CONFESIUNILE LUI TOMAS SPURNY, CEO BCR LA FINAL DE MANDAT: "Nu cred că am făcut greşeli legale, dar am făcut greşeli morale"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 septembrie 2015

"Nu cred că am făcut greşeli legale, dar am făcut greşeli morale"

Spurny: "Dacă vii la o bancă şi nu eşti nici matematician, nici expert financiar, te vei confrunta cu o mulţime de termeni care nu-ţi vor spune nimic"

BCR a renunţat la vânzarea unor credite neperformante în valoare de circa 2,7 miliarde euro, scrie presa străină

Cunoscut ca bancher dur şi nemilos, care a tăiat în carne vie ca să-şi ducă la îndeplinire programul de restructurare, Tomas Spurny, actualul CEO al Băncii Comerciale Române (BCR), a avut un moment de sensibilitate în cadrul unui eveniment de la Camera de Comerţ şi Industrie, făcând câteva declaraţii uimitoare la adresa sistemului bancar. Poate că acest moment de sinceritate a avut loc şi pentru că Spurny urmează să părăsească fotoliul de CEO BCR, reîntorcându-se în Cehia pentru a lua conducerea GE Money Bank Cehia, parte a gigantului american GE.

Plecând de la ideea că întreaga industrie se bazează pe încredere şi convingere, bancherul a spus: "Nu cred că am făcut greşeli legale, dar am făcut greşeli morale. Persoanele care nu sunt mulţumite de bancă, cred că azi au parte de un tratament complet diferit faţă de ce primeau în trecut".

Domnia sa a atras atenţia asupra faptului că există o nevoie de reaşezare a relaţiilor dintre clienţi şi bancă: "Dacă vii la o bancă şi nu eşti nici matematician, nici expert financiar, te vei confrunta cu o mulţime de termeni care nu-ţi vor spune nimic; trebuie să subliniem clar riscurile pe care le oamenii le pot întâmpina atunci când fac afaceri cu noi".

Misiunea băncilor este să cumpere risc şi să vândă încredere, a mai spus Tomas Spurny.

Banca s-a lovit, în ultimii trei ani, de dificultăţi economice fără precedent, ca urmare a faptului că o parte din populaţie a ajuns în situaţia să nu-şi mai poată plăti creditele, a precizat domnia sa, amintând că BCR a lansat, recent, o ofertă pentru toţi cei care şi-au luat credite garantate. Aceasta vizează aplicarea unei dobânzi reduse, astfel încât, în final, ratele să beneficieze de reduceri de la 15% la 40%.

Domnul Spurny a subliniat că, "fără intermediere bancară, nu poţi avea creştere economică, nu poţi construi prosperitate, justiţie socială, societate civilă".

De la data de 1 octombrie, funcţia de CEO al BCR, deţinută în prezent de Tomas Spurny, urmează să fie preluată de Sergiu Manea.

Ionuţ Stanimir, BCR: "Banca îşi continuă eforturile de rezolvare accelerată a portofoliului istoric de credite neperformante"

BCR îşi continuă eforturile de rezolvare accelerată a portofoliului istoric de credite neperformante, ne-a spus, ieri, Ionuţ Stanimir, purtătorul de cuvânt al băncii.

Declaraţia domniei sale vine în contextul în care, în presa străină, au apărut informaţii conform cărora Banca Comercială Română a renunţat la vânzarea unor credite neperformante în valoare de circa 2,7 miliarde de euro, din cauza ofertelor prea scăzute.

Surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg şi preluate de Agerpres, au precizat că Blackstone Group şi Lone Star Funds erau singurii ofertanţi rămaşi pentru portofoliul scos la vânzare de BCR, care constă în împrumuturi imobiliare şi credite ale unor companii.

Directorul de risc al Erste, Andreas Gottschling, a declarat, în august, că grupul austriac va lua în considerare doar oferte cu o reducere "foarte modestă" faţă de valoarea contabilă a creditelor neperformante, atunci când le va scoate la vânzare.

BCR, cea mai mare bancă din România, a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un profit net de 603,4 milioane lei (135,7 mil. euro), de la pierderi de 276 milioane lei în intervalul similar din 2014, după ce costurile cu provizioanele s-au redus de la 1,3 miliarde lei la 26,2 milioane lei, pe fondul curăţării portofoliului.

Rata creditelor neperformante s-a redus la 23,1%, de la 29,3% în iunie 2014, în condiţiile reducerii generale a portofoliului de credite determinată de recuperări, vânzări de portofolii de finanţări neperformante şi scoateri în afara bilanţului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Hai, spermy, lasa-ne! Neperformantele voastre sunt atat de praf, ca cine le ia, trebuie sa mai plateasca sa scape de ele. Praf, praf,praf.

    este IN ESENTA IDENTIC mesajul Dumneavoastra cu al meu. Cand amortizati good will in 2011 pe 10 octombrie in valoare de 627 milioane de euro fara ca sa existe nici cea mai mica urma de criza politica si economia sa aiba o crestere anuala pe 2011 de 2.5% , cand reziliati contractele de reasigurare a creditelor de retail incepand cu vara anului 2007 si apoi vindeti pe 15 septembrie 2008 divizia de asigurari, cand cedati creanta Oltchim detinuta de BCR catre ERSTE si nu observati ca raportul asupra cauzelor insolventei nu a fost realizat in sistemul de raportare IFRS s-ar putea ca declaratia domnului Treichl sa nu mai fie interpretata doar ca un gest care sa ateste o doza sporita de testosteron. Macar i-ati multumit domnului ministru de la Finante pentru cele aprox. 600 de milioane de lei pe care vi le-a facut cadou , asa cum se poate observa in raportul financiar pe 2013 cand la trecerea de la RAS catre IFRS impozitul amanat a fost anulat :-)

    patetic, nu sensibil! jalnic de-a binelea. un bancher sensibil a fost vazut ultima data pe pamant cand a fost zarit si inorogul, jenant. bancile au procedat exact invers, au vandut risc! bancile contribuie la injustitie sociala si fura prosperitatea! iar voi ca de obicei reproduceti nedisiminat declaratii aberante ale unor aberanti, ca si cum sunteti o masina de transcris! este nevoie de mai mult discernamant si implicare din partea jurnalistului, nu sunteti o platforma prin care spurny &co sa bata campii

    BCR incearca acum prin vocea demisionarului Spurny, sa isi repare imaginea in piata, imagine care deja are influenta asupra profiturilor actionarilor Erste. De ce acum? Timp de ani de zile de cand clauzele abuzive din contractele de credit au produs profit NU au incercat sa schimbe nimic, banii curgeau pentru ca prostii plateau. BCR a furat zeci de miliarde in Romania prin aceste abuzuri, a lasat pe drumuri mii de familii si a falimentat zeci de companii prin modul in care a inteles sa "cumpere risc". De acord ca exista un risc, dar cand impui netransparent clientilor dobabzi de 10% la credite oare riscul de nerambursare nu creste? Solutia nu este o alta " oferta" de "impacare" asa cum se afirma, pentru ca increderea pe care BCR o vinde NU MAI ARE VALOARE ! Solutia este repararea daunelor cauzate propriilor clienti in goana BCR dupa profituri. Solutia este confirmarea publica a abuzurilor de catre CEO BCR !

    Ce se intampla daca clientii BCR vor semna "oferta" generoasa de reducere a ratelor si implicit renunta la actiunile judecatoresti? Care actiuni judecatoresti ? De ce toti clientii au primit oferta ? Va spun eu : in cazul in care ANPC castiga procesele incepute, clientii respectivi pierd dreptul de a primi inapoi sumele furate de BCR ani de zile ! Dati de veste!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb