Cotaţia aurului va creşte la un nivel record până la finele acestui an, în condiţiile în care economia globală încetineşte din cauza crizei datoriilor, spune Eric Sprott, fondatorul şi preşedintele administratorului canadian de active "Sprott" Inc.
"Nu-mi pot imagina scăderea cererii de aur", a declarat Sprott, citat de Bloomberg, adăugând: "Personal, nu văd o soluţie la problema datoriilor". În opinia lui Sprott, cotaţia arului va creşte întrucât investitorii se orientează către cele mai sigure plasamente.
Preţul metalului preţios a urcat 11 ani la rând, dar în 2012 nu a avut o evoluţie semnificativă. În prezent, preţul este cu 18% mai mic decât recordul maxim atins în 6 septembrie 2011: 1.923,70 dolari uncia.
Sprott consideră că "preţul aurului ar trebui să atingă noi maxime record până la sfârşitul anului. Aurul a spulberat orice piaţă financiară din lume din 2000 până în prezent. Să nu uităm acest lucru".
Ca să ajungă la un nivel record, cotaţia metalului galben ar trebui să câştige cel puţin 22% faţă de nivelul de închidere din 11 iulie, la Comex New York: 1.575,70 dolari uncia. În primele şase luni din anul curent, preţul aurului a câştigat 2,4%, avansul semestrial fiind cel mai mic din 2007 până acum.
De menţionat că indicele NYSE Arca Gold BUGS, care include 16 producători de aur din lume, a scăzut cu 24% în ultimele 12 luni, timp în care preţul aurului a urcat cu 1,7%, la New York. Acţiunile "Barrick Gold" Corp. şi "Goldcorp" Inc., cele mai valoroase companii miniere din sectorul aurului, la nivel global, au scăzut cu 20%, respectiv 31% în perioada menţionată.