CONFERINŢA "BURSA" TENDINŢE ÎN PIAŢA DE CAPITAL / BOGDAN DRĂGOI, PREŞEDINTE-DIRECTOR GENERAL SIF BANAT-CRIŞANA: "Marea problemă a pieţei de capital este lipsa încrederii investitorilor"

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 aprilie 2019

Bogdan Drăgoi

Bogdan Drăgoi

"Marea problemă a pieţei de capital româneşti este lipsa încrederii investitorilor", este de părere Bogdan Drăgoi, Preşedinte al Consiliului de Administraţie, Director General SIF Banat-Crişana (SIF1). Acesta a evidenţiat că, după evenimentele din decembrie şi începtul lunii ianuarie (adoptarea OUG 114), a avut loc un fenomen de pierdere a încrederii din partea investitorilor români, dar şi străini. Bogdan Drăgoi a afirmat: "SIF Banat Crisana a declarat public că alege să investească exclusiv în companii româ­neşti, ca are plasamente doar pe Bursa autohtona; este o strategie pe care ne-am asumat-o şi de care suntem mândri. Mergând chiar mai departe, către zona intermediarilor, pot să afirm că încercăm să promovăm şi lucrăm cu brokeri români, chiar dacă vom fi criticaţi pentru acest lucru, pentru că doar aşa vom creşte volumul şi vom dinamiză piaţa".

Subiectul tot mai vehiculat în domeniu este atingerea statutului de piaţă emergentă, Bogdan Drăgoi atrăgând atenţia că nu se face nimic în acest sens.

"În ultima perioadă se tot vorbeşte despre atingerea statutului de piaţă emergentă şi aud ipoteze si variante complet nefondate. Noi nu facem nimic pentru atingerea acestui statut, noi doar amânăm să acţionăm sau să luăm decizii. Să ştiţi că există criterii cantitative, dar şi calitative, care trebuie indeplinite pentru a accede acest nivel. Din punct de vedere al criteriilor cantitative, nu stăm atât de rău, dar daca ne referim la principiile calitative, dacă aducem în discuţie efectele OUG 114 şi dacă adăugăm şi propunerile «consultanţilor» BERD, riscăm să pierdem orice contact cu realitatea şi cu o eventuală, prezumtiva calificare ca piaţă emergentă", apreciază Bogdan Drăgoi.

În contextul în care Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a afirmat că un proiect al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare vizează naţionalizarea conturilor dormante (acele conturi care nu au fost active timp de cinci ani sau mai mult şi care ajung la circa 8,5 milioane, valoarea totală a lor fiind de aproximativ 3 miliarde euro), prin mutarea lor în Fondul Naţional de Pensii sau la o agenţie guvernamentală, de unde banii ajung la bugetul de stat, Bogdan Drăgoi a subliniat: "Există astăzi nişte «consultanţi» care declară că acţionează în numele BERD, şi care merg în piaţă şi promovează ideea unui proiect de lege prin care vor să facă prima expropiere de după perioada comunistă. BERD ne explică următorul lucru: dacă timp de trei ani de zile acţionarii nu-şi exercită drepturile, ei vor fi deposedaţi de aceastea, iar un fond privat va deveni dintr-o dată acţionar pe tot ceea ce înseamnă Secţiunea I (din Depozitar). Ceea ce înseamnă că sunt aproximativ 8,5 milioane de români care vor fi deposedaţi de acţiunile pe care le-au primit ca drept în 1992 la programul de privatizare în masă - adică 30% din avuţia naţională a fost distribuită către cetăţeni".

Domnul Bogdan Drăgoi a mai afirmat că susţine demersul Bursei de Valori Bucureşti de a crea o Contraparte Centrală (CCP) şi sfătuieşte investitorii să trateze cu seriozitate această acţiune: "Investiţi în CCP şi dacă sunteţi nişte conducători de companii abili veţi creşte valoarea activului net pentru compania dumneavoastră, existenţa CCP-ului va dezvolta piaţa, va aduce retail, va aduce emitenţi noi, va crea produse".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Look who's talking, liderul cozii de la ag. Floreasca

    Adevărul este ca :sa ai pe mâna sute de milioane, să faci depozite bancare si sa plimbi pachete dintr-o parte în alta (investii?) într-o bursa în care cu greu trece de 7 mil eur zilnic, este o mare mândrie care se numește management performant??!! bonificat anual. Ptr Acționarii / investitorii sif 1 încredere, răbdare și tutun. RUSINICA...

    Este o categorie de comment uri pe care nu le inteleg deloc: cele ale "actionarilor sif1", care critica managementul, politica de administrare, trecutul, prezentul, perspectivele companiei, tot. Deci lor, ca actionari, nu le convine nimic. Pai mai fratilor, sif1 asta nu este listat?? Nu e piata libera, nu puteti tranzactiona?? Vindeti pozitia si gata, ati terminat cu stresul asta, va reorientati, cumparati sng, tlv, sif2, ce vreti voi! Pe bune, decat sa stati asa suparati pe pachete sif1, nu mai bine va eficientizati portofoliul? Si, cu ocazia asta, nu mai citim nici noi hater eala pe siteul Bursa... Everybody happy, nu?

    1. Se pare ca au "avocați" buni. Faptul ca un grup controlează 2 sif uri fără sa investească propriul capital spune multe. Ei se lauda singuri ptr mari realizari , alții comentează... Ce te deranjează? Ai tema pe sif1?

      Deci nu doar ca ne displace profund sa fim constructivi, dar ii si înjuram pe cei care ne sugerează asta, nu-i asa?:)))) Pai din acest motiv ne ducem dracu' ca țară, sa știi: ca noi doar VORBIM, cu ACTIVITATEA e mai greu. Vrem doar sa stam pe margine si sa comentam...

      P.S. N-am văzut nici o lauda de sine in speech ul lui Dragoi, ca i-ar fi zis si eu vreo doua dacă era asa;)) 

      Discountul la care se tranzsctioneaza sif1 si fratele sif4 spune totul despre increderea( lipsa de incredere de fapt ) a investitorilor in managementul celor 2 companii...

    Discount-ul fata de VUAN si volumele de tranzactionare de la SIF1 si SIF4 arata clar despre increderea si competenta conducerii SIF1. Aceeasi problema si la celelalte sifuri. Sunt milioane de actionari pe sifuri din care foarte multi ar dori sa se retraga. Nu pot incasa dividendul / e prea mic, nu pot vota in AGA pentru ca procedura e stufoasa si costisitoare si in general pentru ca s-au saturat de magariile de ani de zile de la sifuri. Toti ar vrea sa vanda, dar nu la aceste preturi - sunt de batjocura! Ar trebui o revolutie la sifuri ... stim cu totii care sunt problemele, dar nu se face nimic ...guvern, ASF... stam asa cu banii blocati..si bineinteles ca UNII PROFITA! Astept sa-l vad pe Dragoi cum isi cumpara actiuni SIF1 cu banii actionarilor prostiti si si le face cadou pentru performanta manageriala. Bravo PSD ! Ai facut la fel de multe pentru piata de capital ca si BASE si oamenii lui!

    Marea problema e managementul de la SIF-uri din cauza caruia s-a prabusit încrederea investitorilor. Uitati-va la sif5... nu dau drumul la bani ca ii investesc ei. Ce mari performante au acesti ”investitori”? Daca de 20 si ceva de ani faci investitii proaste, ce ma va face sa cred ca acum vei face investitii bune? De aia nu are populatia incredere... ati pierdut încrederea oamenilor in peste 20 de ani de joc de glezne. La altceva nu prea v-ati priceput.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb