CONFERINŢA "VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI" / MIRCEA URSACHE, ASF: "Amendă de 1,8 milioane euro plus penalităţi zilnice, dacă nu implementăm MiFID II la timp"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2018

"Amendă de 1,8 milioane euro plus penalităţi zilnice, dacă nu implementăm MiFID II la timp"

Directiva europeană MiFID II, referitoare la pieţele financiare din Europa, va trebui aplicată de toate statele membre din UE, în caz contrar acestea vor fi sancţionate, conform spuselor domnului Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care precizează că, în cazul României, sancţiunea ar fi de peste 1,8 milioane de euro, la care s-ar adăuga penalităţi zilnice.

Oficialul ASF menţionează: "Din punctul nostru de vedere (n.r. - al ASF), directiva MiFID II aduce schimbări importante şi nu este posibil ca vreun stat membru al UE să nu o implementeze. De exemplu, în situaţia României, dacă nu s-ar implementa într-un timp foarte rapid, având în vedere notificarea pe care Comisia Europeană a adresat-o ţării noastre în caz de infringement, suma forfetară pe care am plăti-o ar fi de 1.887.000 de euro cu penalităţi cominatorii de 137.340 de euro pe zi de întârziere".

Dar, Mircea Ursache este de părere că implementarea MiFID II nu va găsi nepregătită piaţa noastră de capital. Domnia sa declară: "Sunt convins că piaţa noastră este pregătită. Apariţia MiFID II nu va găsi piaţa nepregătită, la niciun nivel. Nu vom avea niciun fel de surprize. Este încă timp pentru orice completare şi observaţie în privinţa actului normativ, pe care piaţa le mai poate face şi aduce în dezbaterea din Parlament. Deocamdată, legea urmează să fie promovată la nivelul dezbaterii parlamentare".

Potrivit reprezentantului ASF, autoritatea pieţei de capital din Europa - ESMA - a lansat ieri un comunicat care evidenţiază rezultatele unei întâlniri desfăşurate vineri, la Sofia, între cei 28 de reprezentanţi ai pieţelor de capital din UE, care au abordat problema "intervenţiei pe produs".

Mircea Ursache afirmă: "În urma acestei discuţii, analizând rapoartele tuturor reprezentanţilor statelor, s-a constatat că în momentul de faţă, la tranzacţionarea CFD-urilor (contracte pentru diferenţă), numai din jurisdicţia UE, între 74% şi 89% din conturile individuale pierd banii, de regulă. Pierderile sunt între 1.600 şi 29.000 de euro pe client. Diferenţele sunt foarte mari, astfel că am decis vineri, la întâlnirea şefilor pieţelor de capital din Europa, să interzicem comercializarea, distribuţia sau vânzarea de opţiuni binare către investitori individuali. Am votat, în cazul contractelor financiare pentru diferenţă, doar să restricţionăm, nu să interzicem, comercializarea, distribuirea de opţiuni către investitorii individuali. Aceste restricţii privesc limitele efectului de levier".

Domnul Ursache susţine că MiFID II, "care are o importanţă vitală pentru piaţa de capital", ilustrează determinarea UE, în perspectiva creării pieţei unice europene de capital în 2019, de a limita la minimum marja de manevră a statelor membre în privinţa dreptului uniunii în domeniul serviciilor financiare. "Militez pentru un transfer al res-ponsabilităţii în supraveghere către autoritatea europeană pentru entităţile de risc sistemic", declară domnul Ursache, adăugând: "În România, în momentul de faţă, zonele de risc sunt, în afară de operatorul de piaţă şi depozitar, doar fondurile de investiţii".

Domnia sa aduce în atenţie că, odată cu implementarea MiFID II, răspunderea pentru decizii (autorizări sau politici) va trebui să revină entităţilor supravegheate. "Este un transfer pe care, la nivel european, îl facem astfel încât entităţile noastre supravegheate să aibă răspunderea maximală pentru deciziile pe care le adoptă inclusiv în domeniul reglementării", spune oficialul ASF, adăugând: "Puterile naţionale cresc în cazurile în care se produc fraude, în care se încalcă legislaţia. MiFID II aduce această nouă poziţie: puterile autorităţii naţionale cresc foarte mult prin acces nelimitat la documente şi informaţii, controale şi inspecţii, acces la listinguri şi convorbiri telefonice, sesizarea organelor judiciare, suspendarea interzicerii de servicii financiare, retragerea de la tranzacţionare a unor instrumente financiare, interzicerea desfăşurării de activităţi astfel încât protecţia investitorilor să fie asigurată".

Astfel, spune domnul Ursache, MiFID II întăreşte puterea entităţilor supravegheate. "Statele membre trebuie doar să se asigure că organele de conducere ale acestora sunt responsabile de implementarea mecansimelor de guvernanţă, să asigure gestionarea eficace şi prudentă a firmei de investiţii", conform afirmaţiilor domniei sale, care adaugă că, în acelaşi timp, organele de conducere de la nivelul entităţilor supravegheate trebuie să aibă responsabilitate generală în ce priveşte instituţia în ansamblul ei, in-tegritatea sistemelor de contabilitate, procesul de publicare a informaţiilor şi de comunicare.

Ursache: "Noul regulament privind avizarea funcţiilor cheie din piaţa de capital va elimina din interviu orice evaluare cu note"

Mircea Ursache a mai spus că ASF reabordează, din temelii, autorizarea funcţiilor cheie din piaţa de capital, în spiritul MiFID II. Domnia sa a precizat: "Recent, în comitetul executiv al ASF, am discutat tema aceas-ta, luând modelul celorlalte state europene. Proiectul nostru la Regulamentul 14/2015 privind evaluarea şi aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul entităţilor reglementate de ASF, care a creat multe nemulţumiri în piaţă, va elimina din interviu orice evaluare cu note, orice discuţie legată de buna reputaţie şi guvernanţa corporativă. Interviurile vor avea ca scop doar o discuţie cu privire la potenţialul candidatului cu privire la administrarea entităţii, strategii, nu va mai fi un examen. Răspunderea va reveni, însă, acţionarilor acelei entităţi. Nu mai putem lăsa la îndemâna subiectivului şi a unor acţiuni revanşarde decizii cu privire la prezenţa în piaţă a unor persoane calificate".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. PSD prin Adrian Nastase a vandut petrolul tarii. PNL prin Calin Popescu Tariceanu a dat gratis gazele din Marea Neagra. Acum PSD+ALDE prin Dragnea si Tariceanu ne vand pe nimic aurul tarii de la Rovina si Certej din Hunedoara. Actul normativ pentru aprobarea inceperii exploatarii este pe masa guvernului. Afacere, aia scot 5 miliarde de dolari rad munti intregi si ne lasa noua cianura. Noi castigam praful de pe de pe toba. CAT MAI REZISTI POPORULE LA ACEST JAF? CAT? CUM DE II MAI VOTEZI PE ACESTI HOTI POPORULE. MAI EXISTA VREUN PATRIOT SA OPREASCA ACEST JAF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb