CONFERINŢA BURSA: "ROLUL BĂNCILOR ÎN RESTRUCTURAREA COMPANIILOR"/DAN EMILIAN CROITORU, BCR: Administrarea lichidităţii, o lecţie învăţată în urma crizei

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 noiembrie 2012

Administrarea lichidităţii, o lecţie învăţată în urma crizei

Administrarea eficientă a lichidităţii este o lecţie a cărei importanţă au învăţat-o atât companiile, cât şi băncile, în condiţiile crizei economice, a declarat Dan Emilian Croitoru, director executiv adjunct, direcţia reţea corporate şi sector corporate, BCR. "Companiile care au lichidităţi, care îşi ajustează bilanţul la nivelul afacerii, se pot dezvolta atunci când apar oportunităţi", a precizat domnia sa. De asemenea, firmele care au avut rezultate pozitive în actuala perioadă sunt cele care au reuşit să îşi crească gradul de specializare şi, astfel, să genereze un grad mai ridicat al valorii adăugate, potrivit lui Dan Emilian Croitoru. Reprezentantul BCR a arătat că există cazuri în care companii care înregis-trează rezultate bune în domeniul lor de activitate investesc în ceea ce percep ca fiind oportunităţi pe care le oferă sectoare în care nu au expertiză, ceea ce le creează dificultăţi. Cel mai important activ al unei afaceri îl reprezintă, însă, reputaţia pe care aceasta şi-o creează, a atras atenţia domnia sa.

Condiţiile economice dificile din prezent prezintă companiilor atât dificultăţi, cât şi oportunităţi, a precizat Dan Emilian Croitoru. Principalele probleme constau în reducerea cererii interne, concurenţa ridicată de produsele din import, taxarea excesivă, întârzierile, din partea statului, la plata facturilor, costul ridicat al creditelor, precum şi în diminuarea cererii de export, potrivit domniei sale.

Pe de altă parte, unele firme au reuşit să îşi crească vânzările şi să câştige cote de piaţă, ca urmare a retragerii a unor competitori. De asemenea, anumite societăţi au reuşit să inoveze şi să încor-proreze noi tehnologii în procesele de producţie, a arătat Dan Emilian Croitoru.

Creşterea portofoliului de credite a încetinit, din cauza contextului economic dificil, însă afacerile bune şi proiectele viabile sunt bine poziţionate pentru a obţine finanţare, a afirmat reprezentantul BCR. Băncile s-au îndreptat către produse de creditare structurate pentru anumite sectoare, precum cel agricol sau de pre-finanţare a exporturilor, şi nevoi particulare de afaceri (capital de lucru, finanţarea investiţiilor, a cheltuielilor şi a stocurilor, factoring), potrivit domniei sale.

Băncile recomandă clienţilor să îşi optimizeze capitalul de lucru, în condiţiile în care anumite companii blochează sume importante în stocuri dificil de vândut. "Este de preferat să vinzi stocurile, chiar şi cu un discount mai mare, decât să îţi limitezi accesul la lichiditate", a explicat reprezentantul BCR.

Dan Emilian Croitoru a amintit că instituţia de credit pe care o reprezintă recomandă finanţarea în moneda în care companiile încasează sumele care le sunt datorate, în vederea atenuării riscului de dobândă şi a celui valutar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb