CONGRES PNL: Noul preşedinte al liberalilor este Klaus Iohannis

Politică / 29 iunie 2014

Noul preşedinte al liberalilor este Klaus Iohannis

Iohannis şi Antonescu vor candida la prezidenţiale

Iohannis: "PDL a acceptat ca fuziunea să se numească PNL"; Predoiu: "Iohannis nu este mandatat să anunţe aceasta"

PNL a votat pentru aderarea la PPE

--------

Actualizare 14:15 Predoiu: "Se impune o resetare a discuţiilor cu PNL, în sensul unui limbaj care să arate respect"

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu declară că pentru democrat-liberali denumirea de PDL este "la fel de valoroasă" ca aceea de PNL şi din acest punct vor începe negocierile cu liberalii, menţionând că se impune "o resetare" a discuţiilor cu PNL, în sensul unui limbaj care să arate respect, transmite Mediafax.

"PDL cere respect din partea tuturor celorlalte partide din România. Sper ca acest lucru să fie auzit şi înţeles", a spus Predoiu, într-o conferinţă de presă susţinută astăzi.

El a precizat totodată că PDL negociază cu PNL o fuziune paritară şi nu o absorbţie.

"În legătură cu denumirea, (...) pentru noi, PDL-iştii, denumirea PDL e la fel de valoroasă ca cea de PNL. Din acest punct începem discuţiile şi negocierile cu colegii din PNL", a mai spus Predoiu.

--------

Actualizare 13:00 Şase deputaţi liberali, între care Gerea,îşi anunţă demisia din partid şi se alătură lui Tăriceanu

Şase deputaţi liberali, între care Andrei Gerea, şi-au anunţat, astăzi, demisia din PNL şi trecerea la formaţiunea pe care o va înfiinţa Călin Popescu Tăriceanu, aceştia declarând că sunt nemulţumiţi de fuziunea cu PDL şi de modul în care s-a desfăşurat congresul partidului, transmite Mediafax.

Cei şase deputaţi care demisionează din PNL sunt: Andrei Gerea, Nicu Marcu, Viorel Teodorescu, Sorin Teju, Viorel Palaşcă şi Nicolae Alexandri. De asemenea, a anunţat că părăseşte PNL şi Bogdan Nica, fost secretar regional al PNL pentru regiunea Sud-Muntenia.

Deputatul liberal de Argeş Andrei Gerea a declarat că va demisiona din PNL în urma congresului acestui partid, pe motiv că PNL fuzionează "cu partidul care şi-a bătut joc de români", el spunând că prin această fuziune "liberalismul a fost aruncat la coş".

"Am decis să demisionez din Partidul Naţional Liberal după mai bine de 24 de ani, pentru că, odată cu congresul de ieri, partidul în care m-am înscris eu a încetat să mai existe. Partidul Naţional Liberal, aşa cum îl ştim cu toţii, nu mai este din cauza faptului că s-a hotărât fuziunea cu Partidul Democrat Liberal. Dacă ar fi fost o simplă fuziune, cum au mai fost şi altele în istoria de după 1990, nu aş fi văzut nicio problemă, dar vorbim aici de o fuziune cu acel partid care a dus România într-un punct extrem de jos. Se fuzionează cu partidul care şi-a bătut joc de români şi de România, cu partidul care a călcat în picioare valorile democraţiei, instituţiile statului şi în ultimă fază votul a 7,4 milioane de români. Oamenii care au făcut toate aceste lucruri încă sunt în conducerea Partidului Democrat Liberal şi, din păcate, am avut ieri şi surpriza neplăcută de a-i vedea râzând la Congresul PNL. Veniseră în vizită sau în inspecţie, nu ştiu cum să zic. Eu nu pot să stau în acelaşi partid cu aceşti oameni care au batjocorit pensionari, profesori, medici, oameni bolnavi, să ne aducem aminte cum ajunseseră să moară oamenii la porţile spitalelor şi aşa mai departe", a declarat, astăzi, deputatul Andrei Gerea.

De asemenea, el acuză modul în care s-a desfăşurat Congresul PNL.

"Cooperativa a funcţionat şi s-a mers până acolo încât delegaţiile la acest congres au fost făcute pe sprânceană. Am exemplul Argeşului, dar înţeleg din discuţiile cu colegii mei că şi în alte judeţe a fost aceeaşi situaţie, adică toţi cei care au dat semne că nu ar fi de acord cu fuziunea cu partidul Democrat liberal nu au fost delegaţi", a mai spus deputatul de Argeş.

Andrei Gerea a precizat că se va alătura partidului pe care îl va înfiinţa Călin Popescu Tăriceanu şi că va susţine candidatura acestuia pentru preşedinţia României.

Deputatul de Bacău Nicu Marcu şi-a anunţat şi el demisia din PNL. Marcu a mai spus că se va implica în înfiinţarea noului partid promovat de Călin Popescu Tăriceanu.

Şi deputatul de Giurgiu Viorel Teodorescu a confirmat că va părăsi PNL, nemulţumit de fuziunea cu PDL, şi se va înscrie în partidul pe care îl va înfiinîa Tăriceanu.

La rândul său, deputatul de Prahova Sorin Teju a declarat că va demisiona din PNL şi se va alătura lui Călin Popescu Tăriceanu.

Deputatul liberal de Mehedinţi Viorel Palaşcă a declarat că intenţionează şi el să demisioneze din PNL şi să se înscrie în partidul pe care îl va înfiinţa Călin Popescu Tăriceanu, fiind nemulţumit de proiectul fuziunii PNL-PDL. El a precizat că va face anunţul plecării sale din PNL săptămâna viitoare şi că se va afla lângă Tăriceanu în demersurile acestuia de înfiinţare a unui nou partid liberal.

Totodată, şi-a anunţat plecarea din PNL şi deputatul liberal de Prahova Nicolae Alexandri, fost secretar al PNL Prahova şi fost preşedinte al PNL Ploieşti până în urmă cu câteva zile, când întreaga conducere a filialei municipale a fost dizolvată.

Bogdan Nica, fost secretar regional al PNL pentru regiunea Sud-Muntenia, a anunţat şi el că va demisiona din PNL. Acesta a precizat că la baza deciziei sale de a pleca din PNL stau mai multe motive.

De asemenea, senatorul Daniel Barbu a precizat că se află într-o "perioadă de reflecţie" pentru câteva zile, pentru a se decide dacă îşi va prezenta sau nu demisia din PNL.

Potrivit unor surse liberale citate de Mediafax, alţi câţiva parlamentari PNL ar urma să părăsească partidul în perioada următoare.

Ieri, a anunţat că demisionează din PNL deputatul Graţiela Gavrilescu, ea reclamând că la Congres "s-a votat după cum era aranjat şi bileţele au circulat" şi precizând că se va alătura partidului liberal pe care îl va fonda Călin Popescu Tăriceanu.

Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, vineri, printr-un comunicat, că va inţia imediat procedurile pentru înfiinţarea unui nou partid liberal şi strângerea de semnături pentru înscrierea candidaturii sale la prezidenţiale.

--------

Actualizare 10:30 Orban: "Candidatul la prezidenţiale va fi desemnat în două-trei săptămâni, în baza sondajelor"

Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, ieri, după anunţarea rezultatelor privind alegerea noii conduceri a partidului, că desemnarea candidatului PNL la prezidenţiale se va face în două-trei săptămâni, în baza sondajelor de opinie, în cadrul Delegaţiei Permanente, transmite Mediafax.

Orban a susţinut că a fost surprins de declaraţia lui Crin Antonescu în ceea ce priveşte disponibilitatea de a candida la alegerile prezidenţiale, după ce în urmă cu câteva săptămâni a anunţat că se retrage din cursă.

"Pentru PNL este bine că are doi candidaţi la preşedinţie. Într-un termen de două-trei săptămâni, în baza unor cercetări sociologice serioase şi în mod evident în baza deciziei Delegaţiei Permanente vom stabili cine este candidatul PNL la funcţia de preşedinte al României", a afirmat vicepreşedintele PNL.

El a susţinut că în această perioadă atât Crin Antonescu, cât şi Klaus Iohannis, îşi vor prezenta în spaţiul public ofertele pentru prezidenţiale.

"Eu mi-am prezentat poziţia foarte clar, eu deja am văzut foarte multe evaluări şi cercetări sociologice şi pentru mine este evident faptul că astăzi Klaus Iohannis are prima şansă la funcţia de preşedinte al României", a mai spus Orban.

-------

Noul preşedinte al Partidului Naţional Liberal, ales în cadrul Congresului organizat, ieri, de liberali, este Klaus Iohannis, votat de peste 90% din membrii partidului, potrivit surselor din presă.

Rezultatul final al voturilor este de 1.334 de voturi pentru Iohannis, în timp ce senatorul Ioan Ghişe a primit 144 de voturi.

Klaus Iohannis şi Crin Antonescu vor intra în cursa pentru desemnarea candidatului PNL la prezidenţiale, cei doi acceptând propunerea.

Iohannis şi fostul lider liberal Crin Antonescu au fost propuşi pentru a intra în competiţia în urma căreia se va stabili cine va candida din partea liberalilor la prezidenţiale.

Noul preşedinte al PNL a declarat, ieri, că PDL a acceptat ca partidul care va apărea în urma fuziunii dintre cele două formaţiuni să se numească PNL, iar Congresul a aprobat fuziunea acestora, transmite Agerpres.

"Eu, personal, sunt pentru fuziune. Sunt în poziţia să vă confirm că PDL acceptă ca noua formaţiune să se numească PNL", a spus Iohannis, la Congresul partidului.

Delegaţii Congresului au votat cu majoritate de voturi fuziunea PNL cu PDL. Au fost 6 voturi împotrivă şi 4 abţineri.

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a transmis pe Facebook, ieri, că Iohannis nu a fost mandatat să anunţe că noul partid rezultat în urma fuziunii se va numi PNL.

"Domnul Iohannis a anunţat că e mandatat să informeze Congresul PNL cum că noul partid format prin fuziunea cu PDL se va numi PNL. Doresc să îl anunţ pe domnul Iohannis că nu ştiu ce mandat are, dar al meu nu", spune Predoiu.

El subliniază că acest lucru trebuia negociat la momentul potrivit în Comisia bipartită de negociere PDL-PNL şi critică anunţul făcut de Iohannis.

"Aceasta manieră de a purta discuţiile este incorectă. S-a stabilit că orice chestiune se va discuta şi negocia instituţional în comisie. Nu e corect să aflăm de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse. Regret şi dezavuez aceasta manieră care denotă lipsă de respect pentru parteneri. Cum spunea Vasile Blaga, < nu vom oferi PDL pe tavă >", a mai notat democrat-liberalul.

De asemenea, Congresul PNL de ieri a votat cu o largă majoritate aderarea liberalilor la Partidul Popular European (PPE). Majoritatea delegaţilor la Congresul de ieri a votat pentru această rezoluţie propusă de noul preşedinte al partidului, Klaus Iohannis, doar 3 liberali votând împotrivă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb