CONFERINŢĂ SIBEX: Oficiali şi brokeri "pun umărul" la dezvoltarea pieţei de capital

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 octombrie 2010

Cristian Sima, şeful WBS România

Cristian Sima, şeful WBS România

Oficiali ai Bursei de la Varşovia şi Eurex, reprezentanţi ai societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri) şi unii dintre cei mai activi brokeri autohtoni au fost prezenţi pentru două zile, săptămâna trecută, la Păltiniş, ca să "pună umărul" la dezvoltarea şi cooperarea intrenaţională a pieţelor de capital, în cadrul unei conferinţe organizate de Bursa de la Sibiu.

La eveniment au participat şi trei membri din Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, reprezentând case de brokeraj cu deţineri la BVB şi la Bursa sibiană: Lucian Isac (Estinvest), Octavian Molnar (IFB Finwest), dar şi Cosmin Gheorghiu, de la HTI Valori Mobiliare, SSIF care şi-a vândut recent participaţia la Sibex, potrivit unor surse.

Printre subiectele atinse în cadrul conferinţei se află modificarea legis­laţiei europene vizând pieţele de capital, instituţia market-makerului la marile burse de derivate din străinătate şi la noi, dar şi produse de succes tranzacţionate la Sibex.

Claudia Sava, comisar CNVM: Costuri financiare mai mari pentru brokeri, burse şi investitori din cauza schimbării legislaţiei europene

Claudia Sava, comisar CNVM, a atras atenţia că, la nivel european se lucrează la modificarea, în unele cazuri, drastică, a legislaţiei pieţei de capital, cu consecinţe financiare pentru brokeri, operatori de piaţă şi investitori. Modificarea legislaţiei europene a venit din nevoia unei gestionări mai bune a riscului pe pieţele de capital şi acoperirii unor zone care rămăseseră nereglementate în contextul în care marile bănci de investiţii au lansat produse din ce în ce mai complexe.

Una dintre aceste modificări legis­lative, a spus Sava, ar putea viza majorarea capitalului social al Caselor de Compensare, la cinci milioane de euro, faţă de trei milioane de euro, câte are, de exemplu, Casa de Compensare a Bursei sibiene.

Brokerii ar putea fi nevoiţi să îşi majoreze contribuţia la Fondul de Compensare a Investitorilor, dacă reglementatorii europeni vor decide să crească nivelul plafonului de garantare la 50.000 de euro faţă de 12.000 de euro, spun surse care nu au dorit să îşi dezvăluie numele. Dacă un astfel de scenariu va fi transpus în realitate, efortul financiar pentru brokeri va fi împovărător, cu atât mai mult cu cât intermediarii autohtoni resimt din greu scăderea lichidităţii de la bursă, aproape jumătate dintre ei func­ţionând pe pierdere.

Claudia Sava a anunţat că arbitrul pieţei de capital intenţionează să se consulte cu participanţii din piaţa de capital autohtonă prin intermediul unor mese rotunde, ce urmează să fie organizate la începutul anului viitor.

"CNVM vrea să asculte vocea pieţei", a declarat Sava, fiind nevoită să contracareze criticile unora dintre participanţii la conferinţă ce au atras atenţia că arbitrul pieţei de capital îşi alocă şi două luni de zile timp ca să răspundă la solicitările investitorilor.

Comisarul CNVM a încercat să vină cu răspunsuri proprii la întrebarea privind motivele pentru care piaţa noastră de capital nu este suficient de dezvoltată.

"Un motiv ar fi că statul nu a privatizat societăţile sale prin Bursă. Probabil că şi o cunoaştere mai puţină a pieţei de capital de către investitori este o cauză a nedezvoltării pieţei. CNVM a avut un program de educare a investitorilor, care nu a avut succesul scontat", a mai spus comisarul CNVM.

Cristian Sima, WBS: "Cât de mult ar trebui reglementate derivatele?"

Cristian Sima, şeful WBS România, dar şi unul dintre cei mai activi brokeri pe derivate, a lansat o dezbatere despre nivelul optim de reglementare a produselor derivate, atrăgând atenţia asupra riscurilor pe care le atrag suprareglementarea şi legiferea insuficientă în acest domeniu.

"Sunt derivatele benefice pentru economia mondială? Cine ar trebuie să le reglementeze? Dacă ele vor fi reglementate prea mult, piaţa derivatelor va muri. Dacă nu vor fi reglementate suficient, mulţi investitori neexperimentaţi, îşi vor pierde banii. Cum ştim care este nivelul optim de reglementar?" au fost doar câteva dintre întrebările lui Cristian Sima, care a încercat să conecteze audienţa la una dintre cele mai importante dezbateri la nivel internaţional.

Şeful WBS a cerut arbitrului pieţei de capital să se sfătuiască şi cu investitorii ca să fie sigur că înţelege aspectele importante.

"Consider că CNVM ar trebui să discute direct cu investitorii, brokerii şi cu bursele şi să încerce să înţeleagă ce facem. CNVM are tendinţa să reglementeze drastic chiar şi acolo unde nu există riscuri", a atras atenţia şeful WBS România.

Un alt subiect dezbătut de Cristian Sima a fost situaţia Casei de Compensare a bursei sibiene, care ar trebui, în opinia unora dintre reprezentanţii Sibex, să fie capitalizată cu încă două milioane de euro.

Sima a spus că există şi posibilitatea desfiinţării Casei de Compensare şi externalizarea funcţiilor ei către o Casă de Compesare din străinătate.

"România are două burse, două depozitare, două case de compensare, dar nu are tranzacţii. Cele două burse fac împreună tranzacţii zilnice de şapte milioane de euro, cât face Eurex într-un minut" a mai spus Cristian Sima.

Bursa sibiană va da în judecată statul dacă nu listează "Romgaz" şi la Sibex

Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei de la Sibiu, a declarat, vineri, că Sibex va da în judecată Guvernul dacă acesta va refuza să modifice Hotărârea de Guvern pentru listarea companiei "Romgaz" la Bursa de Valori Bucureşti.

"O hotărâre de guvern nu poate fi discriminatorie, menţionând că Romgazul se va lista doar la Bursa de Valori Bucureşti. În urmă cu două săptămâni am trimis o solicitare de modificare a Hotărârii de Guvern astfel încât Romgazul să poată fi listat la Sibiu şi la Bursa de la Varşovia", a declarat preşedintele Bursei de la Sibiu.

Domnul Ancuţa a mai spus şi că 15 companii autohtone iau în considerare să se listeze la Bursa de la Sibiu, din cele aproape 100 de societăţi cu care conducerea pieţei sibiene a discutat ca să le aducă la cota Sibex. Un producător de biciclete din Deva se numără printre cele 15 companii care vor să se listeze la bursa sibiană.

Reprezentanţii Sibex au mai anunţat că Bursa de la Sibiu se va lansa produse noi, precum opţiunile binare, mai simple şi mai puţin riscante faţă de opţiunile clasice.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Tranzacţiile OTC sunt periculoase. Acestea ar depăşi ca valoare segmentul principal şi ar altera formarea unui preţ transparent pe piaţa principală. Eu aş interzice tranzacţiile OTC (n.r. pe acţiuni) pe toate pieţele, pe cele dezvoltate sau din Europa de Est", a spus Petr Koblic, şeful Bursei din Praga.

    În Cehia tranzacţiile OTC au fost interzise în 1998, iar transparenţa şi lichiditatea pe piaţa principală au urcat foarte mult, susţine Koblic. El crede că bursele mii trebuie să ofere încredere şi transparenţă investitorilor. Lisa Dallmer de la NYSE Euronext crede că nu este sănătos un nivel de 40% a tranzacţiilor OTC în Europa. 

    1. Mai tovarashe. In fon si tu maninci statistic 2.755 paini pe zi si te culci cu -3,14 femei. Statistic potzi demonstra aproape orice. Mai putzin faptul ca(virgula) copiezi si ca folosesti statistici pe care nu le intzelegi. Acestea fiind spuse, baga viteza si cauta cuponari in padure la Focsani. Am auzit ca au bagat unii din silicon.Facutzi in China.

      E normal ca operatorii sa nu vrea tranzactii OTC. Nu mai pot ei sa incaseze comisioanele. E o prostie. Dar cum faptele si volumele tranzactzionate la Bucuresti sunt din ce in ce mai (ne)spectaculoase...e clar ca ei au "dreptate". Daca il mai puneau si pe Farmache premier, lucrurile erau rezolvate. Ramanea el sa stinga lumina. Nu numai la BVB...

      Eu cred ca undeva prin hatzisul de legi fara noima de la noi, membrilor CA ai BVB nu le-ar prea fi permis sa se dea in stamba.Da' daca ii vetzi cunoaste vreodata...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb