CONFORM PLANULUI DE CONCORDAT DEPUS LA TRIBUNAL Vivre Deco îşi va schimba strategia de vânzări şi va optimiza costurile

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 noiembrie 2022

Sursa foto: facebook / Vivre

Sursa foto: facebook / Vivre

Vânzarea de mărfuri se va desfăşura preponderent în sistemul Dropshipping Costurile lunare de marketing vor fi reduse cu aproape 90% faţă de nivelul mediu din 2021 Obligaţiunile Vivre vor fi suspendate de la tranzacţionare începând cu data de 10 noiembrie

Retailerul online de mobilier şi decoraţiuni Vivre Deco îşi va schimba modelul de business pentru a ieşi din situaţia dificilă din punct de vedere financiar în care se află, după cum reiese din planul de concordat preventiv ce a fost depus, ieri, la Tribunalul Bucureşti. Administratorul concordatar este PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services SPRL.

Conform documentului, restructurarea societăţii este estimată să fie realizată prin două direcţii principale: schimbarea strategiei de vânzări şi optimizarea costurilor pentru a susţine noua direcţie de business.

"Compania urmează să-şi schimbe modelul de business, vânzarea de mărfuri urmând să se desfăşoare preponderent în sistemul Dropshipping. Principalele motive pentru care strategia societăţii este de a migra spre acest sistem de operare sunt: reducerea nevoilor de capacităţi de depozitare care va reduce costurile chiriilor, reducerea riscului de stocare a mărfurilor şi de depreciere a valorii mărfurilor comercializate; colaborarea cu un număr mare de furnizori (producători şi comercianţi en-gros) care va duce la creşterea diversităţii pe site, cu impact direct în atragerea de vizitatori şi, în final, a numărului de clienţi", se arată în document.

De altfel, la momentul depunerii planului, Vivre Deco se află în discuţii avansate cu mai mulţi furnizori principali pentru colaborarea în sistemul Dropshipping, sistem susţinut deja de majoritatea furnizorilor (de exemplu Asir, Oyo, Universal, Ayyildiz, Creaciones, etc), conform planului.

Dropshipping-ul este un sistem prin care compania nu păstrează în stoc produsele pe care le vinde, ci le achiziţionează de la o terţă parte, pentru a-şi onora comenzile.

Potrivit planului, se estimează că, începând cu trimestrul al treilea al anului viitor, aproximativ 70% din cifra de afaceri lunară a Vivre se va realiza prin Dropshipping şi nu prin vânzarea de stoc propriu. Ponderea de 70% se preconizează că va fi menţinută până la finalul planului de restructurare.

"În plus, această schimbare de model de business va implica o eficientizare a structurii costurilor operaţionale, în special o reducere semnificativă a costurilor cu chiriile aferente depozitelor, estimate a se reduce cu aproximativ 80% în 2023, faţă de nivelul înregistrat în 2021, respectiv 75% faţă de primele nouă luni din 2022", se menţionează în plan.

Potrivit documentului, cheltuiala aferentă depozitului închiriat de la Ecom Centrul Logistic SRL a fost deja redusă cu aproximativ 290.000 de lei/lună (de la circa 740.000 lei/lună la 450.000 lei/lună), începând cu septembrie 2022.

De asemenea, ţinând cont că randamentul investiţiilor în activităţi de marketing a fost substanţial sub nivelul aşteptărilor în anii 2020 şi 2021, compania a impus o disciplină mai strictă în gestiunea acestor cheltuieli în viitor. Practic, costurile lunare de marketing sunt estimată să fie plafonate pe toată durata planului la circa 150.000 de euro, adică o reducere de aproape 90% faţă de nivelul mediu din 2021, de 1,2 milioane de euro pe lună, şi mai mult de 50% faţă de primele nouă luni din 2022.

Durata propusă pentru implementarea planului este de 48 de luni de la data omologării acestuia prin hotărâre executorie, cu posibilitatea de prelungire a termenului cu douăsprezece luni. În primul an este obligatorie plata a minim 10% din valoarea creanţelor afectate prin concordat. Potrivit documentului, valoarea totală a creanţelor afectate, unde intră şi obligaţiunile listate la BVB, este de aproape 108 milioane de lei.

"Planul de restructurare se votează doar de creditorii care deţin creanţe afectate, creditorii ale căror creanţe nu sunt afectate neavând drept de vot asupra acestuia", arată în plan.

Conform documentului, în situaţia în care nu se ajunge la omologarea planului de restructurare, următoarea alternativă optimă pentru companie ar fi falimentul, lucru ce ar duce la cel mai redus grad de recuperare pentru creditori.

"Chiar dacă societatea ar încerca reorganizarea în cadrul unei proceduri de insolvenţă, şansele de reuşită ale unui plan de reorganizare în insolvenţă sunt aproape nule, generând costuri şi pierderi suplimentare pentru societate (...). Aceasta ar conduce la acumularea de datorii suplimentare, mărind astfel masa credală şi reducând recuperările creditorilor în procedură", se arată în document.

În primăvară, Vivre Deco a raportat o pierdere masivă pentru 2021, iar auditorul a pus sub semnul întrebării capacitatea grupului de a-şi continua activitatea. Practic, pentru anul trecut, Vivre Deco a raportat o pierdere de 84,8 milioane de lei, faţă de un profit net de 7,4 milioane de lei, în 2020. Vânzările au scăzut cu 16,7%, până la 250 milioane de lei, declin pe care compania l-a pus pe seama "dezlegării restricţiilor" din anul anterior, implementate iniţial de autorităţi pentru încetinirea răspândirii pandemiei Covid. Rezultatul din exploatare a fost o pierdere de 80 milioane de lei, din cauza "creşterii competiţiei din piaţa online care a crescut semnificativ costurile de marketing (atât achiziţie clienţi noi cât şi a costurilor cu clienţii recurenţi)", iar "concomitent, odată cu relaxarea restricţiilor, piaţa de e-commerce a înregistrat o contracţie ce a redus volumele". De asemenea, s-au înregistrat "creşteri de costuri operaţionale (materii prime, salarii, combustibil) generate de criza transportului din China şi a presiunii inflaţioniste", conform raportului anual al companiei.

În acest context, retailerul online de mobilier şi decoraţiuni a ajuns să aibă capitaluri proprii negative, de 65,7 milioane de lei.

Pentru primele nouă luni ale acestui an, cifra de afaceri a Vivre Deco s-a ridicat la 92,7 milioane de lei, cu 49% mai mică decât cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind influenţată de i) contracţia segmentului de comerţ online cu decoraţiuni interioare din perioada post-pandemică şi ii) volatiltatea existentă în piaţă, apărută pe fondul situaţiei macroeconomice. Compania are o pierdere de 25,4 milioane de lei, cu 11% sub cea din primele nouă luni ale anului trecut, de 28,6 milioane de lei, se arată în planul de concordat.

Potrivit documentului, în urma schimbării modelului de business şi a optimizării costurilor, se estimează că Vivre Deco va atinge pragul de rentabilitate din activitatea operaţională (EBITDA) de 1,4 milioane euro în cursul anului 2024, respectiv 2,9 milioane de euro în 2026, ultimul an al planului de reorganizare.

Compania deţine două emisiuni de obligaţiuni listate în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB. Una, în valoare totală de 3,45 milioane de euro, are maturitatea în 2025, iar cealaltă, de şapte milioane de euro, are maturitatea în 2026. Ambele vor fi suspendate de la tranzacţioanare începând cu data de 10 noiembrie şi până la omologarea planului de concordat, în vederea definitivării listei finale a deţinătorilor de obligaţiuni care vor fi afectaţi de procedura de concordat.

Vivre Deco este deţinută în proporţie de 51,81% de Neogen, alături de Advisory Delta cu 43,37% şi Nagy Vajda Andras Peter ce deţine 4,82% din companie. Acţionarul majoritar, Neogen, a contribuit cu peste 2,5 milioane euro în 2022 pentru susţinerea business-ului şi va continua să contribuie cu încă un milion de euro pe parcursul procedurii de concordat, conform unui comunicat al companiei din septembrie.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Nu mai pupa nimeni banii de la Vivre

    La Vivre a fost fals in acte (contabile).

    Au considerat cheltuielile de marketing venituri in avans. 

    Cine a mai auzit asa ceva? 

    ANAF si Procuratura sa-si faca datoria.

    Pagubitii,detinatori de obligatiuni si nu numai, ar trebui sa faca plangere penala impotriva fostei si actualei conduceri a societatii pentru fals in acte si inselaciune. 

    1. Oameni buni,Fusu-Vivre-vechi broker in vremuri de haiducie tot ca astea da comunicat in toata presa in care nu sufla o vorba ca a pagubit investitorii,le-a luat toti banii pe baza de informatii false si nu le mai decat praful de pe toba.Pai la asa tupeu cand tu dai asemenea tun ce fals in acte sa conteze?

      ANAF a luat teapa si ea de 2 milioane euro. 

      Procurorii sunt cu ochii pe geam asteptand postasul cu pensia speciala mai abitir decat copiii il asteapta pe Mos Craciun.

      Vantu rade de ce mostenire tupeista a lasat pe BVB.Daca mai are bani cred ca instituie premii pentru tunul anului,meciul se joaca tare ca e marfa din plin pe AERO si BVB . 

    In document cea mai importanta informatie este ca detinatorii de obligatiuni mai primesc 4,2% din principal in anul 4 din plan si 0 dobanda!

    De asemenea ANAF primeste din peste 10.500.000 lei cam 500.000 lei. 

    Am citit ieri si restul presei financiare si tot asa aflam doar despre povestile cu restructurarea 'modelului'

    Pare ca se tine ascuns cel mai mare default pe obligatiuni,de acum si asumat nu doar presupus. 

    1. da de unde? la noi la bursa avem PR de tip rusesc, zici de cinspe ori de Dropshipping in comunicat si omiti stergerea cu buretele a datoriilor fata de investitori

      tot asa minciuni erau si in memorandum, urmau sa faca profit zeci de milioane in timp ce ei facea real pierderi, informatie verificata din sursa oficiala site BVB 

      Foarte bine punctat 4,2% in cazul pozitiv ca le iese planul de reorganizare, daca nu cateva pagini mai jos confirma 0 absolut. Au lansat suspiciuni inca de cand au apelat la Tradeville in loc sa continue cu BT Capital pentru a doua emisiune de obligatiuni, apoi demisia CEO, si demisii de oe la Tradeville, dar asta e...am fost unu din visatorii planului de redresare, dar acum uitandu-ma in spate pot fi mult mai sincer cu mine....:))

      Așa am înțeles și eu,dar mi se pare o tâmpenie.Si ANAF e de acord?

      normal ca nu o sa fie de acord dar la o teapa din asta insolventa se aranjeaza cu alte categorii de creditori sa voteze

      in cazul de fata cu salariatii(adica ei),cu unii creditori alesi de ei cica-s indispensabili si cu creditorul bancar care are ipoteca---la astia le promit 100% si o sa voteze desi probabil nu o sa vada nici ei banii pana la urma,ca la BlueAir 

      de aia cu obligatiuni si stat cam 15 milioane de euro in total nu le pasa si le dau teapa integral,ca au doar 2 voturi din 5 

      asa e legea noastra inteligenta a insolventei,nu conteaza cine are de luat mai multi bani,conteaza din ce categorie de creditori face parte 

      adica salariati cu 10 sau 100 mii lei au un vot la fel ca statul cu sute de milioen ca la blueair sau miliarde ca la oltchim sau aiurea 

      cei cu obligatiuni de 11 milione E tot un vot 

      TLV cu 4 mil E e garantat si are tot un vot,separat,asa ca o sa voteze pentru dat teapa,altfel pe bursa o sa ne spuna ca e campioana guvernantei,a cinstei si onoarei

      daca am avea presa i-ar lua putin pe TLV la intrebari daca ei voteaza asemenea mizerie in speranta ca mai vad vreun ban si restul sa-i ia naiba 

    frumoasa optimizare de costuri!

    faci datorii peste tot si apoi intri in concordat si arunci doi firfirei creditorilor 

    1. Dobanzile aferente obligatiunilor vor fi STERSE, in timp ce pentru milionul de euro al neogen, acordat pentru "sustinerea" activitatii, ele vor fi contabilizate (9%!!). Chiar daca nimeni nu o sa mai vada nimic , niciodata, e vorba de principii.

      Lasa ca o sa vina sa ne propuna bonduri BNET cu 11% dobanda :)) Parca si vad oamenii in dubii daca sa ia Fidelis/Tezaur cu peste 9% net sau BNET cu 11% brut=sub 10% net LOL

      Va fi interesant pe cine vor mai gasi SSIF sa pacaleasca cu bonduri negarantate dupa ce la Vivre nu mai iau nici cat dobanda pe un an la sfarsit.

      Teapa Vivre a daramt piata obligatiunilor la BVB pentru multi ani de acum inainte. 

    Am vrut sa comand ceva online de la ei. Intamplarea face ca am citit informatii despre ei si nu erau pozitive. Asa ca pentru a nu avea vreo surpriza am comandat online de la o alta firma. Oricum era doar o picatura intr-un ocean...

    Multi si-au luat teapa cu Vivre. Se intampla cand crezi in cai verzi pe pereti...

    daca nici la asa caz flagrant de inselaciune nu-si iau investitorii avocat si fac plangere penala e clar ca-si merita soarta

    ce-au facut astia e evident,cu o luna inainte sa se termine semestrul cu pierderi uriase ei scriau memorandum cu buget cu profituri fantastice pe 2021 

    ei au mistificat,nu au prezentat situatia reala a companiei,asta e caz grav de frauda

    au ascuns informatii esentiale despre starea financiar contabila a societatii 

    Tocmai mi-am mutat tot portofoliul de la tradeville la alți brokeri . Pa tradeville , am impresia ca se va întâmpla ceva rau cu aceasta firma .

    Diversificarea nu strica !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb