CONFERINŢA CSR ŞI SUSTENABILIATE Factorii ESG - tot mai importanţi în activitatea băncilor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 octombrie 2023

Factorii ESG - tot mai importanţi în activitatea băncilor

Incluziunea financiară s-a îmbunătăţit, digitalizarea se extinde, dar suntem ultimii din UE în ceea ce priveşte educaţia financiară, conform ARB

Factorii Environmental, Social & Governance (ESG), ce au în prim plan aspecte legate de mediu, sociale şi de guvernanţă corporativă, sunt tot mai importanţi în activitatea bancilor, conform opiniilor exprimate ieri, în cadrul "Conferinţei CSR şi sustenabilitate", organizată de ziarul BURSA.

Pe de o parte, implicarea instituţiilor bancare din ţara noastră în activităţi ce contribuie direct la îmbunătăţirea mediului înconjurător, a celui social şi a mediului economic creşte. Măsurile implică definirea unor cadre de finanţare durabilă şi evaluare a activelor verzi, măsurarea emisiilor de carbon ale portofoliului finanţat şi acţiuni pentru reducerea propriilor amprente de carbon, precum şi susţinerea educaţiei sau a culturii.

Cosmina Frîncu, Directorul de Comunicare al BRD Groupe Societe Generale, a afirmat: "Băncile susţin economia, susţin dezvoltarea afacerilor, susţin până la urmă noile generaţii. Noi ne uităm spre viitor şi vedem ce ar trebui să facem ca să trăim mai bine cu toţii. Educaţia este un pilon esenţial pentru dezvoltare".

Pe de altă parte, factorii ESG contează în ratingul companiilor, în costul de finanţare şi în evaluarea lor de către pieţe, iar băncile devin agent de transformare/ conştientizare/educare în relaţia cu clienţii.

Corina Minculescu, Head of Sustainability OTP Bank, a spus: "Scorul ESG influenţează costurile de finanţare şi preţul acţiunilor unei companii, iar politicile de finanţare încep să reflecte impactul unor stimulente/penalizări ("Green Incentives"/ "Brown Penalties") legate de cerinţele de capital pentru instituţiile financiare. În plus, integrarea cerinţelor de prudenţialitate ESG generează portofolii de investiţii mai reziliente, dar şi oportunităţi de creştere economică, datorită fondurilor publice disponibile de miliarde de euro pentru transformare sustenabilă, sectorul fianciar fiind intermediar cheie".

În ceea ce priveşte gradul de incluziune financiară, statisticile arată o îmbunătăţire în ultimii ani pentru ţara noastră, fapt ilustrat prin creşterea numărului de persoane ce deţin conturi curente şi care realizează plăţi prin Internet/Mobile banking, conform unui studiu realizat de IRES pentru Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

De asemenea, digitalizarea a accelerat în perioada panemiei, iar "acum există un apetit mult mai mare de utilizare a produselor accesate în regim online", a afirmat Gabriela Folcuţ, directorul executiv al ARB.

Pe de altă parte, suntem la coada Uniunii Europene la capitolul cunoştinţe de educaţie financiară. "România este în mod curent evidenţiată ca fiind la coada plutonului statelor UE la capitolul cunoştinţe de educaţie financiară. Astfel, numai 13% dintre românii chestionaţi privind nivelul de cunoştinţe de educaţie financiară au obţinut un scor ridicat şi au furnizat 4 sau 5 răspunsuri corecte la cinci întrebări, în cadrul studiului Eurobarometru al Comisiei Europene 2023, procentul fiind la jumătate faţă de media europeană", a afirmat Gabriela Folcuţ.

Despre temele de mai sus şi despre alte subiecte dezbătute în cadrul conferinţei vă invităm să aflaţi mai multe în ediţia de astăzi şi de mâine a ziarului BURSA.

Conferinţa BURSA a avut loc la SCENARIO, spaţiul de evenimente de la etajul 17 din ONE Tower.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Nu exista educatie financiara mai buna decat cea practica.Aduceti la bursa multe companii sanatoase , cautati sa respecte legea,oamenii vor vedea cresterile si evident vor veni la bursa si dorind castig vor invata rapid. Nu e problema la noi ci la guvernanti, ASF, etc.

    1. Inseamna ca este o fatalitate - nu se poate face nimic.

      Hai să vin cu un exemplu. Vine unul la tine sa-l înveți. Îi spui să cumpere acțiuni la BVB,adică etalonul pieței bursiere care supraveghează bursa dar e și listata la bursă. Îi spui că are PER de vreo 110 adică atâția ani sunt suficienți ca sa-si recupereze investiția! Evident e buimac când realizează că dobânda bancară era mai bună și când era ff jos! Îi spui că nu e nicio problemă, avem în BVB o acțiune etalon, exemplu și de la 71lei va ajunge pe la 160 lei, la PER de 200.că e puternic susținută de niște șmecheri și îi faci cu ochiul și ridici capul spre cer!

      Educație financiară pe bune. Dau năvală! 

      1.2 Inseamna ca nu intelegi nimic.

      Din nou ma repet, unde ati fost voi cei care "au" educatie financiara cand: 

      - VIVRE, suspiciune de frauda din culpa; ati tacut. 

      - H2O, pretul zboara cum vor austriecii; ati tacut. 

      - Nicu Marcu cheltuia bani pe sampanii scumpe; ati tacut. 

      - Medlife, PER 500; ati tacut. 

      - ONE, BRK le ridica pretul deghizat sub program de rascumparere; ati tacut. 

      - TRANSI, va si este frica sa pronuntati numele lui Ciorcila; ati tacut. 

      - SIF-urile; ati tacut.

      Atunci, nu mai comentati de actiunea BVB - ca nu intelegeti efectiv nimic din ce inseamna Bursa. BTC la 27 000 dolari e "buuuuna", dar BVB la 71 nu este... pff... rusine sa va fie! 

    E incredibil să vezi cum marii capitaliști se bagă singuri cu capul in capcana eco-socialistă a ESG-ului.

    E ca și cum ai vedea antreprenori care cer birocrație și taxe mai mari.  

    Pe fond ESG-ul face ca mari firme poluatoare care dau bani la LGBTQ și sexualizarea minorilor să fie curățate de cazierul de poluator și să pară virtuoase, in timp ce firme normale care nu poluează dar nu au bani să finanțeze tot felul de porcării sexo-marxiste, alea apar mai poluatoare.  

    O grămadă de anomalii: IKEA care rade pădurile României e cool, eco-friendly pentru că a pus steag LGBT și face pe incluziva. V-ați prins?  

    ESG e o mașină de stors bani de la corporații pentru ONG-uri ideologice stângiste.  

    De aia marii capitaliști sprijină sexualizarea societății prin LGBTQ, ca să iși ascundă murdăria ecologică 

    1. pentru 2. -> foarte corect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb