CONFERINŢA "CREAREA UNEI PIEŢE DE CAPITAL INTERNAŢIONALE ÎN ROMÂNIA" Mugur Isărescu: "Bursa să iasă de sub imperiul traderilor"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 februarie 2014

Opt bariere "pentru" sau opt bariere "contra"? Domnilor, fără cultură generală nu se poate...Lipsa ei se vede de la o poştă în valoarea de 4 milioane de euro a tranzacţiilor zilnice de la Bursă.

Opt bariere "pentru" sau opt bariere "contra"? Domnilor, fără cultură generală nu se poate...Lipsa ei se vede de la o poştă în valoarea de 4 milioane de euro a tranzacţiilor zilnice de la Bursă.

Circa 200 de persoane au participat, ieri, la conferinţa "Crearea unei pieţe de capital internaţionale în România", organizată de Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Bursa de Valori Bucureşti.

Deşi la eveniment era prezentă multă presă, inclusiv circa 10 camere de filmat, totuşi, pe ecranele televizoarelor nu a apărut aproape niciun cuvânt despre dezvoltarea pieţei de capital, semn că mai este un drum lung de parcurs până când subiectele bursiere să devină interesante pentru publicul larg.

Ei între ei, actorii pieţei au arătat entuziasm faţă de iniţiativa unor specialişti din piaţă de eliminare a opt bariere în calea accesului la piaţă. În realitate, însă, ceea ce va conta va fi o reuşită în implementarea măsurilor, având în vedere că, la noi, tărăgănarea este cuvântul care caracterizează schimbările, mai degrabă decât rapiditatea.

Propuneri şi grupuri de lucru au mai existat, cu o rată de succes mai mică sau mai mare. Noul grup, care îşi spune "task-force", pare să dispună de o forţă mai mare de auto-promovare şi de trecere la primul ministru Victor Ponta, care îi susţine, cel puţin la nivel declarativ, pentru că nici nu îl costă nimic să facă asta.

Bursa trebuie să se maturizeze, după 20 de ani de existenţă, şi să iasă de sub imperiul traderilor, a celor care văd doar posibilităţi de câştig pe termen scurt, devenind astfel o alternativă de finanţare la băncile comerciale, a declarat, ieri, guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Domnia sa susţine astfel necesitatea dezvoltării Bursei în momentul actual, în condiţiile în care băncile comerciale au reticenţe în relansarea creditării. "Finanţarea unor noi proiecte ar putea fi preluată de piaţa de capital. Este un proces relativ îndelungat, dar posibil", a adăugat guvernatorul.

Domnia sa susţine că, prin succesiunea de legi şi reglementări, piaţa de capital din România a suferit o suprareglementare. "Trebuie să nu cădem în capcana unui exces de dereglementare", a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR crede că trebuie relansat parteneriatul între burse şi autorităţi, guvern, pieţe financiare şi a anunţat ieri că preferă o evoluţie rapidă a Bursei la acest moment decât o revoluţie a acesteia, o schimbare a lucrurilor "peste noapte", mai ales că 2014 este an electoral şi totul se poate politiza.

Mugur Isărescu spune că economisirea pare să fie descurajată de faptul că unii deponenţi consideră că nivelul dobânzilor este neatractiv.

"Aceştia ar putea fi investitori, dacă ar găsi în piaţa de capital din România nişte instrumente transparente, viabile, dacă ar avea încredere", a adăugat guvernatorul, care consideră că listările companiilor de stat reprezintă un element esenţial pentru dezvoltarea pieţei de capital, care a funcţionat pentru creşterea transparenţei şi a guvernanţei corporative a emitenţilor.

Guvernatorul a mai spus: "În calitate de gazdă, îmi permit să fac o sugestie. Aş sugera să evităm câteva capcane. Nu dă bine să încercăm orice tip de diferenţe între investitorii străini şi cei români. Trebuie să vorbim despre investitori în general".

Victor Ponta: "Avem nevoie de dezvoltarea pieţei de capital"

Premierul a susţinut ieri că avem nevoie de dezvoltarea pieţei de capital, precizând "România are resursele naturale şi umane necesare, avem o poziţie strategică importantă şi, fără resurse de capital, acest angrenaj este incomplet. Doar din resurse bugetare sau prin bănci nu se poate ajunge la dezvoltarea economică de care România are nevoie".

Premierul Ponta a transmis ieri şi un mesaj legat inclusiv de piaţa asigurărilor, făcând trimitere la filmul american "Too big to fail", care prezintă cauzele crizei financiare şi spunând că, dacă se întâmplă să se greşească şi în România, să nu se ajungă în situaţia "Too big to save". El a arătat că România trebuie să profite de momentul de oportunitate existent, deoarece următorul moment nu ştie dacă şi când exact va veni, generat de interesul investitorilor străini pentru, dar că apreciază şi recomandarea guvernatorului Băncii Naţionale la moderaţie.

Daniel Dăianu: "Sunt prea mulţi şmecheri în piaţă"

Avem o piaţă de capital primitivă, imatură, plină de şmecheri, consideră Daniel Dăianu, primvicepreşedintele ASF. Domnia sa apreciază totuşi că o piaţă imatură nu este un handicap, într-o perioadă de turbulenţe. Daniel Dăianu a spus: "Avem probleme de guvernanţă instituţională inclusiv la instituţiile pieţei, la Depozitarul Central, uneori la Bursă, la intermediari, la entităţi mari financiare private, unde regulile nu au fost respectate. Şi Autoritatea de Supraveghere Financiară are problemele ei. Avem o evaluare internă, ne dăm seama de slăbiciuni şi ne vom lupta cu ele".

Este nevoie acută de piaţa de capital pentru finanţare întrucât dezintermedierea bancară creează probleme, este de părere Daniel Dăianu, primvicepreşedintele ASF. Domnia sa consideră că dezvoltarea pieţei de capital nu trebuie să ignore protecţia investitorilor. "Lecţia crizei este că oamenii au pierdut bani pentru a salva instituţiile financiare", a adăugat Daniel Dăianu.

Primvicepreşedintele ASF a mai spus că Autoritatea va lua măsuri pentru ca taxele şi comisioanele aplicate pe piaţa de capital să devină "prietenoase", iar toate propunerile vizează reducerea taxelor, deşi în unele cazuri nu se va observa o scădere "semnificativă": "Am făcut o analiză la ASF, vom veni cu propuneri pentru a promova măsuri care să facă prietenoase taxele şi comisioanele".

Făcând referire la experienţa din ASF, Daniel Dăianu a precizat că o problemă poate fi conduita în afaceri: "Devine o problemă şi mai mare când conduita este certată cu regulile la jucătorii mari, care ar trebui să reprezinte exemple".

Primvicepreşedintele ASF susţine că transparenţa este esenţială: "Raportarea datelor este o problemă. Trebuie sancţionate fraudele. Bolile trebuie tratate şi detectate la timp. Autoritatea de Supraveghere poate detecta din timp problemele".

Grzegorz Konieczny: "Să fii investitor instituţional în România - o experienţă dureroasă"

Să fii investitor instituţional străin în România este o experienţă dureroasă, a declarat managerul de fond la FP, Grzegorz Konieczny, adăugând: "Durerea începe când un investitor vrea să deschidă un cont, lucru care poate dura până la şase luni. Birocraţia este foarte mare, iar taxele sunt mai mari decât în alte pieţe. În plus, când acţionarii trebuie voteze în AGA, sunt necesare numeroase documente, apostilate, notarizate".

Potrivit acestuia, unii investitori instituţionali mari vor să renunţe să mai investească după câteva luni, deşi sunt deja la jumătatea procesului de deschidere a contului, întrucât sunt multe documente de completat.

Grzegorz Konieczny a mai spus: "Franklin Templeton, cu active în administrare de 800 de milioane de dolari, avea 3 oameni pentru exercitarea drepturilor de vot, până acum doi ani, dar pentru România, a trebuit să mai angajăm un om. Avem alte şapte fonduri care au investit în Romgaz, pe lângă Fondul Proprietatea, şi pentru fiecare vot în AGA trebuie să plătim 10.000 de dolari".

"Transmiterea votului pentru un singur fond este aproximativ 1.500 - 2.500 de euro. Pentru fiecare vot trebuie să plătim mai mult de 10.000 de euro (...) Barierele trebuiau deja depăşite, trebuie să recuperăm decalajul faţă de ceea ce se întamplă pe alte pieţe", a adăugat Konieczny.

Ludwik Sobolewski: "Piaţa de capital se usucă, aproape că moare"

Sunt necesare măsuri care să ducă la crearea lichidităţii pe Bursă, având în vedere că piaţa de capital se usucă, aproape că moare, pentru că nu este un loc atractiv şi marii jucători din economie preferă să se finanţeze din afara pieţei, este de părere directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

Domnia sa a a adus în discuţie nivelul comisioanelor prea mari aplicate pe volume masive şi tipuri de tranzacţii care ar trebui să fie executate, unde sunt costuri foarte mari: "Mai este un aspect asupra căruia am putea descoperi că sunt comisioane aplicate la trazancţii care nu generează valori semnificative, dar care sunt importante pentru susţinerea întregii pieţe, unde taxele noastre pot părea prohibitive. Aceasta ar fi o chestiune pe care am putea avea cooperare şi dialog cu ASF".

Valentin Lazea: "Mai este mult până când piaţa de capital să devină un concurent la piaţa bancară"

Valentin Lazea, economistul şef al BNR, spune că, pentru început, grupul de lucru format din reprezentanţi BNR, ASF şi BVB îşi propune ca bursa locală să promoveze la statutul de piaţă emergentă de la cel de frontieră. "Nu ne gândim să ajungem la piaţă dezvoltată, nu ne gândim atât de departe\", a spus Lazea, adăugând: "Care ar fi interesul Băncii Naţionale? De ce ar dori să încurajeze un concurent al băncilor? Pentru simplul motiv că România, astăzi, joacă în liga a treia. Mai este mult până când piaţa de capital să devină un concurent la piaţa bancară. De ce este nevoie de aceste schimbări? Pentru că încercăm să atragem o altă calitate de investitori străini şi o altă cantitate de investitori români".

Economistul şef al BNR susţine că schimbarea reglementărilor este doar o parte din ceea ce trebuie făcut. "Cel mai mare pericol ar fi să înceapă un dialog al surzilor pentru că toată lumea aşteaptă ceva de la altcineva", a mai spus Valentin Lazea.

Bogdan Juravle: "Brokerii fac afaceri tot mai mici"

Una dintre problemele pieţei de capital, care ar trebui soluţionată, este pe partea de decontare, unde ar trebui aplicate aceleaşi criterii ca pe pieţele din regiune, este de părere Bogdan Juravle, directorul general al celei mai mari case de brokeraj din România, Swiss Capital. Domnia sa a precizat: "În urmă cu trei ani ne plângeam că nu avem emitenţi, acum avem Fondul Proprietatea, am avut oferte publice ca Transelectrica, Transgaz, Romgaz, în schimb volumul la bursă este acelaşi. Brokerii fac afaceri tot mai mici, comisioanele sunt tot mai mici, deci piaţa de capital este complicată astăzi. Nu ştiu cum va fi după 2014, un an în care vom avea probabil încă cinci-şase emitenţi la bursă. Personal, cred că trebuie să lucrăm la sistemul de tranzacţionare (...) au mai fost încercări să se schimbe sistemul de tranzacţionare, dar tot timpul am făcut jumătăţi de măsură, am încercat să inventăm roata, am stat în şedinţe de dezvoltare a pieţei de capital ore întregi, dar nu s-a avansat deloc. Dau aici exemplu conturilor globale, care s-au implementat, dar nu funcţionează absolut deloc. Cred că trebuie să fim eficienţi în aplicarea standardelor şi să nu fim diferiţi deloc".

Andrei Pogonaru: "Piaţa de energie şi cea de acţiuni să devină cât se poate de legate"

Mi-aş dori ca piaţa de energie şi cea de acţiuni să devină cât se poate de legate şi apropiate, în viitor, a spus ieri Andrei Pogonaru, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica.

Domnia sa a mai declarat: :"Toţi ne plângem de acelaşi lucru - pornim mereu de la prezumţia de vinovăţie, când vorbim de piaţa de capital. Totul este prezumat că este în neregulă, până la proba contrarie. Avem aceste bariere care sunt frustrant de simplu de eliminat. Odată ce scăpăm de ele, încep lucrurile cu adevărat interesante. Avem nevoie de instituţii noi, de Contrapartea Centrală".

Domnul Andrei Pogonaru a spus că emisiunea de obligaţiuni a Transelectrica a întâmpinat unele dificultăţi birocratice, dar este o tranzacţie care s-a derulat repede. "Aş vrea să văd acest nivel de înţelegere şi la alţi reglementatori, de exemplu din piaţa de energie".

Narcisa Oprea: "Eforturile pentru încasarea dividendelor au fost de 10-18 ore"

Narcisa Oprea, membru în Consiliul de Administraţie al BVB şi partener la "Schoenherr" a adus în discuţie ieri unele probleme întâmpinate, ca mic investitor pe piaţa de capital. Domnia sa a spus: "Ca să îmi încasez dividendele cuvenite de la 5 societăţi, a trebuit să vizitez trei bănci diferite, am fost de două ori la serviciul poştal, o dată numai pentru a lua act de orarul de funcţionare. Eforturile pentru încasarea dividendelor au fost de 10-18 ore, uneori cu rezultate nule.

Sunt avocat şi, dacă aş fi facturat orele respective, valoarea ar fi fost mai mare decât cea a dividendelor. Are sens să investeşti în acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti,în acest peisaj? Răspunsul este «nu»" .

Domnia sa speră ca în două-trei luni, amendamentele propuse pentru uşurarea acestor probleme să fie aprobate.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, a răspuns că aşteaptă propunerile pieţei şi le va analiza din punct de vedere al alinierii la legislaţia europeană, promiţând un răspuns rapid.

Ana Bobircă, SIF5, vrea eliminarea pragului la SIF-uri

Unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5), Ana Bobircă, consideră că o altă chestiune care trebuie schimbată în piaţa de capital este eliminarea pragului la SIF-uri, de 5% din acţiuni.

"Este momentul ca pragul să nu mai fie un subiect controversat. Întrebarea este acum de ce mai există prag de deţinere", a afirmat ea.

Opt bariere sistemice ar trebui depăşite pentru crearea unei pieţe de capital moderne

Opt bariere sistemice ar trebui depăşite pentru crearea unei pieţe de capital moderne în România, potrivit unui studiu elaborat de reprezentanţi ai Bursei de Valori Bucureşti, ASF, practicieni şi reprezentanţi ai administraţiei publice.

Una dintre cele opt bariere este procesul greoi pentru deschiderea unui cont de tranzacţionare, care în Romania poate să dureze până la şase luni, în timp ce în alte pieţe mai dezvoltate durează câteva ore. Alte impedimente sunt reprezentate de procedurile lungi, complicate şi costisitoare de conformitate fiscală, dar şi nerespectarea drepturilor corporative ale investitorilor, iar participarea şi votul în AGA ar trebui să fie foarte simple.

Studiul mai spune că investitorii apelează la diverse mijloace pentru a încasa dividendele, în loc ca aceastea să fie transferate direct către acţionari. Costul ridicat al comisioanelor percepute pe piaţa de capital (0,117% pentru vânzător şi 0,045% pentru cumpărător) este considerat de asemenea o barieră.

Alte piedici sunt reprezentate de neclarităţile privind aspecte fiscale pentru tranzacţiile pe piaţa de capital, procedura greoaie pentru derularea ofertelor publice şi regimul juridic "învechit şi inflexibil" pentru emisiunile de obligaţiuni.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Cu tot respectul....am vazut ce mari realizari a avut sistemul bancar sub imperiul bancherilor. Acum tot ei sunt la comanda pietei de capital. Putem sa ne inchipuim ce va urma ...

    Nu trebuie sa reinventam roata. Terbuie pur si simplu sa copiem know-how-ul din tarile cu piate de capital dezvoltate. Si aici cred ca tov Ponta se pricepe cel mai bine, ca doar asa a ajuns doctor. E simplu copy-paste.

    1. cu basescu la atac!!!in strada !!!toti ...si bursa!!

      Excelent, bravo! 

    Nu cautati solutii acolo unde nu sunt. Cand BVB va fi preluata de o bursa mai mare lucrurile vor sta cu totul altfel.

    in Europa in ceea ce priveste cresterea bursiera. Atunci la Banca Naitonala era alta optica? Sau era concentrarea prea mare pe tintirea inflatiei.... si se disturba amortizarea extraordinara a goodwillului fara bineinteles a modifica tier core capital one :)

    1. Stimate domnule Bestea, 

      Ce-i aia "tier core capital one" ? 

      Mata n-ai auzit ca in Europa este suveran si independent: 

      " DAS KAPITAL " ?  

      Ati vazut/priceput? The Best(ea). 

    Daianu a evidentiat foarte bine miezul problemei. Fara o conduita corecta din partea actorilor si eficacitate din partea supraveghetorilor piata de capital autohtona va ramane in continuare campul de lupta al smecherilor. Aici trebuie lucrat si la partea birocratica. Mai multa prezumtie de corectitudine acordata jucatorilor, pedepse mai mari pentru smecheri si mai ales o supraveghere reala si eficace.

    Una dintre masurile cel mai usor de luat este renuntarea la impozitarea de 16% care este o mare aberatie (dubla impozitare, tarat investitorii la ANAF, functionari platiti in plus, etc.)si revenirea la impozitul de 1% care sa fie retinut la sursa (investitorii nici macar declaratie nu mai au nevoie sa dea!).

    ..... tot ei sunt si CEREREA (verzi) si OFERTA (rosii) : 

    CONTRA_PARTEA va avea intotdeauna cotul umflat, de la izbirea de peretele din baie!  

    1. Isarescu are dreptate: 

      Moarte - extinctie - Tradericilor-Gamblericilor ! 

      De-aia nu-si revine nici Piata Imobiliara, deoarece: 

      este plina ochi - sufocata-blocata - de tot felul de agenti care: 

      NU SCHIMBA NICIODATA NIMIC: 

      1) nici in avantajul CERERII; 

      2) nici in avantajul OFERTEI; 

      3) ci schimba exclusiv atunci cand atat CEREREA cat si OFERTA sunt numai in avantajul lor !  

      ... sa renunte la serviciile unor agenti-misiti-intermediari care nu intermediaza nimic ci doar: 

      SPECULEAZA SUPER_POZITIA (pozitia privilegiata) in care au fost pusi de niste puturosi mai mari decat ei. 

      La fel ca si actiunile companiilor, proiectele imobiliare (adica PIATA FUTURES) nu vor face in vecii vecilor "chiag", pana cand nu se "epuizeaza" PIATA CONSTRUCTIILOR LA VEDERE = SPOT !  

      Este pur si simplu inadmisibil ca: 

      1) niste proprietari asa cum sunt dezvoltatorii; 

      2) sa nu-si contacteze singuri piata; 

      3) ci isi dau marfa pe mana unor SPECULATORI, pe care-i doare-n gaoaza, atat de CERERE, cat si de OFERTA ! 

      Reclama si Publicitatea sunt afaceri MARGINALE ! 

      Ele nu fac o marfa mai vandabila, ci isi vand propria lor marfa respectiv: 

      iluzia = halucinatia de piata ! 

    ....... prin declaratiile publice facute in ultima vreme, mi s-a parut singurul intermediar onest, si care si stie cel mai bine despre ceea ce vorbeste ! 

    Doar el ar fi trebuit ca sa conferentieze in fata ASF = BNR-ului secundar ! 

    ... asta daca nu cumva a glumit. Bursele si pietele financiare nu pot exista fara traderi. Sa lase atunci BNR accesul liber pe piata valutara, pe piata monetara, pe piata titlurilor de stat.

    1. ... cu faptul ca: 

      1) traderii fac piata; 

      2) in loc sa fie invers ! 

      Piata - schimburile - exista in_dependent de traderi. 

      Traderii sunt doar niste paraziti-paduchi care traiesc: 

      1) atat intre picioarele CERERII; 

      2) cat si in = pe capul OFERTEI. 

      Tocmai de aceea, pietele trebuiesc din cand in cand SALUBRIZATE, DEPARAZITATE, cu Napalm si/sau cu Gaz Sarin.  

      Nu ar fii mai bine ca societatile care dau dividende sa-ti vireze banii

      in contul personal la BVB ? Poate multi s-ar reinvesti.. 

      .... contul de tranzactionare deschis la unul dintre brokerii prin care accesez piata. 

      si da, dividendele le reinvestesc ........... din pacate ...... desi as putea sa mi le virez si pe un card de debit. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb