CONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" | ANCA DRAGU, MEMBRU AL COMISIEI PENTRU BUGET, FINANŢE, ACTIVITATE BANCARĂ ŞI PIAŢĂ DE CAPITAL DIN SENAT: "Ne trebuie o strategie de competitivitate, pentru că în lipsa ei e greu să stabilim primele trei domenii de investiţii"

G.M.
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 16 septembrie 2022

Anca Dragu

Anca Dragu

Pentru o dezvoltare durabilă ţara noastră are în primul rând nevoie de o strategie de competitivitate, susţine Anca Dragu, membru al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

"Ne trebuie o strategie de competitivitate care s-a oprit, din păcate, în 2020. Acum este greu să spui care sunt primele trei domenii de investiţii la care statul trebuie să se uite în lipsa acestei strategii. Politica de reindustrializare trebuie să fie cea la care se uită Ministerul Economiei, dar ea trebuie înscrisă în strategia de competitivitate. Ca tehnocrat şi ca parlamentar, am insistat pe această politică de reindustrializare, deoarece astăzi sunt noi tehnologii, noi domenii de activitate care pot dezvolta frumos anumite zone unde se pot face combinaţii între cercetare-dezvoltare şi producţia de echipamente noi pentru industriile viitorului. Dar pentru aceasta este important să reluăm exploatarea de grafit. Nu ştiu în ce stadiu se află acum strategia pe grafit lansată de fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui. Apoi, PNRR este o componentă importantă în strategia de dezvoltare pentru că vine cu o serie de reforme şi investiţii care să crească eficienţa şi productivitatea economiei româneşti. Un studiu recent al Băncii Mondiale arată că implementarea PNRR, ar duce la o creştere a ritmului de creştere al PIB în ţara noastră cu 1,5% anual pe termen mediu şi lung, ceea ce înseamnă că am ajunge la o convergenţă cu media UE în privinţa venitului populaţiei până în 2030 şi că s-ar accelera convergenţa cu cel puţin 7 ani", a declarat fostul preşedinte al Senatului, Anca Dragu (USR).

Domnia sa a arătat că un rol important în finanţarea investiţiilor necesare dezvoltării economiei româneşti îl poate juca viitoarea Bancă Naţională de Dezvoltare.

"Înfiinţarea Băncii Naţionale de Dezvoltare e un pas important, iar ea ar putea să sprijine capitalul românesc aflat în suferinţă de atâţia ani. Ştim că finanţarea în economia românească e cea mai scăzută din UE; avem credit neguvernamental raportat la PIB, la 27% din PIB faţă de 90% în UE. Avem nevoie de bani pentru investiţii şi Banca Naţională de Dezvoltare ar fi o verigă importantă. Foarte important va fi cum se va face numirea conducerii băncii; este un element cheie ce va transmite semnalul către Banca Central Europeană şi către investitori că guvernul ia în serios această instituţie", a spus Anca Dragu.

Ea a precizat că USR - formaţiunea politică din care face parte - doreşte să facă opoziţie constructivă actualei majorităţi PSD-PNL-UDMR şi că va sprijini proiectele legislative trimise de Guvern dacă acestea sunt conforme Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Doamna senator Dragu a menţionat că, din păcate, opoziţia nu prea reuşeşte să modifice respectivele proiecte de acte normative, dar nici să îşi vadă concretizată propriile proiecte deoarece majoritatea parlamentară PSD-PNL-UDMR "respinge pe bandă rulantă", amendamentele şi proiectele legislative depuse în Parlament de adversarii politici.

Fostul preşedinte al Senatului s-a declarat nemulţumit şi de modul în care Guvernul adoptă unele acte normative, care perturbează evoluţia mediului de afaceri din ţara noastră.

"Debirocratizarea şi simplificarea sunt elemente importante ce pot face diferenţa între a investi sau a nu investi, fie că vorbim despre investitorii români sau străini, care se confruntă practic cu aceleaşi probleme. Am văzut modificarea Codului Fiscal făcută peste noapte, la jumătatea lunii iulie, modificare ce a pus pe jar foarte multe firme prin supraimpozitarea contractelor part-time pentru care nu am găsit nicio justificare, nicio cifră, nicio estimare din partea Ministerului Finanţelor, minister pe care nu îl mai recunosc, deşi am fost ministru acolo şi ştiu cum se lucrează", a concluzionat Anca Dragu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb