Criteriile Environmental, Social & Governance (ESG), ce au în prim plan aspecte legate de mediu, sociale şi de guvernanţă corporativă, reprezintă un mod foarte bun de a cunatifica necuantificabilul, a afirmat Dalia Stoian, membru al boardului EfdeN, ONG din domeniul educaţional preocupat de a aduce sustenabilitatea mai aproape de studenţi, tineri profesionişti şi publicul larg. Pe de altă parte, reprezentantul EfdeN a punctat că trebuie să fim atenţi la modul în care va evolua acest set de criterii, ca să nu ajungă doar un element ce trebuie bifat de organizaţii, aşa cum s-a întâmplat cu auditul energetic pentru clădiri.
Dalia Stoian a afirmat: "Viziunea noastră la EfdeN este să trăim în comunităţi sustenabile. Lucrăm la acest viitor, iar felia pe care ne-am ales-o este legată în primul rând de educaţie. Educăm publicul şi pregătim viitoarea generaţie de profesionişti în domeniul construcţiilor sustenabile, prin proiecte practice de sustenabilitate. Am început prin a construi prototipuri de case solare pentru cea mai mare competiţie de case solare din lume, iar în ultimii ani am evolutat şi ne uităm către oraşe şi comunităţi sustenabile".
Reprezentantul ONG-ului a adăugat: "Aş vrea să ne uităm mai holostic la sustenabilitate, pentru că este o problemă complexă (...) Noi (n.r. EfdeN) nu avem un departament de sustenabilitate, ci sustenabilitatea este embedded (n.r. încorporată) în toate departamentele şi activităţile noastre. Noi proiectăm şi construim în jurul naturii. Dar nu doar despre natură este vorba. În România şi nu numai, termenul de sustenabilitate este înţeles greşit. Multă lume se gândeşte la mediu în mare parte, dar aceasta este doar o componentă. Sustenabilitatea înseamnă să ne asigurăm nevoile prezentului fără să pericităm posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi asigura nevoile. Iar lucrul acesta presupune trei componente pe care se bazează anumite strategii - cele mai populare fiind legate de cei trei P (People, Planet, Profit)".
Conform reprezentantului EfdeN, cetăţeanul are un rol important în tot ce înseamnă sustenabilitate, dar adesea impactul său este supraestimat.
"Se vorbeşte de alegerea cetăţeanului şi cum fiecare putem să alegem ce achiziţionăm. Într-adevăr, cetăţeanul este o componentă importantă în toată această piaţă, dar cred că adesea impactul său este supraestimat. De exeplu, în ceea ce priveşte finanţările, există o presiune foarte mare pe bănci să finanţeze proiecte sustenabile. Cu toate acestea, proiectele care nu sunt atât de sustenabile nu pot fi retrase. Este clar că este nevoie de o tranziţie treptată pentru a nu afecta economia. De când a fost semnat acordului de la Paris (n.r. aprilie 2016), finanţările către sectorul combustibilor fosili au fost de peste cinci trilioane de dolari. Chiar până acum în acest an, finanţările în acest domeniu s-au ridicat la aproape 700 de miliarde de dolari. Este clar că trebuie să existe îmbunătăţiri pentru că, în mod normal, în viitorul ideal, nu ar trebui să existe finanţări pentru combustibilul fosil", a spus Dalia Stoian.
Potrivit domniei sale, anumite aspecte legate de mediu sunt mai greu de cuantificat, dar elementele ESG sunt de mare ajutor în acest sens.
"ESG reprezintă un exemplu foarte bun de a cuantifica necuantificabilul. Vorbim despre oameni, despre mediu, dar unele lucruri sunt mai puţin cuantificabile. Este o iniţiativă foarte bună, dar trebuie să fim atenţi cum va evolua. La fel avem auditul energetic pentru clădiri. La început procesul pentru obţinerea auditului era mai riguros, dar în scurt timp lumea s-a obişnuit şi acum poate fi obţinut «din pix». Adică nu mai are efectul dorit şi ar trebui să fim atenţi să nu se întâmple la fel şi cu ESG. Să nu devină ceva pe care trebuie să-l ai şi cam atât. Ar trebui să existe acţiuni concrete, iar ESG-ul să fie un instrument în acest sens", a conchis Dalia Stoian.
Conferinţa BURSA a avut loc la SCENARIO, spaţiul de evenimente de la etajul 17 din ONE Tower.