CONFERINŢA: VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR ŞI FP / ÎNAINTEA ALEGERILOR DE LA SIF-URI Mircea Ursache, ASF: "Vom concerta toate legăturile dintre acţionari"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 martie 2017

Dan Paul, Asociaţia Brokerilor: "Sunt curios dacă între concertările pentru Adunările generale de la SIF-uri va exista şi grupul Veranda"

Ursache: "Analizez limitarea, prin act normativ, a dreptului la răscumpărări şi reduceri de capital la maximum una sau două pe an"

Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat, ieri, că instituţia urmează să dispună concertări între acţionarii care sunt în legătură, înaintea adunărilor generale ale acţionarilor programate la SIF-uri luna viitoare, iar drepturile de vot ale grupurilor concertate vor fi limitate la 5% - pragul legal de deţinere.

Domnia sa a declarat: "Indiferent de ce se va întâmpla, cât timp există actuala legislaţie (n.r. pragul de deţinere de 5% la SIF-uri), orice relaţie între acţionari, indiferent cât de nevinovată o să pară, va face obiectul concertării şi respectiv a suspendării dreptului de vot".

Oficialul ASF a avertizat: "Informaţiile noastre (n.r. ale ASF) au un mare grad de exactitate".

Potrivit domnului Ursache, recent, ASF a sesizat organele de cercetare penală, după ce un investitor i-a semnalat încheierea unei concertări, din cauza preţului neserios la care s-au vândut acţiunile respective.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, i-a adresat o provocare publică lui Mircea Ursache: "Sunt curios dacă, între concertările, pentru adunările generale de la SIF-uri, va exista şi grupul Veranda, fără nici o legătură cu nici un mall din Bucureşti. Sunt curios dacă va exista această concertare. Dacă nu, o să încerc să vă ajut pe cale oficială".

În august 2015, SIF Moldova a luat locul SIF Oltenia în proiectul mall-ului Veranda, dezvoltat de familia Pogonaru în zona Obor din Capitală.

Atunci, conducerea SIF Moldova a anunţat că filiala sa - Real Estate Asset SA - a achiziţionat 6.555.211 acţiuni Prodplast Imobiliare (PPLI) care a dezvoltat mall-ul Veranda, în valoare de 39,9 milioane lei şi 643.859 acţiuni Nord în valoare de 4,8 milioane lei.

Anterior, conflictul Pogonaru-Ciurezu se extinsese asupra planului de finanţare a mall-ului "Veranda".

"Înfiinţarea unui fond suveran de investiţii - necesitate absolută pentru dezvoltarea ţării"

În prezent, ţara noastră poate să spere la statutul de piaţă emergentă, este de părere Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), menţionând însă că, odată obţinut acest statut, "investitorilor trebuie să le oferi ceva".

Domnia sa declară: "Dacă acum câţiva ani am piedut la limită în faţa unui stat asiatic, astăzi cred că, prin îndeplinirea criteriilor pe care agenţiile internaţionale de rating le-au evaluat, putem să sperăm la accesul pe o piaţă emergentă. Dar, cu ce? Numai cu reglementarea, nu e de ajuns. Numai cu un sistem de supraveghere bazat pe risc, sub consultanţă internaţională, nu este de ajuns. Investitorilor trebuie să le oferi ceva".

Oficialul ASF menţionează că Polonia a realizat, în urmă cu ceva vreme, o tranzacţie de 2,6 miliarde de euro, cumpărând cota de 32,8% pe care UniCredit Italia a vândut-o la PKO Bank, a doua bancă poloneză. "Polonia a cumpărat această cotă prin fondul guvernmental şi o companie de asigurări deţinută integral de stat, Executivul devenind astfel cel mai mare acţionar al acestei bănci", spune domnul Ursache.

Potrivit domniei sale, în ultimele zile, ASF a avut întâlniri cu AmCham, cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Coaliţia pentru Modernizarea României, BERD, pentru discuţii referitoare la necesitatea fie a continuării listărilor de către guvern, fie a înfiinţării unui fond suveran.

"Cred că, astăzi, observaţiile şi propunerile pe care toţi aceşti parteneri ni le-au oferit arată că înfiinţarea fondului suveran de investiţii nu este numai un punct dintr-un program de guvernare, ci o necesitate absolută pentru dezvoltarea României", atrage atenţia Mircea Ursache, subliniind că ASF, în calitate de reglementator, îşi doreşte un fond suveran, care să fie activ în piaţa de capital, nu unul care să funcţioneze ca o societate comercială care administrează doar nişte pachete de acţiuni.

Din toţi banii din privatizări, aproape 7 miliarde de euro, conform BNR, mai sunt în conturi 2,2 miliarde disponibile la nivelul Trezoreriei statului, cu care în niciun caz nu se pot rezolva până în 2020 investiţii de 10 miliarde de euro, cât şi-a propus statul român.

"Nu îmi doresc o legislaţie naţională originală în piaţa de capital, ci o legislaţie naţională racordată la cea europeană"

Cel mai important lucru pe care îl are în atenţie, în prezent, piaţa de capital, este, conform vicepreşedintelui ASF, Mircea Ursache, aplicarea directivei europene MIFID II. "Proiectul de act normativ este înaintat Parlamentului, o să înceapă dezbaterile la comisiile de specialitate", a declarat domnia sa, precizând: "Încheiem un capitol legislativ care va schimba complet din punct de vedere al reglementării naţionale, astfel încât toată legislaţia noastră să fie una europeană. Eu nu îmi doresc o legislaţie naţională originală în piaţa de capital, ci o legislaţie naţională racordată la cea europeană. Asta face MIFID II".

MIFID II aduce cerinţe stricte pentru admnistrarea portofoliului, a spus domnul Ursache, precizând: "În afară de faptul că este o provocare pentru piaţa de capital, MIFID II va presupune resurse umane şi financiare mari pentru toată lumea. Practic, costurile de conformare la noile cerinţe vor fi semnificative".

Conform oficialului ASF, în momentul de faţă, o altă mare preocupare a autorităţii este cea legată de problemele pieţei, în principal Secţiunea I a Depozitarului Central.

"Săptămâna trecută, am discutat această problemă şi cu reprezentanţii BERD. Avem patru iniţiative de soluţionare a Secţiunii I. Sunt variante în afară de cele propuse de BVB şi Asociaţia Brokerilor, una chiar propusă de BERD: crearea unui fond de investiţii, care să fie administrat de un manager de fond cu reputaţie internaţională şi care să preia administrarea acţiunilor existente în toate conturile inactive", a declarat domnul Ursache, adăugând: "O a doua variantă vizează SIF-urile în mod direct: toate fondurile inactive din Secţiunea I a Depozitarului Central să fie valorificate de SIF-uri. Mai există o variantă demarată în laboratoarele de piaţă, care prevede preluarea de către AAAS a tuturor conturilor inactive".

Mircea Ursache a afirmat: "Eu propun ca în viitorul imediat apropiat să avem o dezbatere pe care variantă să mergem, astfel încât să putem duce Parlamentului propunerea cea mai necesară, cea mai utilă, care să rezolve problema a aproape 250 de milioane de euro care stau blocaţi în acţiunile fondurilor inactive de la Depozitarul Central".

Conform oficialului ASF, SIF-urile deţin active de peste 7,5 miliarde de lei, "dar şi o istorie plină de controverse". Domnia sa a spus: "Astăzi, SIF-urile nu mai sunt acele societăţi financiare în care cuponarii deţin majoritatea. Întrebarea de fond este: mai e necesar ca aceste fonduri să fie reglementate prin lege, împotriva voinţei acţionarilor? Mai poate statul interveni în procesul decizional al acestora? Mai poate fi îngrădit dreptul de proprietate printr-o lege care astăzi este neconstituţională?

Care e motivul pentru care într-o piaţă nu se respectă libera concurenţă, avem fond de investiţii care nu are niciun prag de deţinere şi avem SIF-urile pe care statul, printr-o lege veche, le blochează actul decizional al acţionarilor".

Domnul Mircea Ursache subliniază că nu există motive de îngrijorare cu privire la acapararea de acţiuni de către grupuri de interse: "Din punctul acesta de vedere, eu sunt cel care supraveghez şi nu văd astfel de tranzacţii ulteriorare unei asemenea decizii. Vă asigur că actul normativ va avea prevederi exprese cu privire la apariţia acţiunilor ascunse sau parcate de către unul sau altul dintre investitori".

Domnul Ursache a subliniat că ASF are acces la orice cont bancar, la orice transfer din sistemul bancar naţional: "Cunoaştem în fiecare moment cumpărările, transferurile, întoarcerile de bani de la investitori. Este un semnal pe care îl transmit foarte clar: niciun abuz, nicio intervenţie, nicio presiune nu se va face în clipa în care un act normativ cu privire la libertatea proprietarilor SIF-urilor, acţionarilor, de a decide cu privire la problemele interne, la pragul de deţinere, să fie afectat".

Modificări privind evaluările şi interviurile persoanelor cheie din entităţile supravegheate de ASF

Domnul Ursache a declarat că, săptămâna trecută, ASF a reuşit, "cu sprijinul pieţei şi a intervenţiei ferme a reprezentanţilor pieţei", să modifice şi să aprobe noua procedură cu privire la interviurile persoanelor cheie din entităţile supravegheate de ASF.

"Interviul pentru autorizare, împreună cu analiza dosarului şi cu analiza bunei reputaţii profesionale vor fi propuse de sector, iar comisiile de evaluare se vor numi numai de către vicepreşedintele de sector, în baza importanţei funcţiei pe care o evaluăm", a afirmat Mircea Ursache, adăugând: "Piaţa este foarte atentă la problemele noastre, ceea ce am primit ca reacţii la o procedură (n.r. procedura de evaluare) este util".

Regulamentul privind evaluarea funcţiilor de conducere de pe piaţa de capital a fost contestat de piaţă, în special după ce ASF nu l-a avizat pe Mihai Fercală în conducerea SIF Transilvania, în octombrie 2016, pe motiv că nu cunoaşte activitatea companiei. Asociaţia Brokerilor a contestat, în instanţă, regulamentul respectiv.

"Nu cred că e treaba celor din ASF să intre în politica investiţională"

"Nu cred că e treaba celor din ASF să intre în politica investiţională, dacă aceasta e făcută corect, în folosul acţionarilor, pentru profit", a spus domnul Ursache, subliniind: "Subiectul răscumpărarii acţiunilor, al diminuării capitalului social, al distribuţiei de bani acţionarilor este puternic discutat în ultima vreme foarte, ca urmare a politicii Fondului Proprietatea.

Din punctul meu de vedere, este perfect legal ce se întâmplă.

Teorii de genul «hai să căutăm o soluţie ca să impozităm această distribuţie doar ca să ducem banii înapoi spre dividende» este total greşită. Nu poţi să impozitezi pachetele pe care le primeşti înapoi prin diminuarea capitalului social".

Domnul Ursache a adăugat: "Eu am receptat ceea ce a transmis piaţa, analizez astfel de propuneri, inclusiv pe cea de a limita prin act normativ dreptul de răscumpărări şi reduceri la maxim unul sau două pe an, dar din punctul meu de vedere, întoarcerea la introducerea de bariere în piaţă nu foloseşte nimănui, în condiţiile în care noi vrem o piaţă liberă, europeană, care să se ataşeze programului european de creare a pieţei unice de capital, care să îşi urmeze cursul şi fluxul până în 2019, când se va întâmpla acest deziderat".

Mircea Ursache a mai declarat că este foarte important pentru ASF, în momentul de faţă, în exercitarea puterilor de autoritate, relaţia cu auditorii, pe care vrea să o dezvolte.

"În alte state europene, autorităţile naţionale lucrează direct cu auditorii", a subliniat Mircea Ursache.

Pe de altă parte, domnia sa a amintit şi de Legea prevenţiei: "Am propus ca pentru tot ce înseamnă contravenţie, şi ASF să facă parte din această lege". Domnul Ursache a adăugat "Dacă cineva vrea ca prin sancţiuni să scoată din piaţă pe cineva, atunci trebuie ca sancţiunea să fie însoţită şi de suspendarea autorizaţiei. Simpla sancţiune nu reprezintă şi eliminarea din activitate a entităţilor supravegheate. Trebuie să milităm pe lângă Parlament ca pe partea acestor sancţiuni legate de raportări să funcţioneze legea prevenţiei".

Mircea Ursache: "Din 15 martie 2014 până în prezent, avem 29 de reduceri de tarife pe cote percepute şi eliminări de tarife practicate de ASF".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nea mircea, dar banii din delistari cand ii vedem? Ne-ai lasat sa batem cu cupoanele prin tribunale...vigilentule

    rău te facuşi bre Ursake. tocmai acu? şi cu alianţele si munca noastra cum rămîne?

    Tipic romaneste, vorba multa saracia omului. Vorbim discutii despre nimic. Socializam si papa bun moka. La asta ne pricepem cel mai bine.

    Limiteaza, nationalizeaza,...

    A auzit de proprietate si de actionari ? 

    Sunt banii lui ?

    El e birocrat, joaca cum i se canta, salariul gras sa mearga, si dupa noi potopul. 

    Ce e da prin cap comunistilor transformati in capitalisti !!!! stai si te minunezi !!!! …adica actiuni in valoare de circa 250 milioane de Euro, sa fie transferate fara aprobarea posesorilor intr-un fond care sa fie administrat de niste specialisti de clasa, cum ar fi Dragos Bilteanu, Daniel Stoicescu, dr. Ceocea, dr. Fercala sau Mircea Ursache, impreuna cu amicul lui Avramoiu senior. Te doare mintea.

    Adica ai sa concertezi (sper ca nu te referi la a canta pe o scena) sif-urile cu bancile unde acestea detin actiuni si sunt in CA, cu fondurile bancilor, cu fondurile in care care sif-urile au facut investitii, cu detinerile incrucisate samd, si toate acestea cu CA-urile de la sif-uri?

    Asta inseamna ca la AGA sif-urile vor avea actionari cu drept de vot sub 6%.

    Chiar vrei sa credem ca le strici aranjamentele "administratorilor" actuali? Mergi si "concerteaza" la alta masa. 

    Va spune ceva subiectul acesta?ELGS,METY,INBO,GALF,MCA B s.a.m.d.

    Bancruta frauduloasa si multe altele... 

    Cum a fost si inca mai este posibil asa ceva daca ASF stie tot?Inseamna ca este de acord cu devalizarea societatilor listate la BVB?

    1. Aici sunt mult mai multe.

      Da. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb