CONFERINŢA "VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI" / AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA: "Dezvoltarea tehnologiei blockchain, posibil să ducă la dispariţia burselor de valori"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2018

"Dezvoltarea tehnologiei blockchain, posibil să ducă la dispariţia burselor de valori"

Dezvoltarea tehnologiei blockchain, care stă la baza utilizării criptomonedelor, este extrem de periculoasă pentru piaţa de capital, putând să ducă inclusiv la dispariţia burselor de valori, consideră avocatul Gheorghe Piperea. Specialistul consideră: "Tehnologia blockchain poate avea un efect dezastruos pentru piaţă, pentru că elimină intermedierea. Te pune în legătură în condiţii de absolut anonimat cu cei cu care tranzacţionezi".

În opinia avocatului Piperea, protecţia brokerului este fundamentală, acesta fiind "prima interfaţă a pieţei".

Gheorghe Piperea a mai spus: "În ultimul timp, s-au concentrat tot mai multe tipuri de tranzacţionare la Bursă care utilizează algoritmi, folosesc inteligenţa artificială - aşa zisele «high-frequency transactions» -, efectuate de calculatoare. În această situaţie, nu se mai vorbeşte de analize făcute de traderi şi s-ar putea să ne trezim din ce în ce mai mult cu «furtul startului» - un pericol foarte mare pentru tranzacţiile bursiere. S-ar putea ca, în timp, această manieră de tranzacţionare să fie considerată foarte eficientă din punct de vedere al costurilor, astfel încât să se considere că nu mai este nevoie de brokeri şi de traderi, iar acest lucru este foarte grav".

În opinia avocatului, este momentul ca, anul acesta, BVB si ASF să-şi schimbe abordarea: "Dacă în ultimii ani ne-am rugat să avem societăţi de stat listate şi chiar dacă au fost 2 IPO de succes şi câteva listări de societăţi de stat, totuşi este momentul să utilizăm două mari oportunităţi ale economiei - în primul rând există companii mari şi foarte mari care ar putea să fie listate la bursă şi, în al doilea rând, exis-tă foarte mulţi bani în economie care băltesc".

Specialistul afirmă că, după ultimele cifre, peste 70 de miliarde de euro sunt în conturile de depozite ale populaţiei şi firmelor, la dobânzi teoretice, dintre care doar circa 48 de miliarde se regăsesc în creditare, restul fiind lichiditate care stau în piaţă şi care ar putea intra în piaţa de capital. "Din păcate, sistemul bancar se bazează pe împrumutul statului şi pe împrumutul populaţiei cu garanţii de la stat", a completat domnia sa.

Specialistul subliniază, totodată, că, la noi, nu există companii "unicorn", aşa cum sunt în alte ţări, adică "acele start-up-uri care încep o afacere şi pornesc ca din tun".

Gheorghe Piperea mai remarcă faptul că există companii româneşti care ar putea să fie listate, "ca să îşi depăşească blocajele în care se află - de cifră de afaceri, de extensie teritorială etc", afirmând că există două mari companii de telefonie care ar putea să se listeze şi în ţara noastră - Orange şi Vodafone. De asemenea, Dacia - despre care se vorbeşte cu mândrie că este cea mai mare companie românească, având o cifră de afaceri mai mare de 23 miliarde lei - ar putea fi listată. "Practic, Dacia a scos din faliment Renault, care este listată. De ce nu s-ar putea lista aceste companii? De ce nu s-ar putea lista E-mag, pentru a intra în trendul pe care îl regăsim în America şi China, de dezvoltare a pieţei IT, unde noi suntem foarte buni?"

O altă remarcă pe care o face domnul Piperea este că avem patru companii private pe bursă şi, cu o singură excepţie - "MedLife, care însă are propriile probleme" - în niciunul dintre aceste cazuri nu au fost listate societăţile care au business-ul de bază, ci au fost scoase pe bursă unele SPV-uri. Avocatul subliniază: "DG Communication a fost listată pe BVB, dar nu reprezintă business-ul de bază al grupului, acesta fiind realizat de RCS&RDS. (...) S-a listat societatea Purcari (...), dar nu este vorba despre societatea care produce vinuri, ci de un instrument care deţine această companie. De asemenea, s-a listat Sphera, care este o reţea de franchiză, iar acum s-a hotărât să îşi reducă din capitalul social. Nu am înţeles care este motivaţia pentru care s-a listat şi apoi s-a gândit să îşi reducă din capital. (...) Vorbim despre o chestiune simptomatică pentru piaţa noastră de capital. Şi atunci, ne întrebăm de ce nu ne îndreptăm atenţia către societăţile mari din economie? De ce aceste întreprinderi româneşti nu sunt curate de piaţa de capital astfel încât să se listeze şi să se consolideze BET, iar oamenii să înceapă să investească în acţiuni la Bursă?"

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Tema cu pc -urile care tranzactioneaza la bursa am auzit-o de mai bine de 10 ani.Nici acum nu cred ca s-a reusit crearea unui soft/pc care sa faca mai bine treaba unui trader bun,repet,trader bun.Altfel ,bancile mari /puternice ,la nivel mondial ,bagau bani seriosi in domeniu,pentru ca stiau ca banii se vor intoarce inzecit ,daca nu mai mult ,in conturile de tranzactionare.Pietele sunt formate din oameni,care au sentimente,din panica ,din euforii etc.

    1. Programe sunt de 10 ani. Problema cu programele, ca sunt tot asa de bune ca si cei care le scriu. Eliminarea brokerilor vine de la AI. Asta invata singura sa tranzactioneze. Si nu mai dureaza 10 ani. Brokerajul uman a murit. Astia care mai sunt prin piata sunt zombi. Dar nu stiu.

      Chiar astept cu interes programul respectiv,nu sa il achizitionez,ci sa vad ce poate.

      Nu sunt si nu am fost broker,dar brokeri vor mai fi,nu atat de multi.Vor si oameni care nu au nici timp,nici nu se pricep sa isi gestioneze banii .

      Mai e ceva....Pietele,inclusiv cele financiare,se formeaza din optinea oamenilor pentru un lucru sau altul,din sentimente,cel mai adesea( frica sau euforie).Ideea cu programele de calculator care vor inlocui traderii,nu o inteleg,si am zis mai sus de ce....Dar,repet,astept cu mare interes acel program,daca va fi.

    Ce caut Piperea( haiducul) sau mai bine spus comunistul la aceasta conferinta?E paralel total cu fenomenul pietelor de capital.Langa oameni de piata si cu experienta nu vad alaturarea asta ca fiind benefica.

    1. Tin sa te anunt ca Piperea Haiducul este profesor de drept comercial la Facultatea de Drept Bucuresti, iar pietele de capital sunt un capitol din dreptul comercial. Comunisti sunt fosti membri ai PCR, precum si progeniturile acestora, Piperea nu face parte din nicio categorie, este un umanist, iar umanismul nu este similar cu comunismul.

    PSD prin Adrian Nastase a vandut petrolul tarii. PNL prin Calin Popescu Tariceanu a dat gratis gazele din Marea Neagra. Acum PSD+ALDE prin Dragnea si Tariceanu ne vand pe nimic aurul tarii de la Rovina si Certej din Hunedoara. Actul normativ pentru aprobarea inceperii exploatarii este pe masa guvernului. Afacere, aia scot 5 miliarde de dolari rad munti intregi si ne lasa noua cianura. Noi castigam praful de pe de pe toba. CAT MAI REZISTI POPORULE LA ACEST JAF? CAT? CUM DE II MAI VOTEZI PE ACESTI HOTI POPORULE. MAI EXISTA VREUN PATRIOT SA OPREASCA ACEST JAF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb