Nu ne confruntăm cu o Lebădă Neagră, ci probabil cu un stol de Lebede Negre în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, spune Maria-Manuela Catrina, Adjunct al Directorului Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.
Domnia sa a afirmat: "Sunt cinci provocări, cinci lucruri pe care putem să le facem şi zece întrebări la care să răspundem împreună. În ceea ce priveşte provocările, în acest moment probabil că nu ne confruntăm cu o Lebădă Neagră, ci cu un stol de Lebede Negre. Iar prima este într-adevăr războiul din Ucraina şi atacurile cibernetice care se circumscriu acestui război, fără ca ele să vină neapărat din partea actorilor care iau parte la acel război".
Maria-Manuela Catrina a adăugat: "Ne uităm la atacurile cibernetice şi de multe ori spunem că războiul digital nu a început. Pentru că, probabil ne aşteptam să fie mai multe atacuri cibernetice decât sunt. În fapt sunt foarte multe, dar ne aşteptam să fie şi mai multe. Şi probabil de multe ori secretul este să generăm confuzie. În aşa fel încât adversarul să nu poată bănui adevăratele tale intenţii. Asta zice Sun Tzu (n.r. în lucrarea Arta Războiului), asta se întâmplă şi acum. De regulă, atacurile cibernetice nu pot fi văzute din satelit, dar asta un înseamnă că nu se întâmplă. Şi de multe ori sunt comentarii de genul - avem atacuri nesofisticate, de genul atacuri DDOS, etc. Da, sunt atacuri nesofisticate, dar de multe ori nu este nevoie să scoţi tunul în condiţiile în care poţi să tragi cu arcul. Sau să evalueazi spaţiul ca să vezi că în spatele atacurilor DDOS se întâmplă şi alte atacuri. Iar cele mai periculoase atacuri cibernetice şi atacurile în care advresarul câştigă sunt cele care pe care nu le vedem. Sunt acolo, de multe ori sunt butoane care pot fi apăsate o singură dată şi probabil vor fi apăsate atunci când este nevoie mai mare. În aşa fel încât, cultura privind securitatea cibernetică este extrem de importantă, ca să prevenim sau să limităm daunele ce pot fi generate de asemenea atacuri".
Conform specialistului în securitate cibernetică, a doua provocare este expansiunea tehnologică a Chinei, care vine cu alte două provocări, referitoare la confidenţialitatea datelor şi la proprietatea intelectuală.
"A treia provocare este pandemia, care dintr-o dată ne-a dus în virtual şi a adus o serie de alte provocări pe care nu le aveam înainte", a spus Maria-Manuela Catrina.
Domnia sa a adăugat: "A patra provocare este lipsa specialiştilor calificaţi. Toată lumea se confruntă cu lipsa specialiştilor IT şi, în subsidiar, cu lipsa specialiştilor în securitate cibernetică. Acest deficit trebuie clar adresat. În plus, în vremuri tulburi creşte întotdeauna infracţionaliatea. Iar infracţionaliatea cibernetică se suprapune pe acelaşi trend. Nu toate atacurile cibernetice sunt generate de război, ci de condiţiile pe care războiul le-a creat. Aici aş adăuga şi ştirile false, care vin în acelaşi siaj".
Conform specialistului, există câteva măsuri pentru sporirea securităţii cibernetice.
"Prima este să ne ocupăm de cadrul normativ. De strategii, de norme, de legi. Aş vrea să subliniez că acum, toată lumea - Parlamentul, Guvernul, mediul universitar şi cel privat - toţi au fost împreună pentru a obţine aceste lucruri. Legea securităţii cibernetice, legea care se referă la produsele anti-virus de provenienţă rusă, etc., nu ar fi putut trece fără un sprijin direct al Parlamentului", a spus Maria-Manuela Catrina. "Am mai învăţat ceva de la partenerii noştri strategici - că viziunea fără resurse este halucinaţie. Aşa încât am înţeles să punem şi resursele necesare pentru a putea face lucrurile pe le facem", a adăugat specialistul.
Conform domniei sale, al treilea set de măsuri este legat de educaţiei.
"Vorbim mult despre educaţie, despre legile educaţiei. Ar trebui să adresăm problema pe trei dimensiuni. Una este creşterea numărului de profesionişti - este o cerere care vine din piaţă, vine şi din zona guvernamentală (...). Lucrăm împreună pentru a avea un număr mai mare de programe de masterat de securitate cibernetică, pentru a avea nişte linii directe de studii de securitate cibernetică. Pentru a putea să facem schimb de profesori, schimb de studenţi (...). Şi al treilea palier este cel care lucrează deja, în speţă palierul funcţionarilor publici, dar nu doar ei", a spus Maria-Manuela Catrina.
Domnia sa a conchis: "Legat de atacuri, pentru toţi cei care identificaţi ceva, avem marea rugăminte să sesizaţi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, pe cele două coordonate: alert@dnsc.ro sau la telefon 1911, în aşa fel încât să avem date despre atacuri, să vă ajutăm şi să prevenim împrăştirea acestor atacuri către alţi actori din piaţă".
Notă: O Lebădă Neagră reprezintă o metaforă ce descrie un element neaşteptat, cu un impact major. Teoria Lebedelor Negre a fost dezvoltată de Nassim Nicholas Taleb.