CONFERINŢA "BURSA" TENDINŢE ÎN PIAŢA DE CAPITAL / MAKE, PREŞEDINTELE GRUPULUI DE PRESĂ BURSA: "Suntem pe o direcţie greşită, trebuie să luăm altă cale pentru dezvoltarea pieţei de capital"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 aprilie 2019

"Suntem pe o direcţie greşită, trebuie să luăm altă cale pentru dezvoltarea pieţei de capital"

Make: "Dacă bursa nu-şi îndeplineşte funcţiile se cheamă că este aproape inutilă"

Piaţa noastră de capital a pornit, acum 25 de ani, într-o direcţie de dezvoltare greşită, iar în prezent putem să ne oprim şi să luăm altă cale, a spus, ieri, Make, preşedintele Grupului de Presă BURSA, în deschiderea celei de-a opta Conferinţe "BURSA" dedicată pieţei de capital, pe care a moderat-o.

Domnia sa a declarat: "Aceasta este a opta conferinţă pe care o organizăm pe subiectul pieţelor de capital, dar se găseşte în afara şirului tradiţional de conferinţe, deoarece are loc într-un moment crucial pentru piaţa noastră de capital. Există o serie de transformări în pieţele de capital, sub influenţa noii tehnologii, la care, pe de o parte, Europa are o reacţie divergentă, iar pe de altă parte, noi nu ne-am cristalizat atitudinea, fiind prea preocupaţi de probleme locale".

Preşedintele Grupului de Presă BURSA a adăugat: "Suntem la aproape un sfert de veac de «dezvoltare» a pieţei de capital. Între ghilimele «dezvoltare», pentru că este o direcţie greşită pe care am apucat-o, doctrinar, acum 25 de ani, şi mi se pare că, în acest moment, ar trebui să ne trezim şi să ne dăm seama că suntem pe această direcţie greşită şi că trebuie să adoptăm nişte măsuri pentru ca realmente să dezvoltăm piaţa de capital. În ziarul de astăzi, (n.r. ieri) am publicat un releveu, un raport amănunţit asupra pieţei de capital. Acolo arăt că piaţa noastră nu serveşte capitalizării societăţilor emitente, nu serveşte economiei naţionale prin reprezentativitatea informaţiilor pe care le furnizează, iar, în al treilea rând, nu atrage investitori. Dacă pe aceste trei segmente nu-şi îndeplineşte funcţiile, părerea mea este că bursa este aproape inutilă".

Potrivit lui Make, descentralizarea şi implicit trecerea la un sistem policentric ar putea duce la eficientizarea activităţii investiţionale de la bursa locală.

"Tehnologia blockchain este cea care descentralizează registrul, depozitarul şi facilitează tranzacţionarea directă. Ceva ce domnilor Dan Paul (n.r. preşedintele Asociaţiei Brokerilor) şi Adrian Tănase (n.r. directorul general al Bursei de Valori Bucureşti) nu are cum să le placă din moment ce tranzacţionarea directă elimină brokerii şi diminuează piaţa bursei. Însă, în acelaşi timp, creează un mediu favorabil dezvoltării bursei şi brokerilor. Ideea pe care o promovez este o cotitură în viaţa pieţei de capital care aleargă de 25 de ani după investitori străini şi autohtoni mari, neapărat mari. Nu, pe cei mari nu îi ai decât dacă ai şi masa investitorilor mici, pe care o poţi crea oferind posibilitatea tranzacţionării directe.

Observaţia domnului Dăianu (n.r. Daniel Dăianu, membru în Consiliul BNR), că există o distincţie între economisitor şi investitor o completez cu faptul că există o distincţie între o companie şi un emitent. De la compania oarecare la emitent este un proces de trans­formare şi maturizare. Transformarea unui economisitor în investitor este o procesare.

El trebuie să fie dispus să-şi transforme banii în capital investiţional. Acest lucru nu îl poate face bursa, în acest moment, iar asta s-a văzut deja. Este demonstrat de zeci de ani. Nu poate să convertească economisitorul în investitor şi nu poate să convertească companiile în emitenţi.

Acest proces trebuie să se facă în jurul bursei pentru ca bursa să aibă materie primă de unde să extragă, să aibă rădăcini înfipte într-un sol din care se hrăneşte. Blockchain-ul cred că furnizează o parte din soluţie.

Sunt adeptul tranzacţiilor directe drept creatoare de mediu inves­tiţional, care să transforme economisitorii în investitori şi companiile în emitenţi", a explicat Make.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Speculez aproape zilnic, dar asta nu se cheama bursa...

    1. nici nu este.

      Probabil ca nu intelegi ce ti se intampla. Un speculator adevarat e un tip cu picioarele pe pamant, nu un naiv. De regula e un profesionist, nu un amator (in primul rand datorita costurilor).

    O bursa dezvoltata tine de mai multe lucruri si nu neaparat de blockchain si aplicatii pe mobil sa poti sa vinzi de pe DN1 sau din Alpi. Functia bursei e de finantare listarea si mentinerea la bursa e un calvar cu mii de raportari mii de hartii de situatii de pdf-uri de drumuri si de tot felul. Apoi mai e cultura financiara a oamenilor. Apoi nivelul de economisire ca sa bagi bani in bursa trebuie sa ai un surplus si nu mic. Apoi trebuie sa stii ce e aia bursa. Apoi taxele si plata impozitelor care la noi e haotica greoaie si imprevizibila. Se tot spune de companiile listate, cand o sa vada ca e mult mai usor si profitabil sa te finantezi prin bursa vor veni ele singure sa se listeze si nu vom avea listari ca sa avem mii de emitenti fara lichiditate. Si mai e ceva, Europa nu e America, noi nu le avem cu bursa, europenii prefera bancile. De-aia si diferentele de randamente dintre indici. Dar se poate, exemplul cel mai bun e Banca Transilvania care a crescut odata cu bursa dar a fost cinstita si corecta transparenta in raporturile cu actionarii tot timpul si a avut noroc de o conducere serioasa, incepand cu Pop. Cand joci corect, lumea te trateaza ca atare. Ar trebui data exemplu tot timpul.

    1. Astea sunt povesti cu blockchain ... Suntem unde suntem cu bursulica noastra din cauza factorului politic. Si nu ma refer numai la oug114. Ma refer la ultimii 20 de ani. Incompetenta si smecherie politica. Am inceput bine. Am avut cele 5 SIF-uri care puteau sa fie motorul bursei in perioada de inceput. Atata s-au jucat cu pragul ala ... Apoi a inceput prostia cu listarile duale. Macar daca eram destepti si le listam la Viena. Pai la Viena , Romgaz era vedeta ...

      Eu cred ca timpul le va vindeca pe toate. Inca suntem in perioada capitalismului salbatic in care conteaza doar actiunile la purtator si afacerile cu statul. Dar incepem sa avem si multe exemple pozitive in economia nostra si astea vor conta pana la urma. Digi , Dedeman , Banca Transilvania etc. Unde oamenii vor sa contruiasca ceva , se poate si la bursulica nostra. Avem exemplul fabulos cu cresterea Bancii Transilavania. Deci se poate, si bursa si-a aratat utilitatea.

      Cu plata a 5% impozit pe dividende, impozit final, platit prin stopare la sursa... asta inseamna plata ”haotica, greoaie si imprevizibila”. Ce ai fi spus daca plateai intre 25% si 35% ca in statele civilizate???

    pe bursa nu castiga decat brokerii

    1. Fals! Pe bursa castiga cei buni. Asa e si firesc. Singurii care incearca sa faca un smen pe bursa sunt cei de la depozitarul central care au pretentia sa vamuiasca ei totul (spre deosebire de brokeri ei nu au concurenta). Sunt societati exceptionale care au iesit din piata din cauza lor. Prosti sunt peste tot.., inclusiv pe la ASF.

    Dupa parerea mea trebuie sa apara o generatie de oameni care sa inteleaga fundamentele investirii la bursa. La noi bursa e plina de parerologi, oameni frustrati ca si-au pierdut banii, in ciuda unei aparente educatii iin domeniu. Ganditi-va ca la ASE exista facultate de Finante si Asigurari Banci si Burse de Valori- si nici macar absolventii astia nu devin investitori. Cum e posibil ca un fost ministru de finante sa-si piarda bani pe bursa, fiind escrocat? Eu ma intreb cum a avut Daianu grija de banii nostri când a fost ministru al finantelor, daca nu a fost i stare sa-si pastreze banii lui? Dar ce mai conteaza? Asta e nivelul investitorilor autohtoni...majoritatea sunt niste incapabili nedeclarati care se viseaza Buffet-i. Tehnologia blockchain are o componenta de limitare sau blocare a tranzactiilor, care se opune pietei traditionale, piata care permite ca prin crize sa se rezolve unele tensiuni acumulate in timp. Prin urmare, aceasta componenta se opune liberei tranzactionari a titlurilor, trasatura secifica pietei libere traditionale. Aparent, asta protejeaza prostiea, in realitate blocheaza piata, adica face exact ceea ce uni pretind ca vor sa evite. Introducerea acestei tehnologiiva genera blocaje incomparabile cu ce avem acum. Dar... unde nu-i cap... sau... atentie ce va doriti ca s-ar putea sa primiti! Descentralizarea e o gluma... intrebati-i pe cei de la Sibiu. De ce vor fuziune cu BVB?

    1. Mai rezonabil, mai clar decat explic nu pot. Cum poti sa nu intelegi ce spun, pentru mine este un mister. Cum poti ignora transformarile pietelor dezvoltate sub presiunea innoirilor tehnologice, se explica prin... ignoranta. Dar, cum sa nu intelegi ca prin dezvoltare colectiva cistigi cu mult, cu mult mai mult decit individual, ramine, pentru mine, un mister si tot un mister imi ramine cum poti sa nu iei in seama blocajul in care se afla BVB, de zeci de ani.

      Dupa parerea ta solutia strategica la acest blocaj este sa murim noi (eventual, cu exceptia ta), dar, imediat, te contrazici singur, aratind ca nici macar noii absolventi ASE nu le au cu piata de capital.

      Poti formula ceva cu sens? 

      Politicul e principalul vinovat , incertitudinea e cauza stagnarii bvb .

      Nu e nicio contradictie. Majoritatea absolventilor de FABBV sunt cel putin la fel de slab pregatiti ca profesorii lor (undeva sub nivelul Daianu). Solutia e o pregatire rela, nu o maimutareala de temeni bursieri fara o intelegere corecta a mecanismelor bursiere. Când vine vorba despre explicatii imi servesti clisee ”prin dezoltarea colectiva castigi cu mult, cu mult mai mult decat individual”. Orice incepator stie butada ”bursaritul e un sport individual”. BVB se afla in blocaj datorita faptului ca in promovarea bursei sunt oameni care nu au nimic clar in mintea lor. Cu ei nu poti avea decat o miscare a mustellor ce zboara spre lumina si se lovesc de sticla, pentru ca sunt conduse de alte muste cu acelasi sistem de orientare... mersul dupa fenta. BVB nu e in niciun blocaj si permite niste randamente pe care looserii nici nu-si permit sa le viseze.

    La asa etalare de orgoliu supradimensionat, de ce mai trebuiau chemati la eveniment alti speakeri daca erau concluziile/mesajul deja in buzunarul organizatorului?!

    Ce treaba are blockchain-ul cu dezvoltarea bursei din Varsovia, Londra, New York, Hong Kong sau alte piete bursiere dezvoltate din ziua de azi? 

    Ai un grup de presa, ai propriul eveniment si vii sa spui asta de ce? Zici ca schimbi tu directia de dezvoltare a bursei din Romania? Noi vrem bursa ca afara cu economie ca in Romania, unde tesutul economic este unul slab ca tot vad vaicareli despre antreprenori romani care nu se dezvolta in regiune, ca nu listeaza firme pe bursa. Pai cum sa listeze, oare, cand firmele romanesti in realitate se zbat sa isi produca un cash de supravietuire, cand mari business-uri locale daca le iei la bani marunti sunt inglodate in datorii sau ascund pierderi operationale, cand multinationalele au sugrumat cam orice nisa de piata mai profitabila si inchid piata in urma lor, iar voi vorbiti de blockchain in Romania de azi?!

    Altfel de acord cu majoritatea enunturilor, care nu au alta valoare decat de constatari factuale ale unui trist destin al bursei din Romania. 

    1. Peisajul economic din Romania e corect descris, dar bursa nu e chiar asa. De ce? Simplu! O bursa nu este un etalon al aconomiei. Orice bursa este un fel de clasa a premiantilor. Cum nu mai esti premiant, cum iti da un sut in fund. Uitati-va la Banca Turco Romana, Banca Agricola, Romcab, mai nou. Adica orice scolar cu probleme e trimis sa se joace in curte, nu mai e primt pe bursa. Prin urmare, pe bursa sunt admise doar unele dintre cele mai bune societati (nu toate, e adevarat) asa ca randamentele de aici sunt mult peste media unei economii. Insa si aici avem si noii falitii nostri... pe bursa vin, de regula, socieati mai mari datorita costurilor. Unele au un management iesit din epoca lui ceasca si nu stiu sa se foloseasca de piata, decat pentru a se mai face de ras (a se vedea oficinele comunistoide de comert exterior, interior si motor cu degresare ca la spalatorie). Insa BVB nu e de plans, decat daca nu te pricepi la bursa si bursarit.

      Nu stiu cat sa zic ca ma pricep la bursa eu sau dvs, dar pot sa spun foarte sigur ca bursa aceea a premiantilor despre care vorbiti este generata de economia pe care stam. O economie slaba nu poate genera o bursa dezvoltata, oricat doriti sa bursariti. Pot fi de acord ca se pot face ceva speculatii bursiere in preajma unor evenimente majore, dar bursa noastra are o lichiditate prea mica si putini emitenti mari interesanti. Ziceti de exemplu ca se poate trai din dividendele firmelor listate?

      Eu va doresc sa puteti, dar imi e greu sa cred asta ca se si poate acum. Visam vise de prea multi ani si tinem lume din treaba, o fi buna bursa pentru cativa brokeri si inca cativa smecheri cu bani, dar daca asta intelegem ca bursa merge inseamna ca vorbim despre lucruri total diferite si ne multumim cu un pahar de apa. 

      Va asigur ca se poate trai din dividende. Important e sa fii competitiv. BVB are destule societati cu rezultate ok. Credeti ca Franklin Templeton stau degeaba pe aici? Sau... de ce credeti ca fostul ambasador SUA a ramas pe-aproape? De rau ce e pe la noi?

      Stimate cititor, inainte sa imi faceti morala, va rog sa va puneti ordine in ginduri, apoi sa va luati o pauza si sa recititi textul scris pe care l-ati comentat. Daca o faceti cu bunacredinta, veti constata ca prima oara n-ati inteles nimic si daca aveti bun-simt, atunci va veti cere scuze (pe care nu le pretind). Cu reacredinta si fara bun-simt, nu.

      As minti daca as pune ca nu ma asteptam la o reactie de tipul asta, am mai citit astfel de raspunsuri obraznice, jignitoare si fara substanta la tot felul de profesori de ocazie in ale vietii. Deci, problema e la cel care iti sesiseaza ca, de fapt, ai o problema sau mai multe, in ganduri, in exprimari, in genul asta de afisari greu de privit. Incerc sa gasesc un exemplu asemanator de organizator de eveniment, proprietar de presa, care invita speakeri ca sa scrie despre el ce idei marete are, dar simt ca e misiune grea. Poate varsta, poate alte neajunsuri, Dumnezeu stie... Va las cu Dumnezeu, poate gasiti asa mai multe cuvinte cu sens si mai multa decenta si bun-simt, ca tot le-am inclus in discutie! Sanatate!

      Multumesc!

      Mult prea stimat cititor, puteti verifica aritmetic: luarile de cuvint la Conferinta sint relatate pe 5 pagini, in ziarul BURSA de astazi (sint pagini mari), iar relatarea celor spuse de mine ocupa un sfert de pagina. 

      Ceea ce sustineti este ca, la evenimentul moderat de mine si organizat de Grupul de presa asupra caruia sint proprietar, ar fi o nesimtire sau un orgoliu exacerbat ca relatarea spuselor mele sa ocupe a douazecea parte din total. 

      Mai spuneti ca este o obraznicie, o observatie jignitoare sa va recomand efortul de recistigare a coerentei. Pina la urma, nu ostilitatea dumneavoastra nejustificata, ci incoerenta este cea mai mare problema pe care o aveti. 

      In starea in care va aflati, sinteti capabil sa ma considerati obraznic atunci cind afirm ca doi cu doi fac patru.

      Incercati sa va linistiti, va rog! 

    Baieti mai discutati mult? Leafa merge noi vorbim cu spor da? BVB? SIMPLU : VINDETI SAU INCHIDETI!

    Ne-am saturat oricum. 

    1. Asa e când te-ai obisnuit sa astepti o leafa... o arzi aiurea. Si te cam saturi... Sunt pe bvb exemple de societati care i-ar multumi si pe cei mai mari investitori din lumea asta, numai romasul e prea mare pentru o piata asa mica.

      romanasul, scuze!

    Domnul Dan Paul este soțul doamnei Andrea Paul (Voș) ?

    Cea care conduce o asociație care promovează tehnologia blockchain ?

    Frumos... ;) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb