Conflict colectiv de muncă declanşat de sindicatele din bazinul minier Maramureş

Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 23 ianuarie 2004

Uniunea Sindicală Minieră Nordmin-Baia Mare şi Liga Sindicatelor Miniere Maramureş au declanşat, ieri, conflictul colectiv de muncă cu administraţia Companiei Naţionale Miniere Remin Baia Mare.

După mai bine de două săptămîni de negocieri între sindicate şi administraţie în cadrul cărora sindicatele au cerut semnarea contractului colectiv de muncă pe 2004, asigurarea salariilor compensatorii pentru cei 1.800 de mineri care urmează a fi disponibilizaţi anul acesta şi stabilirea bugetului de funcţionare a companiei în acest an, administraţia Reminului s-a retras de la negocieri motivînd lipsa fondurilor financiare.

Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Maramureş, Gheorghe Paşca, a declarat că administra-ţia companiei Remin a refuzat semnarea contractului colectiv de muncă pe anul 2004, acu-zînd lipsa bugetului de funcţionare care ar fi trebuit să fie alocat de Ministerul Economiei şi Comerţului. Lipsa bugetului de lucru pentru Remin, face imposibilă negocierea condiţiilor de concediere a 1.800 de angajaţi, prevăzuţi să părăsească sistemul în acest an şi pentru care sindicatele solicită un salariu compensatoriu în valoare de 300 milioane lei.

Liderul Uniunii Sindicale Nordmin, Tiberiu Mihali, a spus că ministerul de resort ezită în luarea unor decizii, aşteptînd sfatul Băncii Mondiale şi al altor organisme financiare interna-ţi-o-nale. Conducerea companiei miniere Remin este paralizată în luarea deciziilor administrative din moment ce nu dispune de resurse financiare suficiente. Lipsa banilor din conturile companiei ar putea duce la blocarea activităţilor economice şi sistarea livrărilor de materiale contractate cu firmele.

Pe de altă parte, liderul Ligii Sindicatelor Miniere Maramureş a spus că guvernul şi autorităţile locale nu dispun de programe alternative în cazul disponibilizării celor 1.800 de angajaţi.

Administraţia publică a judeţului Maramureş nu poate ges-tiona, în opinia sindicatelor, o situaţie economico-socială care se întinde în cele cinci judeţe unde funcţionează exploatările miniere subordonate Reminu-lui. Pentru a funcţiona la capacitate, Remin are nevoie de la buget de 1.600 miliarde lei şi investiţii în tehnologii moderne de exploatare a minereurilor neferoase.

Cei doi lideri de sindicat s-au arătat hotărîţi să pargurgă etapele conflictului de muncă pînă la greva generală pe termen nelimitat.

Gheorghe Paşca consideră că doar în acest mod Ministerul Economiei şi Comerţului va înţelege necesităţile minerilor din bazinul Maramureş.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb