Singura problemă cu care se confruntă procesul de digitalizare a ţării noastre este lipsa oamenilor competenţi, pentru că bani avem - 450 milioae euro sunt alocaţi prin PNRR doar pentru cloudul guvenamental - şi specialişti avem, dar nu există capacitatea statului de a face funcţional angrenajul între specialişti şi bani, susţine deputatul Radu Miruţă, secretar al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.
"Este datoria tututor actorilor implicaţi în dezvoltarea digitalizării României să construiască un drum care să ducă la interconectarea instituţiilor statului. Oamenii se digitalizează uşor şi repede dacă le pui la dispoziţie instrumente bine gândite, acestea vor fi utilizate. Aşa s-a întâmplat cu ghişeu.ro, unde foarte mulţi români şi-au făcut cont, pentru a nu mai sta la coadă în instituţiile statului. Clienţii acestor instrumente le vor utiliza, dacă statul le pune la dispoziţie. Suntem în faţa unei provocări foarte mari pe care România o poate fructifica sau nu. Digitalizarea e domeniul care poate duce la creşterea Produsul Intern Brut într-un ritm mai accelerat. Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la indicele DESI, iar studiile spun că, dacă am atinge borna de 90, PIB-ul va creşte cu 16,5%. Dacă ne-am asuma să aducem acest index la jumătatea distanţei actuale pe care o avem faţă de borna 90, ar însemna o creştere a PIB cu 8%. Parlamentul şi Guvernul se bat să ia din acest PIB pentru diferite cheltuieli, dar nu au loc ca să ia, pentru că PIB-ul nu are acest loc. De aceea, nu avem o altă bandă pe care să alergăm pentru creşterea PIB-ului, decât aplecarea spre zona digitalizării. (...) Această provocare ar trebui coordonată foarte intens la nivel guvernamental, iar zona de digitalizare să crească în prioritatea factorului decizional. Zona de digitalizare ar trebui să fie o discuţie cu care începe fiecare şedinţă de guvern. (...) Multe lucruri nu se întâmplă pentru că nu există capacitatea instituţională în România pentru a accelera această digitalizare", a declarat Radu Miruţă, Secretar al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.
Domnul Miruţă a precizat că la nivelul clasei politice există un consens în Parlament privind aprobarea cadrului normativ necesar procesului de digitalizare, dar că, în ciuda acestui consens, ritmul de digitalizare este prea mic.
"România se digitalizează, dar are mare nevoie pentru creşterea vitezei, deoarece ritmul este mai scăzut decât e necesar. România are în acest moment nişte insule digitale şi nişte instituţii semidigitalizate. Avem şi problema interconectării acestor insule. Trebuie să creăm o interacţiune între aceste instituţii", a spus deputatul Radu Miruţă.
El mai susţine că ţara noastră are pe masă toate ingrediente - specialiştii, banii, cadrul politic care este de acord -, dar trebuie "să vedem mai multe responsabilităţi asumate, sarcini care să nu fie dublate de mai mutle instituţii şi o curăţenie în ceea ce ar trebui să însemne digitalizarea".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2023, 07:55)
Persoana fizica ce inchiriaza o casuta post NU vrea anunturi de niciun fel la domiciliu, de ex. Din motive de intimitate, alt concept cu care se jongleaza azi, fara a-l respecta. Poate intelege Posta Rom asta?