CONFORM EVOLUŢIEI INDICILOR S&P GSCI Preţurile mondiale ale materiilor prime au crescut cu 13,5%, în primul trimestru

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 12 aprilie 2021

Preţurile mondiale ale materiilor prime au crescut cu 13,5%, în primul trimestru

Indicele S&P GSCI Petroleum a încheiat perioada ianuarie-martie 2021 cu un avans de 22,6%

S&P GSC Industrial Metals a câştigat 9%, S&P GSCI Precious Metals a pierdut 9,5%

Indicele major S&P GSCI, care măsoară evoluţia preţurilor mondiale ale materiilor prime, a crescut cu 13,5% în primul trimestru al anului 2021, în pofida unor scăderi pe care le-a consemnat în martie, dinamica pozitivă bazându-se pe semnele de redresare a economiei lumii.

Fiona Boal, şef al departamentului de materii prime şi active imobiliare din cadrul S&P Dow Jones Indices, spune că avansul din primul trimestru al anului curent s-a bazat pe o redresare, chiar dacă inegală, a activităţii economice la nivel global; pe unele turbulenţele create în lanţurile de aprovizionare şi pe impulsul global spre decarbonizare.

Vineri, indicele S&P GSCI atingea 472,38 puncte pe piaţa americană, la ora locală 07.44, în creştere cu 0,5% faţă de ziua anterioară, respectiv cu 71% în ultimele 12 luni. Pe piaţa petrolieră, martie a fost o lună de consolidare a preţurilor, iar indicele S&P GSCI Petroleum a reuşit să încheie trimestrul cu un avans de 22,6%, conform S&P Dow Jones Indices. Evoluţia a fost determinată de faptul că, în unele regiuni, au reapărut preocupările legate de cerere, iar participanţii la piaţă aşteptau cu nerăbdare decizia OPEC+ din 1 aprilie cu privire la producţia viitoare. În prima zi a acestei luni, OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) a anunţat că va majora gradual producţia de luna viitoare, după cum urmează: un plus de 350.000 de barili pe zi în mai, încă 350.000 de barili pe zi în iunie, respectiv un plus de 400.000 de barili pe zi în iulie, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei de pe piaţă.

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, Abdulaziz Bin Salman, a afirmat, după şedinţa OPEC+, că nivelul producţiei mai poate fi ajustat la o nouă reuniune, programată să aibă loc în 28 aprilie.

Indicele S&P GSCI Nickel a scăzut cu 13,6% în martie

Pe piaţa metalelor industriale, preţul nichelului a scăzut în martie, după un început de an în ascensiune. S&P GSCI Nickel a coborât cu 13,6% luna trecută, ducând evoluţia pe întregul trimestru pe un teritoriu uşor negativ.

Cea mai mare parte a declinului a avut loc la începutul lunii martie, când cel mai important producător mondial de oţel inoxidabil din China a anunţat o afacere în Indonezia, reducând temerile legate de o criză în aprovizionarea cu nichel. În timp ce majoritatea metalelor cu utilizare în industrie au avut evoluţii slabe în luna martie, în pofida datelor economice pozitive care arătau semne că redresarea globală continuă, indicele S&P GSC Industrial Metals a câştigat 9% în perioada ianuarie - martie 2021.

Însă, în primul trimestru al anului 2021, indicele S&P GSCI Precious Metals, care măsoară evoluţia cotaţiilor metalelor preţioase, a scăzut cu 9,5%. În martie, indicele a coborât ca urmare a aprecierii dolarului şi a continuării apetitului investitorilor pentru activele de risc. O evoluţie pozitivă pe acest segment a avut-o indicele S&P GSCI Palladium, care a crescut cu 13,2% în martie, după un început de an slab.

Cotaţiile porumbului, la cel mai înalt nivel de după iunie 2013

Porumbul a încheiat perioada ianuarie-martie 2021 la cel mai ridicat nivel de după iunie 2013, conform sursei, indicele S&P GSCI Corn crescând cu 3,1% în martie şi cu 16,9% în trimestrul întâi.

În ultima zi a trimestrului recent încheiat, Departamentul pentru Agricultură din SUA (USDA) a lansat sondajul anual privind intenţiile de plantare, care a sugerat că fermierii americani vor cultiva semnificativ mai puţine hectare cu porumb şi soia decât era aşteptat, ceea ce a determinat avansul cotaţiilor de pe pieţele de profil.

Având în vedere cererea deja solidă din partea procesatorilor interni şi internaţionali, plantaţiile mai reduse decât arătau aşteptările în privinţa celor două culturi principale în SUA au alimentat îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu alimente şi furaje la nivel mondial.

Pe piaţa zahărului, indicele S&P GSCI Sugar a pierdut, în martie, toate câştigurile de la începutul anului, scăzând cu 10,2% în cursul lunii. Cererea slabă, în special în Europa, şi o recoltă peste aşteptări în Thailanda au generat această evoluţie.

Sectorul zootehnic a fost dominat de un avans continuu, în special pe piaţa cărnii de porc: indicele S&P GSCI Lean Hogs a crescut cu 10,4% în martie şi cu 27,4% în trimestrul întâi din anul curent. Preţurile de pe piaţa respectivă au fost susţinute de raportul trimestrial al USDA din 25 martie 2021, care a arătat efective de porci sub aşteptări, pe piaţa americană.

Goldman Sachs: "Sectorul materiilor prime va creşte cu 15,5% în următoarele 12 luni"

Banca americană de investiţii Goldman Sachs anticipează că materiile prime reprezintă activele cu cea mai bună performanţă pe termen lung, anticipând un avans de 15,5% a sectorului în următoarele 12 luni.

Analiştii băncii declarau, luna trecută: "Acesta este începutul unei noi pieţe în creştere".

Conform estimărilor Goldman Sachs, preţul petrolului va ajunge la 72 de dolari barilul în trimestrul al treilea din 2021, faţă de circa 19 dolari/baril în urmă cu un an. Vineri, un baril de ţiţei american era cotat la aproape 60 de dolari, iar unul de petrol european, la 63 de dolari.

Potrivit Goldman Sachs, barilul de petrol va atinge 65 de dolari barilul la jumătatea anului curent, iar banca elveţiană UBS Group AG preconizează 60 de dolari la acel moment.

Bloomberg: Costul de transport al mărfurilor solide a crescut cu peste 50% în acest an

Cererea în creştere pentru materii prime - de la soia la oţel - din acest an a făcut ca tarifele de transport al mărfurilor solide să crească cu peste 50% în 2021, potrivit Bloomberg. Producţia, care a început să se redreseze mai întâi în China, accelerează acum în alte părţi ale lumii, iar ţările îşi intensifică achiziţiile de mărfuri pentru refacerea stocurilor diminuate în perioada de lockdown, generată de pandemie. Amintim că măsurile restrictive au încetinit operaţiunile portuare şi au afectat activitatea economică la nivel global.

Analiştii spun că avansul costului de transport al mărfurilor nu s-a încheiat, tarifele pentru transportul materiilor prime neambalate, cum sunt cerealele, minereul de fier sau cărbunele, fiind aşteptate să se menţină ridicate în acest an şi, probabil, în 2022.

Conform Bloomberg, această dinamică arată o schimbare importantă pentru o piaţă care a scăzut până la nivelul minim al ultimilor patru ani, în urmă cu mai puţin de 12 luni, şi vine pe fondul unui număr redus de nave care efectuează transporturile. Totodată, sursa aduce în atenţie faptul că recuperarea inegală a economiei lumii afectează mişcările containerelor care transportă mărfurile.

"Dacă privim în urmă, la cum arăta lumea şi care era sentimentul la nivel global în primăvara anului trecut, ne amintim de o mare incertitudine", spune Burak Cetinok, şef al diviziei de cercetare din cadrul Arrow Shipbroking Group, menţionând: "Acum, însă, când vedem lumina de la capătul tunelului, sectorul industrial îşi face stocuri, ceea ce susţine livrările".

Tarifele de transport în cazul celor mai mari nave pentru mărfuri solide (capesizes) au crescut cu 7,2%, la 22.468 dolari pe zi la data de 7 aprilie, care, potrivit Baltic Exchange din Londra, a fost cel mai ridicat nivel consemnat într-o perioadă similară a vreunui an din 2014 până în prezent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb