatul cu 25 milioane de euro pentru repornire completă şi viabilizare, cu condiţia ca statul să participe cu 20 milioane de euro şi cu condiţia ca o firmă specializată să facă o analiză şi să realizeze un plan de restructurare, a declarat Remus Vulpescu, consilier în cadrul Ministerului Economiei.

Domnul Vulpescu a precizat: "Este important ca la Oltchim să nu mai existe greve şi tensiuni sociale. Este adevărat că muncitorii au de luat salarii restante, dar este foarte periculos să fie acum oprit combinatul. Băncile iau în calcul mai multe firme specializate în restructurări printre care şi Alvarez, dar nu pot să vă spun ce firmă va fi agreată. Muncitorii trebuie să înţe-leagă că finanţatorii Oltchim vor să vadă că planul de repornire este asumat şi că dă rezultate. Vor fi găsite, astfel, soluţii să fie plătite şi salariile restante".

Reprezentantul Ministerului Economiei se numără printre cei care au susţinut insolvenţa Oltchim ca modalitate de restructurare a combinatului. Acum, Remus Vulpescu apreciază că Oltchim nu se poate salva singur prin insolvenţă: "Oltchim a ajuns într-un punct în care nu mai poate supravieţui fără banii băncilor. Banii vor veni dacă băncile vor vedea un plan de restructurare bine pus la punct, cu o decăpuşare a companiei, iar băncile au această disponibilitate de a finanţa suplimentar combinatul pentru a-şi recupera toate creditele. Autorităţile şi băncile colaborează foarte bine în cazul Oltchim şi sunt optimist că vor fi găsite soluţii".

Notificarea ajutorului de stat de la Oltchim este în lucru, iar autorităţile speră ca acceptul Comisiei Europene să vină în câteva luni.

Societatea Română de Comerţ şi Industrie va putea să ajute la obţinerea finanţării pentru producţia Oltchim, a declarat Remus Vulpescu. Noua companie care va fi înfiinţată de Ministerul Economiei va putea facilita şi transmiterea către pieţe a produselor Oltchim, va putea să se implice în mecanisme de procesare şi în felul acesta să intermedieze o relaţie comercială sănătoasă şi rentabilă între Oltchim şi furnizorii de materii prime şi între Oltchim şi clienţii finali.

Potrivit domnului Vulpescu, nu se discută de o creditare a combinatului prin această nouă companie, ci doar de asigurarea capitalului de lucru pentru efectuarea unor intermedieri în comerţul cu produse industriale: "Ca să se întâmple acest lucru, este necesar să se asigure şi partea financiară a aprovizionării cu materie primă şi este necesar să existe certitudinea că producţia Oltchim poate fi desfăcută pe pieţe autohtone sau externe în condiţii de rentabilitate".

Managementul profesionist, o măsură bună pentru restructurarea companiilor statului

Remus Vulpescu susţine că a venit vremea ca statul să-şi asume anumite măsuri de redresare economică şi de restructurare a companiilor sale, iar managementul profesionist este o măsură foarte bună pentru eficientizarea şi restructurarea societăţilor de stat. Implementarea managementului profesionist trebuie, în schimb, asumată de autorităţi.

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) are pregătită, din vară, documentaţia pentru angajarea unor experţi independenţi în resurse umane, companii, nu persoane fizice, a spus domnul Vulpescu, precizând: "Sperăm ca în această lună să fie lansată procedura de licitaţie, licenţierea şi încheierea de acorduri cadru cu până la cinci din cele mai puternice firme de resurse umane, care îşi vor manifesta dis-ponibilitatea de a lucra cu statul în implementarea managementului profesionist. Urmează ca aceste companii mari să concureze între ele pentru fiecare societate pe care statul o va avea în vedere pentru alegerea unor membri în Consiliile de Administraţie, sau de Supraveghere".

Managementul executiv, directoratul sau directorul general vor trebui angajaţi prin proceduri derulate de fiecare companie de stat în parte, dacă nu se va modifica şi nu va fi prevăzută, eventual, altă metodă pentru selecţie, în Ordonanţa de Urgenţă 109/2011, care este în curs de modificare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb