CONSECINŢA MICŞORĂRII DOBÎNZII DE INTERVENŢIE A BNR: Analiştii anticipează creşterea cererii de acţiuni

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 iulie 2004

Reducerea dobînzilor la depozitele bancare, a celor aferente titlurilor de stat, precum şi reducerea inflaţiei vor determina o reorientare a economiilor populaţiei către piaţa de capital

Rezultatele financiare semestriale care vor fi raportate de societăţile listate, începînd cu 20 iulie, vor determina variaţii ale preţurilor acţiunilor

Scăderea dobînzii de intervenţie a BNR de la 20,75% la 20%, anunţată zilele trecute de banca centrală, va genera, în scurt timp, efecte pozitive pe piaţa de capital, în sensul intensificării activităţii la Bursa de Valori Bucureşti. Atît decizia BNR de scădere a indicatorului de referinţă al pieţei monetare, cît şi reducerea ratei inflaţiei, vor conduce cu siguranţă la o reacţie din partea sistemului bancar, în sensul diminuării dobînzilor pentru depozitele atrase. Chiar reprezentanţii mai multor bănci comerciale au declarat că vor urma diminuări ale dobînzilor la depozitele atrase. Pentru primul semestru al anului curent, inflaţia a fost de numai 3,7%, în timp ce rata cumulată pentru ultimele 12 luni a scăzut la 12%, cel mai coborît nivel din istoria postdecembristă a economiei româneşti.

Iulian Panait, director general al societăţii de consultanţă "KTD Invest", afirmă că un alt eveniment la care trebuie să ne aşteptăm este reducerea randamentelor acceptate de Ministerul Finanţelor Publice pentru titlurile de stat emise prin intermediul licitaţiilor organizate la Banca Naţională a României. În ultima lună, acestea au suferit deja o uşoară scadere, de la aproximativ 18%-18,5% (titlurile cu maturitatea de pînă la un an), la 17,25%-17%.

Este foarte posibil ca persoanele cu economii să nu mai fie mulţumite de cîştigurile obţinute din plasamentele bancare sau titlurile de stat şi să se orienteze către alte forme de investiţii, cum ar fi fondurile mutuale sau acţiunile listate pe piaţa organizată. Răzvan Paşol, preşedintele societăţii de brokeraj "Intercapital", apreciază măsura BNR ca fiind benefică pentru piaţa de capital, însă crede că efectele se vor vedea în timp, după ce populaţia va sesiza că nu mai obţine din plasamentele în bănci rentabilităţi comparabile cu cele de acum cîteva luni. Aceasta, cu atît mai mult cu cît BNR a mai modificat dobînda de intervenţie în urmă cu o lună (pe 7 iunie), cînd a redus-o cu 0,5 puncte procentuale.

Scăderea dobînzilor pe piaţa bancară ar avea ca efect şi creşterea randamentelor fondurilor mutuale care investesc preponderent în acţiuni, întrucît este posibil să asistăm la o cerere crescută pentru acţiuni. Doru Puiu Tiberiu, director general al "BCR Asset Management", societate care administrează două fonduri mutuale, ne-a precizat că fondul "BCR Clasic" va înregistra o scădere întîrziată a randamentelor, întrucît 60% din active sînt plasate în obligaţiuni, care, deşi au cupon variabil în funcţie de dobînzile interbancare, acesta se plăteşte trimestrial sau semestrial. Pentru "BCR Dinamic", societatea de administrare îşi va reorienta investiţiile de pe piaţa monetară către piaţa de capital.

Florin Costinaş, director al societăţii "Globinvest", care administrează două fonduri deschise de investiţii, crede că modificarea de către BNR a dobînzii de intervenţie este semnificativă nu atît prin cuantumul reducerii, cît prin tendinţa ce o anunţă. "Acest eveniment nu este, însă, de natură să influenţeze semnificativ politica de investiţii a celor două fonduri administrate de Globinvest", spune domnul Costinaş.

La fondul "Napoca", unde investiţiile sînt orientate preponderent pe piaţa bursieră, scăderea dobînzilor ar putea avea un efect indirect, rezultat dintr-o eventuală creştere a pieţei, ca urmare a unei migraţii a investiţiilor dinspre piaţa monetară spre cea bursieră. "Cred, însă, că este prea devreme să ne aşteptăm la aşa ceva sau ca această migraţie să devină un fenomen de amploare", a mai precizat directorul "Globinvest". Fondul deschis de investiţii "Transilvania", care are peste 50% din active plasate în certificate de trezorerie, ar putea fi influenţat de reducerea dobînzilor, dar numai pe măsura ajungerii la scadenţă a titlurilor deţinute. Această scădere a dobînzilor va fi una progresivă, în opinia lui Florin Costinaş, şi de lungă durată, fapt ce va încuraja fondul să realizeze, în continuare, plasamente pe termen lung. Este posibil ca fondul "Transilvania" să mărească uşor ponderea investiţiilor în acţiuni pentru a compensa diminuarea randamentelor pe investiţiile în instrumente cu venit fix.

Începînd din a doua jumătate a lunii iulie, o contribuţie semnificativă asupra evoluţiei acţiunilor o vor reprezenta şi rezultatele financiare pe care le vor raporta societăţile comerciale. Răzvan Paşol este de părere că investitorii în acţiuni au început să se informeze din ce în ce mai mult asupra indicatorilor financiari ai societăţii. Printre primele societăţi care îşi vor anunţa rezultatele financiare semestriale se numără: "Bermas" Suceava, "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea, "Alro" Slatina, "Turbomecanica" Bucureşti, "Petrolexportimport" Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb