Transformarea digitală este un element "de a fi sau a nu fi", spune Andrei Berechet, Chief Commercial Officer în cadrul Adrem şi membru al Centrului Român al Energiei (CRE), menţionând că în acest sens s-au făcut paşi substanţiali în România.
Andrei Berechet susţine: "Dezideratul de sustenabilitate în energie înseamnă decarbonizarea. Aceasta presupune accelerarea producerii de energie din surse curate, regenerabile, ceea ce ne conduce imediat la a gestiona o multitudine de surse descentralizate impredictibile sau greu controlabile (vântul, soarele). Asta înseamnă că sistemele energetice clasice nu pot să gestioneze în mod corect o asemenea situaţie, iar sinsingura soluţie este transformarea digitală a proceselor".
Andrei Berechet aminteşte că Adrem are sisteme digitale de tip SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition - Monitorizare, Control şi Achizitii de Date) care sunt implementate de peste zece ani pe scară largă, inclusiv în România.
Oficialul Adrem adaugă: "Aceste sisteme fac primul pas în vederea funcţionării optime a procesului, dar odată ce ai energie regenerabilă şi ai două capete - producător şi consumator - este nevoie ca ele să funcţioneze împerecheate. De aceea s-a dezvoltat sistemul de concepte «smart grid» şi contorizarea inteligentă, «smart metering». Astfel se poate produce în mod eficient".
O a treia componentă importantă, unde dezvoltările sunt mai recente, este zona de asset management - optimizarea capexului (cheltueli de capital) şi a opexului (cheltuieli de operare), respectiv optimizarea investiţiei totale a operatorului infrastucturii energetice astfel încât acesta să îşi planifice să utilizeze mai bine resursa financiară şi să obţină o eficienţă economică superioară, spune Andrei Berechet, menţionând că acest lucru este foarte important în condiţiile în care preţul energiei a crescut foarte mult.
"Ne bucurăm că anul acesta ne apropiem de finalizarea a două proiecte importante de acest tip pentru infrastructura energetică", afirmă Andrei Berechet.
În opinia sa, integrarea, standardizarea şi asigurarea componentei de securitate cibernetică în sectorul energiei este o poveste de succes în România pentru că, în acest domeniu, "nu ne aflăm pe poziţii la fel de defavorizante, în clasamentele europene privind digitalizarea, precum alte domenii".
Concluzionând, reprezentantul Adrem spune că societăţile de energie din ţara noastră, alături de furnizori de tehnologie care au investit în România, în centre de cercetare, şi care fac proiecte pe plan local, au reuşit să facă viabile aceste proiecte fără să fie livrate din exterior.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2023, 20:22)
Vor sa spuna distrugerea treptata a actualelor capacitati si forme de consum productie capacitati de acum.
Pe romaneste reciclarea "Tablelor pe 4 roti" si alte tehnologii ce in viitor vor fi depasite.
s c c r e t