Congresul SUA, la un acord pentru cheltuieli publice de un trilion de dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 ianuarie 2014

Parlamentarii americani nu au aprobat majorarea capitalului FMI

Dolarul se depreciază

Congresul Statelor Unite a ajuns la un acord, luni seara, pentru prima oară după 2009, în privinţa modului în care va fi cheltuit bugetul în valoare de 1.012 miliarde dolari, însă a refuzat să aprobe majorarea capitalului FMI, aşa cum este prevăzută într-o reformă convenită în 2010.

Acordul reprezintă actualizarea priorităţilor cheltuielilor publice ale SUA şi previne o nouă blocare a activităţilor guvernamentale (n.r. - în octombrie 2013, activitatea administraţiei SUA a fost paralizată timp de două săptămâni, din lipsa finanţării). Înţelegerea din Congres stabileşte finanţarea activităţilor guvernului american până în luna septembrie.

Conform acordului, veniturile personalului militar vor fi majorate cu 1%, dar cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării au fost reduse cu 6,9 miliarde dolari faţă de 2013, la 63 de miliarde dolari.

"Suntem mulţumiţi că am ajuns la un acord bipartizan pentru finanţarea guvernului în 2014", au declarat liderii democrat şi republican ai comisiilor de negociere.

Acordul confirmă nivelul de cheltuieli convenit de republicanul Paul Ryan şi democratul Patty Murray, în luna decembrie.

Pe de altă parte, republicanii din Camera Reprezentanţilor au refuzat apelul preşedintelui SUA, Barack Obama, pentru aprobarea reformei privind cotele de contribuţii la FMI. Aprobarea reformei nu va mai putea avea loc până anul viitor, astfel că nu va intra în vigoare.

În aceste condiţii, statele europene vor continua să fie reprezentate disproporţionat la FMI şi nu există nicio posibilitate de creştere a drepturilor de vot ale ţărilor în curs de dezvoltare. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de respingerea reformei de către Congresul SUA.

Reforma din 2010 prevede dublarea capitalului FMI la 720 de miliarde de dolari şi acordarea statelor în curs de dezvoltare a şase puncte procentuale din cota totală. Totodată, două din cele 24 de posturi de directori care revin în prezent Europei ar fi transferate ţărilor în curs de dezvoltare. Împrumuturile existente ale FMI ar deveni capital permanent, astfel încât Statele Unite nu trebuie să aloce fonduri suplimentare.

Dolarul, peste 1,36 unităţi/euro

Dolarul s-a depreciat ieri, pe piaţa americană, după ce administraţia SUA a anunţat creşterea peste aşteptări a vânzărilor retail în ultima lună din 2013. În situaţia dată, investitorii aşteaptă ca redresarea economiei americane să continue să se consolideze, astfel că cererea de plasamente refugiu se diminuează.

Dolarul a scăzut cu 0,1% la ora 10.46, pe piaţa din New York, atingând 1,3686 unităţi/ euro.

Conform Departamentului Comerţului de la Washington, vânzările retail din SUA au crescut cu 0,2% luna trecută, după un avans de 0,4% în noiembrie. Creşterea a fost stimulată de cererea de autoturisme, conform datelor oficiale. Analiştii preconizau o creştere cu 0,1% a vânzărilor retail în SUA, în ultima lună din 2013.

Pe întregul an trecut, vânzările retail din Statele Unite au sporit cu 4,2%, faţă de 2012, an în care creşterea a fost de 5,4%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb