CONFERINŢA "DIGITALIZARE ŞI SIGURANŢĂ CIBERNETICĂ" Gabriela Folcuţ, ARB: "Este nevoie de un cadru legislativ robust în domeniul digitalizării"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 14 iunie

Gabriela Folcuţ, ARB: "Este nevoie de un cadru legislativ robust în domeniul digitalizării"

"Beneficiile Inteligenţei Artificiale sunt incontestabile, dar trebuie să fim atenţi şi la provocări"

Beneficiile Inteligenţei Artificiale în sistemul bancar sunt incontestabile, dar trebuie să fim atenţi şi la provocările şi riscurile ce vin odată cu tehnologia, este de părere Gabriela Folcuţ, directorul executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Conform domniei sale, unul dintre aceste riscuri este nedetectarea anumitor tipologii de spălare de bani, ceea ce înseamnă că trebuie să fim atenţi la modalităţile de configurare a tehnologiei Inteligenţei Artificiale pentru a putea detecta toate riscurile existente.

Gabriela Folcuţ a spus, printre altele, că instituţiile de credit au investit miliarde de lei în inovaţie şi automatizare. Reprezentantul ARB a adăugat: "Automatizarea a demarat odată cu introducerea bancomatului la nivel mondial, prin anii 1960, însă digitalizarea a avansat foarte mult în perioada pandemiei. Sunt produse şi servicii digitale pe care băncile le oferă clienţilor, cu asigurarea siguranţei cibernetice. Există, desigur, şi clienţi care doresc să utilizeze serviciile bancare în mod tradiţional şi avem în continuare şi aceste modalităţi de utilizare a produselor şi serviciilor".

În zona plăţilor, a fost înregistrată o creştere importantă pe segmentul online, a subliniat Gabriela Folcuţ, precizând: "În 2017, ponderea plăţilor efectuate cu cardul în comparaţie cu retragerile de numerar de la bancomate era de circa 26%. Acum, valoarea plăţilor cu cardul reprezintă 96% din valoarea retragerilor de numerar de la ATM. Gradul de incluziune financiară a depăşit pragul de 70%. În 2022, 46% din cei care aveau cel puţin un cont curent la bancă utilizau internet şi mobile banking-ul. La nivelul sistemului bancar, tehnologia AI este utilizată de ceva timp şi suntem deschisi în continuare pentru adoptarea tehnologiilor care se referă la Inteligenţa Artificială".

Potrivit ultimului studiu DESI, România se află pe ultimul loc în rândul statelor UE, cu un scor de 30,6 faţă de o medie europeană de 52,3, în ceea ce priveşte competenţele digitale, a menţionat sursa citată. Studiul DESI arată că, din cele patru componente analizate, la trei suntem pe ultimul loc. Astfel, 28% dintre români au competenţe de bază în domeniul digital, faţă de o medie europeană de 54%. De asemenea, doar 9% dintre români au competenţe digitale mai mult decât cele elementare.

Gabriela Folcuţ mai consideră că trebuie să avem un cadru legislativ robust din punct de vedere al Inteligenţei Artificiale. "Deep fake-ul este una dintre tipologiile de fraudă care poate produce riscul de a cădea în capcana răufăcătorilor în zona online, care nu au nevoie de «paşaport». Şi atunci trebuie să avem un cadrul legislativ şi de reglementare suficient de robust, care să ne permită să îndepărtăm instant acele deep fake-uri, acele mesaje pe care le primesc utilizatorii pe reţelele sociale - orice filmuleţe, orice chestiuni care îi induc în eroare şi îi expun unor riscuri. În acest sens, noi desfăşurăm programe de educaţie financiară şi vom continua să facem acest lucru, împreună cu entităţi din domeniu, pentru că trebuie să protejăm clienţii de orice tipologie de fraudă".

Directorul ARB consideră că tehnologia AI va creşte disparităţile regionale şi pe cele dintre state. Gabriela Folcuţ a menţionat, citând studii de profil, că, la nivel naţional, doar 1% dintre IMM-uri aveau implementată tehnologia legată de Inteligenţa Artificială, faţă de o medie europeană de 8%. Aşadar, cu cât ne mişcăm mai repede şi cu cât avem un cadru legislativ optim, cu atât mai mult creştem capacitatea de utilizare şi de reacţie ca răspuns la riscurile induse de răufăcători, conchide domnia sa, apreciind că avem nevoie de educaţie financiară, dar şi digitală, ca să ne protejăm în mediul online riscant.

Printre altele, specialistul a ţinut să adauge că România nu se mai clasează pe ultimul loc din punct de vedere al scorului de alfabetizare financiară, surclasând Letonia şi Portugalia. La comportament românii stau cel mai bine, 82% dintre cei chestionaţi răspunzând corect la întrebări, faţă de 65% - media europeană.

ARB şi mediul bancar impulsionează tot ceea ce înseamnă digitalizarea la nivelul sectorului şi al societăţii româneşti, cu asigurarea securităţii cibernetice, a concluzionat sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb