CONSECINŢA SCHIMBĂRII STANDARDELOR DE CONTABILITATE, LA CERINŢA ASF  FP nu datorează impozit pe profit pentru 2015

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 februarie 2016

FP nu datorează impozit pe profit pentru 2015

Profitul pe RAS s-a transformat în pierderi pe IFRS

Fondul Proprietatea nu va plăti, în acest an, impozit pe profit statului român, după ce a schimbat standardele de contabilitate, la finalul anului, în conformitate cu instrucţiunile Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Fondul Proprietatea şi SIF-urile au ţinut, în 2015, contabilitatea pe standardele autohtone (RAS), însă, pe 28 decembrie 2015, ASF a dat o normă prin care situaţiile financiare de anul trecut trebuie retratate şi depuse conform standardelor internaţionale (IFRS).

Astfel, profitul FP de 784,64 milioane de lei pe RAS s-a transformat în pierdere de 565,1 milioane de lei, pe IFRS, în special pe fondul înregistrării deprecierii cotaţiei OMV Petrom, anul trecut.

"Impozitul pe profit va fi calculat conform IFRS, care sunt reglementările contabile oficiale pentru Fondul Proprietatea conform legislaţiei în vigoare (Norma ASF nr. 39/2015 din 28 decembrie 2015). Având în vedere că Fondul Proprietatea a raportat o pierdere fiscală în anul 2015, nu datorează impozit pe profit pentru anul respectiv", ne-au transmis reprezentanţii FP.

Aceştia apreciază că, deşi au existat o serie de modificări legate de implementarea IFRS în 2015, este binevenită măsura raportării rezultatelor financiare conform unui singur set de reglementări contabile, care sunt în concordanţă cu standardele internaţionale.

ASF a schimbat, de mai multe ori, data intrării în vigoare a aplicării standardelor IFRS.

Reprezentanţii ASF ne-au transmis: "Obligaţia aplicării IFRS, inclusiv de către cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a fost instituită prin Instrucţiunea ASF nr.2/2014, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 593/08.08.2014.

Iniţial, cerinţa aplicării IFRS din instrucţiunea menţionată era de la data de 1 ianuarie 2015, dar în considerarea recomandării MFP de reanalizare a acestei date, în vederea identificării aspectelor ce ar conduce la modificarea legislaţiei fiscale, instrucţiunea a fost modificată în sensul instituirii amânării obligaţiei de aplicare a IFRS începând cu 1 ianuarie 2016, cu retratarea situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2015.

Astfel, prin Instrucţiunea nr.1/2015 a fost modificată şi completată Instrucţiunea nr.2/2014 în sensul celor precizate anterior".

Instrucţiunea nr.1/2015 precizează: "Pentru exerciţiul financiar al anului 2015, entităţile menţionate la art. 2 alin.(1) vor organiza evidenţa contabilă în baza prevederilor Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 4/2011 privind Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene aplicabile entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, aprobat prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/2011.

Situaţiile financiare anuale individuale aferente exerciţiului financiar al anului 2015 se întocmesc în baza IFRS prin retratarea informaţiilor din contabilitatea organizată în conformitate cu prevederile Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 4/2011".

Adică, pentru 2015, contabilitatea se ţine conform RAS şi rezultatele trebuie retratate IFRS, potrivit Instrucţiunii 1/2015.

Însă norma ASF 39/2015 din 28 decembrie 2015 spune că "începând cu exerciţiul financiar al anului 2015, entităţile prevăzute la art.2 alin.(1) depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice o raportare anuală întocmită pe baza datelor din balanţa de verificare cuprinzând elementele determinate potrivit prevederilor IFRS".

Reprezentanţii ASF ne-au transmis că, pentru cerinţa întocmirii situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar al anului 2015 în conformitate cu IFRS, în contextul în care pentru exerciţiul financiar al anului 2015 contabilitatea a fost organizată în baza Regulamentului nr.4/2011, s-a avut în vedere: "- întocmirea unui singur set de situaţii financiare anuale pentru exerciţiul financiar 2015, iar nu a două seturi, unul în conformitate cu Regulamentul nr. 4/2011 şi unul în conformitate cu IFRS (cel de-al doilea set, în scop informativ), ambele auditate; - obiectivul ASF privind întrunirea condiţiilor, din punct de vedere al reglementărilor pieţei de capital, pentru ca România să devină piaţă emergentă, astfel că se impunea şi asigurarea comparabilităţii informaţiilor publicate de entităţile autorizate de ASF - SIIF cu cele ale altor entităţi similare din afara României; - regimul similar aplicabil societăţilor ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, la momentul trecerii la aplicarea IFRS".

Deşi trecerea de la un profit de 784,64 milioane de lei pe RAS la o pierdere de 565,1 milioane de lei, pe IFRS, la Fondul Proprietatea poate fi bulversantă şi greu de înţeles, în special pentru investitorii mai puţin iniţiaţi, aşa cum sunt mulţi dintre acţionarii FP, care au primit acţiunile în cadrul procesului de despăgubire, ASF nu consideră că are ce să îşi reproşeze cu privire la comunicarea acestei schimbări majore.

Oficialii Autorităţii ne-au declarat: "Cerinţa întocmirii situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar al anului 2015 în conformitate cu IFRS a fost instituită prin Instrucţiunea nr. 1/2015 ce a intrat în vigoare la data de 19 mai 2015. Având în vedere această dată la care a fost adusă la cunoştinţa entităţilor obligaţia menţionată, considerăm că nu a fost încălcat principiul predictibilităţii".

Dar, pe 19 mai 2015, se ştia că rezultatele pe 2015 trebuie raportate RAS şi doar retratate IFRS, şi numai pe 28 decembrie 2015, între Crăciun şi Revelion, ASF a decis că SIF-urile şi FP trebuie să dea raportul pe anul trecut în IFRS.

Predictibilitate maximă! Se ştia din 2014, s-a amânat pentru 2016 şi apoi, pe ultima sută de metri, s-a devansat pentru 2015!

Cu toate acestea, reprezentanţii ASF spun că, prin procesul de armonizare contabilă s-a urmărit tocmai protecţia investitorilor şi menţinerea încrederii acestora în pieţele financiare, obiectiv prevăzut şi de Regulamentul (UE) nr.1606/2002: "Aplicarea IFRS va consolida transparenţa situaţiilor financiare printr-o calitatea mai bună a prezentării informaţiilor, inclusiv printr-o relevanţă mai mare a valorii raportării.

Situaţiile financiare anuale urmăresc obiective diferite şi nu doar furnizează informaţii investitorilor de pe pieţele de capital, ci prezintă totodată tranzacţiile anterioare şi îmbunătăţesc guvernanţa corporativă".

Potrivit ASF, sistemul de contabilitate la valoarea justă furnizează informaţii care pot fi mai relevante pentru utilizatorii situaţiilor financiare decât informaţiile bazate pe preţul de achiziţie sau costul de producţie.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Nu a fost o cerinta a Ministerului de Finante sa se treaca la IFRS. Din cate se stie inclusiv opiniile din piata (cei obligati sa treaca la IFRS) au fost in mare parte contrare acestei treceri.

    Nu s-a facut decat sa se bulverseze piata cu seturi paralele de situatii finanaciare la SIF-uri si care erau "cu scop informativ"(!?). 

    La nivel europena nu exista obligativitatea ca pentru fonduri cum sunt SIF-urile sau FP sa se tina pe IFRS. 

    De unde a provenit insistenta ASF sa se treaca la asa ceva? Oare nu de la FP ? Cine plateste pentru aceasta uriasa pierdere pt statul roman?

    1. Dar cat a pierdut fp din amanarea la nesfarsit a insolventei hidroelectrica!??!

      Draga Cristi C,

      daca ai fi fost atent pe 20 decembrie 2014 astazi nu era nevoie sa ti repet ca unui baiat intelept :-) Atunci i am spus domnului Comandant ca asa cum exista 2 sisteme de contabilitate IFRS is Romanian Accounting Standards asa exista si doua moduri in care poate fi evalutata activitatea domniei sale. Revenind la tema intrebarii tale daca ai citit ordonanta 1606/2002 ea dispune faptul ca la firmele care sunt cotate pe o piata reglementata raportarea contabila trebuie sa fie facuta in sistemul IFRS incepand cu anul 2005 (pentru vechii membri UE si cu 2007 pentru tarile intrate in valul II in speta Romania si Bulgaria. Acolo se vorbea despre raportul consolidat. Intreband in anul 2011 cum este posibil ca o firma sa arate in acelasi timp doua valori ale capitalului social simpatica doamna de Baciu de la Petrom si a indemnat ravisantele sale colege sa mi transmita ca nu cunoaste limba germana dupa ce i am prezentat un extras din cartea Bilanturi a celui mai renumit profesor german ,care a predat si la Viena, adica Herr Baetge. Rezultatul a fost ca incepand din anul 2010 raportul financiar a fost schimbat din RAS in IFRS si in anul 2012 domnul Georgescu , fost sef al Camerei de Audit Financiar din Romania a dat celebra ordonanta 1286 per 2012 prin care se stipula introducerea IFRS , desi nu era absolut nevoie de acest lucru, insa pentru a nivela lucrurile de la Petrom care pana in anul 2009 au functionat asemeni unei firme listata la bursa din Senegal ( a se vedea si codul ISIN din prospectul anului 2011 pentru vanzarea a 10% din Petrom unde Comandantul este declarat o sursa de risc :-)) Fondul Proprietatea, desi era un fond de investittii , faptul ca era listat pe o bursa reglementata ii impunea ca deja din anul 2010 de raportare sa adopte un raport consolidat IFRS. Faptul ca era reglementata si de prea luminata AVAS era de natura secundara pentru ca nu orice imbecil care investeste pe o piata reglementata trebuie sa verifice daca e reglementata actiunea sa SI de catre domnul Negritoiu. Astfel marii actionari ca si cum nu ar fi stiut aceasta diferenta au stat impasibili deoarece altfel in sistemul IFRS capitalul social era mai mare decat capitalul propriu ceea ce nu le ar fi permis o DISTRIBUTIE:-) . Anul 2012 a venit cu surprize si mai mari ,mai ales cand Petrom s a vazut dintr o data preluata intr un indice BLUECHIP datorita performantelor sale. Ceea ce insa a luat pe nepregatite un fond de investitii obscur numit BLACKROCK care a cumparat jumatate de milion de actiuni in primul trimestru pentru a le vinde in al doilea :-) astfel incat sa nu fie nevoiti sa le preia in raportare. In anul 2013 a fost cel mai simpatic moment cand , fapt unic in istoria omenirii, se introduce din nou in index celebra OMV PETROM (am scris deja in Ziarul Brutelor:-) in defavoarea bancii....exact OF CYPRUS:-) Ca sa observe cititorii nostri brutali cat de imprastiati sunt cei din departementele de investor relations pot avea o mostra de competenta profesionala incercand sa citeasca in limba engleza raportul financiar consolidat pe anul 2013 al celebrei BANCA COMERCIALA ROMANA de data aceasta nu CHISINAU S.A. Oricat ar incerca in limba engleza vor ajunge mereu la raportul pe 6 luni :-) E adevarat ca nici continutul nu este departe de a fi prea intrebuintabil, domnul Treichl neobservand ca la sfarsitul anului 2014 firma EGB CEPS HOLDING GMBH nu mai are nicio relevanta, aceasta si EGB CEPS BETEILIGUNG fiind absorbite de catre ERSTE GROUP, prin aceasta procedura formandu se o BLACKHOLE in valoare de CINCI VIRGULA 8 MILIARDE de EURONI, desi intr un raport REUTERS conducerea spunea ca nu va avea efecte financiare aceasta VERSSCHMELZUNG. La fel s a intamplat si cu aplicarea IFRS la firmele de asigurari unde ASTRA , bineinteles invatata cu brutalitatea a fost singura firma dintre cele mari care nu a prezentat un raport IFRS pe anul 2014. Pentru a aduce inca o data claritate, motivul pentru care Fondul PROPRIETATEA a recurs la IFRS este faptul ca la bursa de la Londra singurul loc unde poti sa utilizezi un raport RAS este la toaleta. Astfel desi domnii cunosteau care este efectul i au dus cu zaharelu pe prietenii lui Boris (vezi daca nu erau in UE li se falfaia lor de IFRS) si astfel imediat dupa listare s au intors la RAS. Citind insa Ziarul Brutelor si au dat seama ca poate nu intotdeauna ceea ce e intelept este si legal si ceea ce este imbecil este si ilegal. Cat despre Oltchim aici este cea mai frumoasa poveste inflationista de iubire unde diferenta intre capitalul social in RAS si cel in IFRS este de aproape UN MILIARD DE EURO. Ce uita sa precizeze domnii de la FP este faptul ca exista si acel asa numit DEFFERED TAXES sau LATENTE STEUER care prin reintoarcerea la IFRS devine valabil:-) Si sa nu uitam si de cele 560 milioane de lei pe care BCR le avea de platit in anul 2012 si a fost amanata plata lor pentru ca in 2014 sa se dea din partea ministerului finantelor o decizie inteleapta care a dus la faptul ca raportul pe 2013 sa evidentieze acel castig prin neplata impozitului amanat. Dupa cum vezi nea CRISTI C intortocheate sunt caile Domnului insa brutalitatea ne ajuta sa nu ne prapadim de RAS :-) Te pup si nu uita IFRS te va salva :-)  

      trebuie sa dam o erata si anume la BLACKROCK a se citi in loc de trimescu semestru si la cele OLTCHIM in loc de un MILIARD EURO un MILIARD LEI. Astazi daca il ascultam pe Comandant deja din 2015 vorbeam doar de EURO :-) Ar mai fi o posibilitate LEI MOLDOVENESTI, insa noi credem inca in INTELEPCIUNEA domnului Isarescu...

      In Romania cu expertii ANEVAR niciodata nu stii ce va iesi cand faci o evaluare. Cand te apuci sa face testele de impaiment, nu stii ce iese ci ramai masca in fata imaginatiei unui evaluator care habar nu are de nimic ci dar are o acreditare ANEVAR care ii permite sa ceara niste bani si sa faca pe desteptul. Ultimul caz mirific este cel al evaluatorului ANEVAR care a evaluat doar marca Steaua mai mult cu 15 milioane de euro decat tot clubul Paris Saint Germain (aprox 25%). Bineanteles ca unor astfel de evaluatori ar trebui sa li se retraga imediat si pentru totdeauna dreptul de a face evaluari insa pana atunci astfel de oameni realizeaza datele de baza pentru intocmirea situatiilor IFRS.

      Tot comandantul tau habar n-a avut de criza din 2008, tot el spunea ca nu vom lua imprumut de la FMI, iar acum am fi adoptat euro daca-l ascultam pe el.

      Asta da spalare prin cap. :))))) 

      si ii pregateste o capcana impreuna cu Isarescu. Uita Te la filmul MECANICUL cu Charles Bronson si vei intelege. Crede ma Te rog, am intalnit ceva personalitati din lumea financiara si m am dat si moi pe langa ei doar o sari vreun paduche. In afara de maestrul Florian si Traian alte persoane nu m-au convins prin anvergura personalitatii lor. De CE nu esti oncret di spui CE nu ti place, faci doar injuraturi si generalizari, parca ai fi din timul gadilici. Te pup:-)

      Septembrie 2008

      Băsescu: România nu va fi afectată de criza financiară din SUA. 

      30 Octombrie 2008  

      Băsescu: România va fi afectată de criză, dar putem evita o situaţie dramatică.  

      31 Octombrie 2008  

      Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca Romania are resurse pentru a obtine in 2009 o crestere economica de 4,5-5% si va incheia anul 2008 cu inflatie de 6,6-6,7%.  

      7 Noiembrie 2008  

      Băsescu: Nu sunt de acord cu cei care propovăduiesc apocalipsa economică în România.  

      16 Ianuarie 2009  

      Basescu: Ultimul lucru pe care il vom face va fi sa ne imprumutam la FMI.  

      24 Ianuarie 2009  

      Băsescu: România nu va fi afectată de criză cum sunt alte state.  

      27 Ianuarie 2009  

      Băsescu: Refuz categoric un acord cu FMI. Sursa 

      05 Martie 2009  

      Basescu crede in continuare intr-o crestere economica de 1,5% - 2%.  

      9 Martie 2009  

      Basescu: Nu avem nevoie de ajutor extern, dar imprumutul ar constitui o "centura de siguranta".  

      9 Martie 2009  

      Traian Băsescu: România are nevoie de o centură de siguranţă care înseamnă un împrumut extern.  

      21 Martie 2009  

      Băsescu: România va decide în perioada următoare dacă se împrumută.  

      31 Martie 2009  

      Băsescu: Îmi asum, alături de Guvern şi BNR, decizia ca acordul cu FMI să existe.  

      16 Mai 2009  

      Băsescu se aştepta la o scădere de 8% a PIB-ului.  

      5 Iunie 2009  

      Băsescu avertizează că România intră în recesiune în trimestrul II. 

      18 Iulie 2009  

      Băsescu: În trimestrul trei se va reuşi stoparea declinului crizei.  

      31 Iulie 2009

      Băsescu vede economia în negru şi lunile următoare 

      Vede negru centura de siguranta.

      BCR vinde majoritatea actiunilor la divizia de asigurari VIG SI conform raportului financiar pe 2008 sunt reziliate asigurari de credit incepand cu a doua jumatate a anului 2007. De asemenea in aceasta perioada de la inceputul anului scolar este unul dintre primii doritori de imprumuturi PE termen scurt Ai FED. ...inceputul anului 2009 refuza ajutorul financiar din partea statului roman mentionanf ca nu are nevoie si nici nu vrea. 24 martie 2009 again Viena se stabileste mentinerea expunerii PE Romania SIMULTAN cu eliberarea a aprox 1 miliard al BNR fiind rezervele minime valutare. Se da in schimb promisiunea de a FI mentinut calendarul penteu intrarea in zona euro. Septembrie 2009 BCR Devine din fiica stranepoata pentru ca in 2014 Sa devina din nou fiica si SIMULTAN EUROPA DE EST sa contribuie la rezultatul individual ERSTE cu o pierdere PE 2014 in valoare de 5,8 Miliarde EURO la care se adauga si o INADVERTENTA necenzurata de ERNST & prin care BCR a fist acoasa in afara Uniunii Europene. Nu esti de parere ca trebuie sa bei un whisky, inteleptule?

    cu toata stima si recunostiinta pe care v o port, insa nu credeti ca ati sarit un pic calu?"ASF nu consideră că are ce să îşi reproşeze cu privire la comunicarea acestei schimbări majore." Stiti ce este cel mai interesant: Ca acest lucru cu RAS catre IFRS si IFRS catre RAS l ati repetat si la asigurari. Iar in aceasta privinta trebuia doar sa cititi Ziarul Bursa: "

    Opinia cititorului [ scrieţi-vă opinia. ]  

    1. intrebarea unui bou 

    (mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 14.02.2015, ora 09:45)  

    Societatea de asigurari Astra a fist penalizata de ASF pentru ca nu a provizionat corect incidents de tip cataclism.IFRS4 AR FI destul de libertina in aceasta privinta. O fi bine domnule Toader? Repet este numai opinia unui bou :-) 

    [ răspunde la această opinie ] " De asemenea va trimit alaturat si opinia exprimata inainte de listarea de la Londra: " 

    3.1. nu este corect domnule Sararu (răspuns la opinia nr. 3 ) 

    (mesaj trimis de Virgil Bestea , in data de 10.12.2014, ora 23:11) 

     

    sa apelati in acest mod pe domnul Negritoiu. Problema este cu totul in alta parte si anume in modul in care Bursa de Valori Bucuresti prezinta capitalul social pe care firmele la categoria reglementata il descriu in rapoartele financiare. Cititi va rog cat de elocvent este domnul Toader la SIF Muntenia si veti observa ca daca imi urmati logica s-ar putea sa aveti si dumneavoastra nevoie de pastilute. Deci pe firul pietei reglementate: 

    1. Suntem in interiorul Uniunii Europene? 

    2. Este piata BVB o piata reglementata? 

    3. Are SIF Muntenia in componenta sa firme la care detine majoritatea si astfel este obligata conform 1121/2006 sa prezinte raportul consolidat, acest ordin fiind implementarea ordinului 1606/2002 al Uniunii Europene? 

    4. Pot exista concomitent doua valori ale capitalului social sau care dintre aceste valori este cea "ADEVARATA" ?

    Tinand cont de faptul ca pentru capitalul social in Romanian Accounting Standard este evaluat la aprox. 80 milioane si in sistemul IFRS de aprox. 800 milioane iar pe pagina BVB se spune ca datele sunt prezentate conform IFRS pe care valoare ati lua-o in serios? Firmei Petrom i-au luat aprox. 3 ani pana sa faca egala aceasta valoare iar in perioada 2007 , 2008, 2009 nu exista prezentarea IFRS :-) " 

    calculul profitului impozabil si a impozitului pe profit se face conform prevederilor Codului Fiscal, nu are nici o legatura cu sistemul contabil folosit in raportari. pierderea pe IFRS are probabil ca principala cauza aplicarea unor principii diferite in evaluarea unor active. daca acestea sunt acceptate si de Codul Fiscal... asta ramane de vazut

    1. ordonanta CE 1606 per 2002 este folosita pentru ca investitorii Sa poata decide pe baza unor date comparabile.De aceea SI in audit se precizeaza in cazul RAS ca nu este prezentat pentru cei care nu cunosc reglementarile contabile romanesti. Cel Mai mare dezavantaj este pentru investitorii care au vandut inainte de implementare IFRS deoarece ajustarea la inflatie ca rezerva era in categoria prime de emisiune SI nu rezerve din tezaurizarea profitului. Domnul Koniecny nu a mention at nicaieri in brosira

    Tot cei marunti trebuie sa plateasca ca strainii au venit pe la noi?

    Intre CRACIUN si ANUL NOU aici imi miroase a looby. 

    Cine poate sa verifice?

    Predictibilitate sa nu plateasca impoxit. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb