CONSECINŢE ALE CONFLICTULUI DIN ORIENTUL MIJLOCIU:  Noi maxime istorice pe piaţa petrolului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iulie 2006

O cotaţie de 100 de dolari pe baril nu este exclusă din calculele analiştilor

Preţul petrolului brut a cres-cut şi în ultima zi a săptămânii trecute, atingând un nou maxim istoric pe fondul violenţelor din Orientul Mijlociu şi Nigeria. În aceste condiţii, piaţa se teme că aprovizionarea mondială va avea de suferit.

Vineri, forţele israeliene au continuat să atace diverse ţinte din Liban. Iranul, care continuă să fie implicat în disputa privind programul nuclear, a avertizat Israelul să nu extindă conflictul. Totodată, violenţele au escaladat în Nigeria (cel mai mare exportator de petrol din Africa), ceea ce a dus la reducerea producţiei de ţiţei a acestui stat.

În prima parte a zilei de vineri, petrolul cu livrare în august a atins nivelul maxim istoric de 78,40 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, în creştere cu 1,70 dolari sau 2,2% faţă de închiderea şedinţei bursiere de joi. Recordul anterior fusese stabilit joi, când cotaţia ţiţeiului depăşise 76 de dolari barilul. De menţionat că petrolul cu livrare în decembrie a înregistrat o cotaţie de 81 de dolari barilul, pe piaţa SUA.

La ICE Futures Exchange din Londra, petrolul Brent cu livrare în august a fost tranzacţionat la 77,61 dolari barilul, mai mult cu 92 de cenţi sau 1,2% faţă de ziua anterioară. Ţiţeiul cu livrare în septembrie a atins chiar 78,08 dolari pe baril.

"Nu voi spune că ne îndreptăm spre un preţ de 100 de dolari barilul în viitorul apropiat, dar nici nu exclud această posibilitate", declară Peter Beutel, preşedinte al "Cameron Hanover" Inc., companie de consultanţă în domeniul energetic. Beutel adaugă: "Dacă evenimentele vor implica Iranul şi vom ajunge în situaţia blocării Strâmtorii Hormuz, vom vedea o cotaţie de 100 de dolari pe baril".

Pentru săptămâna în curs, analiştii anticipează noi creşteri ale cotaţiilor petroliere, pe fondul conflictului din Ori-entul Mijlociu. Din 34 de analişti şi traderi chestionaţi de agenţia Bloomebrg, 20 (59%) estimează că preţurile vor creşte. Doar cinci au anticipat un declin al cotaţiilor, iar nouă au preconizat modificări nesemnificative.

Banca elveţiană UBS AG, cea mai mare din Europa după valoarea activelor, şi-a modificat în creştere estimările pentru petrolul tranzacţionat la New York. Cei de la UBS anticipează un preţ mediu de 68,4 dolari pe baril pentru anul în curs, faţă de 64 de dolari barilul, cât preconizau anterior. Pentru 2007, UBS anticipează o cotaţie de 69 dolari/baril, faţă de un preţ de 66 dolari/baril estimat anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb