Avem nevoie de noi resurse financiare pentru co-finanţarea proiectelor, acestea putând fi creditele, garanţiile pentru credite sau capitalul de risc, consideră Silvia Ciornei, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
Domnia sa a precizat: "Cred că, după o perioadă de criză în care firmele au fost decapitalizate, creditarea a scăzut, resursele financiare bugetare au fost limitate, este nevoie de resurse noi de finanţare pentru proiectele derulate din fonduri UE".
Potrivit Silviei Ciornei, se fac paşi în acest sens, aceste tipuri de creditare începând să se regăsească şi pe piaţa noastră. În acest sens, FNGCIMM are propuneri atât pe POSCCE, cât şi pe POR şi pe noua schemă de finanţare a Marii Infrastructuri.
"Lucrăm cu BERD pentru a pune la punct o schemă de finanţare şi garantare a proiectelor energetice, în vederea unui sistem integrat care să permită punerea în aplicare a proiectelor de eficienţă energetică pentru clădirile publice şi pentru locuinţe", a declarat doamna Ciornei.
Armonizarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor finanţate din fonduri europene cu cerinţele de creditare este o necesitate pentru bugetul european 2014-2020, consideră domnia sa. Printre alte "învăţăminte desprinse" din exerciţiul bugetar care încă se află în derulare, se numără necesitatea finanţării capitalului de lucru, dar şi existenţa unor noi resurse financiare. De asemenea, fondurile europene de genul granturilor ar putea fi gestionate de instituţiile de creditare.