CONFERINTA "INFRASTRUCTURA SI IMOBILIARELE - DOMENIILE CHEIE PENTRU DEZVOLTAREA ECONOMICA" / SPECIALIŞTII: "Prudenţa este obligatorie ca să nu intrăm într-o nouă bulă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 17 decembrie 2014

"Prudenţa este obligatorie ca să nu intrăm într-o nouă bulă"

Pe piaţa imobiliară din ţara noastră semnalele sunt pozitive, potrivit celor mai mulţi dintre specialiştii de profil, care subliniază că, în acest an, au fost înregistrate creşteri importante în domeniu, tranzacţionându-se chiar mai mult decât în perioada 2007-2008.

În cadrul Conferinţei "Infrastructura şi imobiliarele - domeniile cheie pentru dezvoltarea economiei", organizată de ziarul BURSA, aceştia au vorbit chiar despre un nou boom, avertizând, însă, că prudenţa este obligatorie.

Andreea Comşa, managing director în cadrul Premier Estate, a subliniat că cei patru factori decisivi care stau la baza creşterii imobiliare sunt Programul Prima Casă, TVA de 5%, accesibilitatea creditelor ipotecare şi reducerea dobânzilor la depozite. "Dacă aceşti factori se schimbă, am putea asista la o nouă dezamăgire", este de părere domnia sa.

Sunt, însă, şi voci mai prudente, care apreciază că afirmaţiile precum cele de mai sus sunt mult prea optimiste.

Alături de alţi analişti, Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), apreciază că reprezentanţii companiilor de consultanţă se hazardează să facă previziuni îndrăzneţe, subliniind că Europa se pregăteşte de o nouă recesiune.

Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), consideră că ne-am putea confrunta cu o nouă bulă imobiliară, adăugând că putem ocoli acest lucru dacă identificăm instrumentele necesare în acest sens.

Jucătorii din piaţă au precizat că majoritatea tranzacţiilor (cele mai multe dintre ele efectuate prin Programul Prima Casă) sunt finanţate din surse proprii, achiziţiile de peste 100.000 de euro fiind susţinute din credite bancare, contractate în special de la instituţiile care au finanţat proiectele respective.

Peste 100 de persoane din sectorul imobiliar şi alte domenii conexe au participat, ieri, cu interes la conferinţa organizată de ziarul BURSA, cu sprijinul partenerilor Genesis Development, Vlad Group, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, Euro Insol, Premier Estate, Sema Parc şi Regatta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb