Conflict de interese în industria alimentară

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 1 februarie 2008

Sindicatele din industria alimentară au lansat procedurile legale de declanşare a conflictului de interese la nivel naţional. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de refuzul patronatelor de a negocia salariul minim la nivel de ramură pentru anul 2008 şi susţin că actualul nivel salarial este unul "de sinucidere".

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), a declarat: "A venit momentul să spunem stop hoţilor care ne-au adus în pragul sărăciei. Muncitorii din industria alimentară nu vor să mai lucreze pe salarii de sinucidere. Trebuie să înţelegem că forţa de muncă este o marfă şi vrem să ne vindem marfa cât mai scump. Până în prezent, patronatele şi-au bătut joc de noi şi riscăm să ne plece forţa de muncă calificată. Solicităm un salariu minim de 550 de lei pentru muncitori, la care să se aplice grila de ierarhizare, în funcţie de calificare". Potrivit spuselor liderului de sindicat, în prima fază a negocierilor, partenerii sociali ar fi "bătut palma" pentru noul prag salarial, dar ulterior, "patronatele s-au sucit", invocând situaţia economică actuală, "care nu permite această majorare la nivel de ramură". Dragoş Frumosu a subliniat că 180.000 de salariaţi, care activează în prezent în industria alimentară, aşteaptă o renegociere a contractului colectiv de muncă, deoarece "salariile muncitorilor din ţară sunt de şase ori mai mici decât în Uniunea Europeană".

Liderul de sindicat a precizat că pentru declanşarea confictului de muncă, în primă instanţă, fiecare sindicat afiliat la FNSIA trebuie să înregistreze conflictul la nivel de unitate, iar la finalul acestui proces, acţiunea va fi înregistrată şi la Ministerul Muncii. "Până în prezent am primit 40% din înregistrări, restul vor veni săptămânile viitoare", a adăugat Dragoş Frumosu. În situaţia în care cei doi parteneri sociali nu vor ajunge la un consens în privinţa unui salariu minim de cel puţin 550 de lei, sindicaliştii au atenţionat că vor organiza mitinguri şi, în final, greva generală. Dragoş Frumosu a mai spus că sindicatele din industria alimentară vor solicita modificarea legii de funcţionare a patronatelor şi a contractului colectiv de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb