Conferinţa "Business şi Antreprenoriat"

Companii / 4 mai 2023



Actualizare - Mihai Daraban, CCIR: "Economia este foarte polarizată"

Economia noastră este foarte polarizată, este de părere Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Acesta a menţionat: "Avem această polarizare a economiei şi nu cred că trebuie încurajată atomizarea ei prin politici guvernamentale, ci trebuie presat pentru asociativitate. În agricultură, Polonia depăşeşte România cu o treime, ca suprafaţă, şi are 90.000 de fermieri. Noi avem 796.000, din care 580.000 între 3 şi 5 hectare. Credeţi că putem fi competitivi? Cei competitivi rămân circa 40.000. În acest context, cei cu 3-5 ha trebuie susţinuţi să se asocieze, să se stabilească un prag de la care să se poată face subvenţii. Agricultura vorbeşte de la sine, arătând cât de atomizaţi suntem. Aşadar, politicile guvernamentale trebuie să împingă spre asociativitate, pentru că suntem prea fragmentaţi, iar în acest sens trebuie să ştim care sunt jucătorii din teren".

Printre altele, Mihai Daraban a subliniat că economia s-a schimbat radical şi că învăţământul românesc, care face multă risipă inutilă, nu se adapează situaţiei actuale şi meseriilor viitorului.

(E.O.)

---

Actualizare - Dumitru Nancu, FNGCIMM: "IMM Invest - cel mai mare parteneriat public-privat"

Cel mai mare parteneriat public-privat l-a reprezentat programul IMM Invest pentru că a reuşit să finanţeze economia cu 55 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 5% din PIB-ul anului 2021, este de părere Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM SA - IFN. Dumitru Nancu precizează: "La cele 55 de miliarde de lei, bani proveniţi de la instituţiile financiar-bancare, guvernul României, prin FNGCIMM, a venit cu garanţii de 44 de miliarde de lei, iar ajutorul de stat pentru cele 70.000 de companii sprijinite în cei patru ani de aplicare a programului, este de 2,2 miliarde de lei".

Oficialul FNGCIMM mai spune că doar în anul 2020, impactul fiscal al programului a fost de 1 la 22, "ceea ce înseamnă că, dacă statul român a garantat cu 90%, companiile au adus la bugetul de stat aproape de 20 de ori mai mult".

(V.R.)

---

Actualizare - Corneliu Bodea, CRE: "Este esenţial ca Statul Român să sprijine IMM-urile în a face pasul către digitalizare"

Este responsabilitatea Statului să sprijine companiile mici şi mijlocii în a face pasul către digitalizare, acesta fiind un aspect esenţial pentru succesul întreprinderilor în competiţia globală curentă, este de părere Corneliu Bodea, CEO-ul Adrem.

"Este esenţial ca mediul antreprenorial, mai ales companiile mici şi medii să fie sprijinite în a face pasul către digitalizare. Trăim într-o economie globală, trăim într-o competiţie globală, iar cei care vor reuşi sunt cei care vor învaţă şi vor adopta tehnologia şi digitalizarea" susţine Corneliu Bodea

(S.B.)

---

Actualizare - Florin Dănescu, ARB: "IMM-urile din România produc 58% din valoarea adăugată a ţării"

IMM-urile din România produc 58% din valoarea adăugată a ţării şi oferă cam 65% din locurile de muncă, a afirmat Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Pe de altă parte, din punct de vedere cantitativ şi calitativ, ţara noastră se situează cu mult sub standardele medii europene, a remarcat bancherul.

Florin Dănescu a spus: "IMM-urile din România produc 58% din valoarea adăugată a ţării şi oferă cam 65% din locurile de muncă. În conluzie, ceea ce ar trebui să funcţioneze ca motor şi să producă lucru mecanic în România este reprezentat de IMM-uri (...). Dacă IMM-urile reprezintă principalul motor pentru economia României, trebuie ne uităm la IMM-uri dintr-o perspectivă de analiză economică, adică cantitativă, structurală şi calitativă".

Domnia sa a adăugat: "Cantitativ sunt 530.000 de IMM-uri. Poate că stăm bine, poate că nu. Avem cam 29 de IMM-uri la o mie de locuitori, faţă de media europeană de 58. Or, numărul IMM-urilor la o mie de locuitori ne arată că, din punct de vedere cantitativ, stăm foarte rău comparativ cu Europa. Cheia care cam 120 de IMM-uri la o mie de locuitori".

Conform domnului Dănescu, din punct de vedere structural, din cele 530.000 de IMM-uri, aproximativ 35% au capitaluri negative. "Asta înseamnă că acel capital minim necesar prin lege, de 200 de lei, nu poate fi îndeplinit pentru că în medie, pe zece ani, cele 35% din IMM-uri înregistrează pierderi. Este greu de înţeles că sunt atât de multe IMM-uri care timp de zece ani stau pe pierdere, dar funcţionează în continuare", a punctat preşedintele ARB.

Florin Dănescu a adăugat: "Iar din punct de vedere calitativ, există un aspect care se discută foarte puţin, aproape deloc, respectiv productivitatea. Productivitatea unui salariat al unui IMM timp de un an în România este undeva la 16.000 de euro pe an, comparabil cu o medie europeană de 45.000, adică un multiplu de trei. Şi vom regăsi acest multiplu de trei în foarte multe diferenţieri, de preţ, de calitate, de aşteptări, versus economiile moderne".

(A.I.)

---

Actualizare - Csilla Hegedus, secretar de stat MIPE: "Evaluarea proiectelor va fi făcută la MIPE de un robot, mult mai repede şi fără subiectivitatea sau lipsa de obiectivitate umană"

Evaluarea proiectelor pe apelurile lansate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va fi făcut de un robot, care va elimina solicitările de clarificări existente în prezent, a afirmat secretarul de stat Csilla Hegedus.

"Trebuie schimbată atitudinea, deoarece funcţionarul public lucrează pentru beneficiar şi nu invers. Am incercat prin aparatul propriu din cadrul ministerului să evaluăm proiecte şi să contractăm proiecte. Într-adevăr s-au cerit multe clarificări până acum, unele inutile care nu au contribuit la procesul de evaluare. Am reuşit să ajungem la liman, cu mici sau mai mari greşeli. Există în acest moment 10% din contracte care au o clauză suspensivă, dar la care notificările nu au fost încă trimise, deşi proiectele au fost evaluate. De aceea, ca să scoatem factorul uman de la viitoarele apeluri, pentru programul de digitalizare a IMM-urilor finanţat cu 350 milioane euro, am contractat un robot care nu cere clarificări. Evaluarea va fi făcută de robot, mult mai repede şi fără subiectivitatea sau lipsa de obiectivitate umană", a spus Csilla Hegedus, secretar de stat în cadrul MIPE.

(G.M.)

---

Actualizare - Florin Spătaru, ministrul Economiei: "Pe baza codurilor vamale de import, vom face instrumente financiare pentru reducerea deficitului balanţei comerciale"

Ministerul Economiei a primit de la Asociaţia Exportatorilor 100 de coduri vamale privind produsele importate cel mai mult în ţara noastră şi, în viitor, aceste coduri vor constitui criterii pentru finanţarea întreprinderilor care pot contribui prin producţia internă la reducerea acestor importuri, a susţinut ministrul Florin Spătaru.

"Avem în vedere o alocare 500 milioane lei în fiecare an către această zonă de producţie, mergând pe codurile vamale şi nu pe codurile CAEN, Pe baza celor 100 de coduri vamale privind produsele importate cel mai mult, ar trebui făcută direcţionarea banilor pentru investiţii. Vom face aceste instrumente financiare împreună cu strategiile corespunzătoare pentru reindustrializarea Românie şi pentru reducerea deficitului balanţei comerciale. Sunt trei categorii de produse care se află pe primul la import: produsele metalurgice, produsele chimice şi produsele alimentare. Chiar dacă ni se par multe produsele alimentare importate, ca valoare în deficitul balanţei comerciale ele au o pondere mai mică decât produsele metalurgice şi chimice. De aceea, am propus să fie o schemă de finanţare la Ministerul Economiei pentru procesarea producţiei alimentare, şi nu la Ministerul Agriculturii, pentru că trebuie să avem o diferenţă între finanţarea producţiei agricole şi finanţarea procesării materiilor prime", a afirmat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

(G.M.)

---

Actualizare - Csilla Hegedus, secretar de stat MIPE: "Fără IMM-uri ţara nu se va dezvolta, dar trebuie să avem grijă şi de companiile mari"

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are în acest moment 4 apeluri de proiecte, dintre care unele sunt în consultare publică şi pentru altele au fost depuse deja proiecte, printre aceste 4 apeluri numărându-se şi finanţarea pentru digitalizarea IMM-urilor, a spus Csilla Hegedus, secretar de stat la MIPE.

"Aşa cum a menţionat domnul ministru Boloş, digitalizarea nu înseamnă doar cumpărarea a 2 laptopuri şi a două-trei imprimatmnte, deoarece ne dorim ca firmele să se retehnologizeze pentru că competitivitatea înseamnă producţie mai uşoară, mai rapidă, producţie digitală şi vrem să finanţăm prin această schemă 6000 de companii cu capital românesc. Prin Programul pentru Tranziţiei Justă derulat în şase judeţe, am lansat două apeluri de 620 milioane euro, care vor genera pentru IMM-urile din zonă 3000 de locuri de muncă unde vor lucra cei care vor fi disponibilizaţi în urma închiderii capacităţilor energetice bazate pe cărbune. În PNRR avem instrumente financiare finanţate prin Banca europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii, care sunt dedicate sectorului antreprenorial. Suntem conştienţi că fără IMM-uri ţara nu se va dezvolta, dar sunt în asentimentul ministrul Economiei pentru că trebuie să avem grijă şi de companiile mari, mai ales cele care se ocupă de producţie şi încercăm să lansăm şi apeluri dedicate lor atât din programele operaţionale la nivel naţional cât şi din programle regionale", a spus secretarul de stat Csilla Hegedus.

(G.M.)

---

Actualizare - Adrian Panait, Ministerul Antreprenoriatului: "Vom deschide programul de incubatoare de afaceri"

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului va deschide, spre finalul anului 2023, "după o perioadă de aşteptare de peste trei ani", programul de incubatoare de afaceri, anunţă Adrian Panait, director general adjunct al Direcţiei Generale Antreprenoriat şi Programe de Finanţare din cadrul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului. Domnia sa declară: "Prin acest program o să încercăm să apropiem mediul universitar de înfiinţarea acestor incubatoare, iar prin intermediul lor să finanţăm studenţi, absolvenţi, masteranzi, doctoranzi pentru deschiderea de firme în incubatoarele respective. Acest program va avea şi o componentă de grant".

Adrian Panait menţionează că, în viitorul foarte apropiat, proiectul de procedură pentru acest program va fi definitivat.

(A.V.)

---

Actualizare - Florin Spătaru: "O companie mare din industrie generează între 8 şi 10 IMM-uri care lucrează pentru ea"

Este nevoie de un echilibru între marea industrie şi sistemul antreprenorial, chiar dacă cel din urmă poate funcţiona în anumite zone din ţară fără marea industrie, a afirmat Florin Spătaru, Ministrul Economiei.

"O companie din marea industrie generează între 8 si 10 IMM-uri care lucrează pentru ea. De aceea, lucrăm şi vom adopta în curând un plan de măsuri pentru marea industrie, pentru a o putea susţine pe cadrul temporar de criză adoptat la nivelul Uniunii Europene. Adoptarea acestui plan de măsuri înseamnă că vom putea susţine indidrect şi sistemul antreprenorial. La nivelul Ministerului Economiei, am lansat în acest an trei programe de finanţare pentru IMM-uri. Avem o schemă de minimis pentru creşterea competitivităţii, la care au apelat companiile mici cu capital românesc, care au accesat fonduri pentru dezvoltarea unui sistem de calitate în vederea creşterii competitivităţii. Avem o altă schemă pentru finanţarea economiei circulare. Luni vom publica lista cu cele 45 de companii care vor beneficia de finanţare, majoritatea firmelor cu capital românesc, care prin implementarea proiectelor vor crea un ecosistem în economia circulară. Mai avem o schemă pentru industria prelucrătoare, care priveşte companiile cu capital românesc, ce vor fi finanţate pentru reducerea dedficcitului balantei comerciale prin realizarea în ţară a produselor pe care până acum le importăm", a declarat ministrul Florin Spătaru.

(G.M.)

---

Ziarul BURSA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), organizează conferinţa "Business şi Antreprenoriat", ce va avea loc în data de 4 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

Evenimentul se va desfăşura cu participare fizică, fiind transmis şi live, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb