CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE EDIŢIA A IX-A / CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM: "Angajaţii din domeniul fondurilor europene trebuie plătiţi în funcţie de facturile decontate"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 1 noiembrie 2017

"Angajaţii din domeniul fondurilor europene trebuie plătiţi în funcţie de facturile decontate"

Mediul de afaceri continuă să fie interesat de atragerea fondurilor europene, în opinia lui Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), care ne-a precizat: "Prezenţa unei audienţe atât de largi la conferinţa BURSA arată că există în continuare interes în societate şi în mediul de afaceri pentru fondurile europene, în ciuda tuturor întârzierilor şi dificultăţilor cu care se confruntă autorităţile de management în procesul de lansare a proiectelor şi apelurilor şi în contextul lipsei de evaluatori, mii de proiecte fiind în faza de evaluare".

Autorităţile fac eforturi să recupereze, apreciază domnul Pârvan, menţionând că, deocamdată, au reuşit: "În urmă cu 2-3 luni, nu aveam nici măcar autorităţile de management acreditate. Tot sistemul de derulare a proiectelor, decontarea lucrărilor, trimiterea facturilor la Bruxelles erau blocate, pentru că, fără autorităţi de management acreditate, aceste proceduri nu puteau fi realizate. De asemenea, sistemul informatic trebuia validat de Comisia Europeană, aceasta fiind o condiţie ex-ante. Toate aceste întârzieri au afectat şi, într-o anumită măsură, au nemulţumit mediul de afaceri".

Cristian Pârvan a atras atenţia că, din totalul de 5 miliarde euro - bani pe care îi avem la dispoziţie de la UE -, se constată că, la 1 noiembrie 2017, singurii care pot spune că au folosit fonduri europene sunt cei din agricultură, pe subvenţiile directe, restul economiei fiind în proces de atragere a banilor de la UE.

Cristian Pârvan a mai remarcat: "Din conferinţa BURSA a rezultat că toate cele opt bănci care au susţinut evenimentul doresc să susţină firmele în efortul lor financiar de a atrage fonduri europene. Procedurile şi implicarea fiecăreia dintre ele sunt diferenţiate, în funcţie de reglementările proprii şi de normele BNR".

Cristian Pârvan ne-a spus că toate "şocurile administrative" din ultima perioadă - schimbările guvernamentale, înfiinţările şi desfiinţările de ministere etc. - "nu au cum să nu lase urme în procesul de absorbţie a fondurilor UE": "Până la urmă, trebuie să înţelegem că interesul naţional are nevoie de stabilitate administrativă".

Oamenii de afaceri susţin propunerea senatorului PSD Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene, potrivit căreia personalul angajat în acest domeniu ar trebui să fie "personal contractual, nu funcţionari publici". De asemenea, angajaţii din sectorul fondurilor UE ar trebui remuneraţi chiar în funcţie de facturile decontate de Uniunea Europeană, "pentru că aceştia îşi validează calitatea muncii dacă noi primim fonduri europene", mai susţine şeful PIAROM.

Domnia sa ne-a spus: "Mediul de afaceri nu poate aştepta după fondurile europene, nu poate aştepta decizii administrative sau bani. În acest condiţii, oamenii de afaceri au două comportamente - îşi depun proiectele şi încearcă să beneficieze de acest avantaj al fondurilor UE, dar dacă birocraţia le întârzie proiectele, atunci ei merg mai departe şi se finanţează din surse proprii. De aici vine remarca preşedintelui CNIPMMR Florin Jianu, care spune că 7 din 10 IMM-uri îşi finanţează proiectele din surse proprii, 2 merg la bancă şi abia una se îndreaptă către fondurile europene".

Domnul Pârvan a evidenţiat şi faptul că proiectele mari, de infrastructură, nu sunt realizate: "Când ai proiecte fazate la transporturi, nici măcar acelea nu sunt realizate şi, ca urmare, la rectificarea bugetară banii alocaţi acestui domeniu sunt luaţi înapoi. Acest lucru arată clar slaba capacitate a administraţiei publice de a întreprinde proiectele de care tot mediul de afaceri are nevoie".

Ar trebui ca proiectele care corespund nevoilor unor anumite politici să fie finanţate din toate sursele şi să nu se mai facă distincţie între fondurile UE şi banii publici.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb