Consecinţele Planului Biden asupra României

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 martie 2021

Joe Biden

Joe Biden

Mircea Coşea: "Influenţele asupra economiei româneşti vor fi mici şi nu imediate" Aurelian Dochia: "O parte din acest plan s-ar putea să facă presiune şi pe inflaţia noastră" Ion Radu Zilişteanu: "O supraîncălzire a economiei americane se va transmite şi asupra României şi a regiunii, în general"

Efectele planului de relansare a economiei SUA vor ajunge şi la noi, mai mult indirect, în contextul globalizării, susţin economiştii.

Tot ceea ce se întâmplă în această lume afectează şi ţara noastră, pentru că suntem într-o economie globalizată, subliniază profesorul de economie Mircea Coşea.

Specialistul consideră: "Sigur că trebuie să acordăm atenţie acestui plan, care este foarte important, dar oricum trebuie să fim rezervaţi, pentru că efectele asupra României vor fi mici şi nu imediate. Economia noastră este una mică, nu la nivelul modernităţii pe care americanii şi alţii o au acum. Noi depindem de contracte pe care le primim de la alţii ca să facem piese de schimb, motoare etc. Să fim rezonabili şi echilibraţi, să nu ne entuziasmăm prea mult, întrucât nu ştim în ce măsură planul lui Biden va fi de succes, pentru că sunt probleme foarte mari de rezolvat, iar o simplă finanţare a unor programe nu rezolvă situaţia".

În opinia lui Mircea Coşea, ceea ce ne-ar interesa în mod direct ar fi "contractele despre care se tot discută că ar fi avansate, de contribuţie a unor firme americane la modernizarea industriei nucleare din România". Investiţiile americane în ţara noastră nu sunt la nivelul la care ar trebui să fie, observă domnia sa, apreciind că există un decalaj important, în defavoarea noastră, între cooperarea militară pe care o avem cu SUA şi colaborarea economică dintre noi şi americani: "Noi suntem una dintre cele mai imporante ţări din punct de vedere al graniţei estice a NATO, avem flote americane, o bază foarte modernă la Deveselu, dar aceste investiţii militare nu sunt dublate şi de investiţii ecomomice, pe care le aşteptăm de atât timp. Ar trebui ca suportul de investiţii americane în România să reprezinte cel puţin 50-55% din investiţiile lor militare în ţara noastră".

Economistul apreciază că noi "nu suntem în prima linie a interesului pe care fondurile americane şi de altă naţionalitate îl au pentru Europa". "Interesul merge spre Ungaria, Cehia, Polonia, mai puţin spre România. Nu există un interes în ţara noastră pentru atragerea capitalului străin, nu facem nimic în acest sens, doar aşteptăm să vină. În concluzie, să nu ne entuziasmăm că, dacă domnul Biden face un plan de relansare în America, noi o să tragem foloase imediat, pentru că noi nu reuşim să tragem foloase nici de la UE pentru că celebrul Plan de Redresare şi Rezilienţă, care încă nu este finalizat şi încă nu a plecat la Bruxeless".

Dochia: "Efecte pozitive indirecte ale planului Biden vor exista şi la noi"

Efecte pozitive indirecte ale planului Biden vor exista şi la noi, pentru că o relansare a economiei americane trebuie să tragă după ea o înviorare a tuturor economiilor lumii, inclusiv cea europeană, iar noi suntem integraţi în economia europeană, este de părere economistul Aurelian Dochia. Analistul economic ne-a explicat: "Într-un lanţ de cauzalitate, la a doua sau a treia treaptă vom avea un impact pozitiv, într-o primă fază în ceea ce priveşte creşterea economică la care ne putem aştepta în 2021. S-ar putea ca, în acest an, faţă de cei trecuţi, prognoza pe care se bazează Guvernul să fie mai mică decât în realitate. De obicei se întâmplă invers - Guvernul vine cu o prognoză optimistă de evoluţie a PIB, iar creşterea este mai mică. Indirect, această creştere ar putea veni şi ca urmare a planului de restructurare economică a SUA. Într-o a doua etapă rămâne să vedem că o parte din acest plan s-ar putea să facă presiune pe inflaţie. Nu va fi o influenţă directă pentru noi, dar indirect s-ar putea să apară şi la noi acest efect, prin intermediul materiilor prime. Dacă preţul barilului de petrol continuă să urce, ca urmare a pachetului stimulativ, vom resimţi şi noi fără îndoială acest lucru. La noi, întotdeauna preţul energiei importate are un efect în lanţ asupra economiei. Întotdeauna presiunea asupra inflaţiei a fost mai ridicată. S-ar putea să se depăşescă ţinta BNR, dar nu va fi o creştere dramatică. Dacă se va întâmpla acest lucru, probabil că şi dobânzile vor avea tendinţe de creştere, iar îngrijorător va fi nu doar că toată lumea doreşte să ia credite cu dobânzi mici şi nu vor mai avea această şansă, dar avem credite guvernamentale pentru finanţarea deficitului de care depinde foarte mult echilibrul nostru în 2021 şi în anii viitori. Dacă va creşte costul de împrumut, atunci sarcina va fi importantă".

Zilişteanu: "Creşterea inflaţiei va majora dobânzile la creditele luate de statul român de pe pieţele internaţionale"

O supraîncălzire a economiei americane se va transmite şi în restul lumii, inclusiv asupra României şi asupra regiunii, în general, în condiţiile globalizării, opinează Ion Radu Zilişteanu, doctor în economie. Acesta avertizează că va veni un val în care inflaţia, care va fi generată de aceste măsuri ale Guvernului Biden, va conduce la sporirea dobânzilor, ca mecanism al băncilor centrale de a tempera inflaţia şi, atunci, cea mai importantă consecinţă asupra României va fi că statul român se va împrumuta de pe pieţele internaţionale la costuri mai mari. Ceea ce înseamnă o creştere a dobânzilor la sumele împrumutate de statul român de pe pieţele internaţionale, subliniază domnul Zilişteanu, care evidenţiază că acest lucru este valabil pentru toate pieţele din regiune: "Efectele inflaţioniste vor fi exportate de SUA, în contextul în care are un comerţ intens cu alte state. Atât BCE, cât şi Fed s-au luptat cu riscul de deflaţie, care este un fenomen economic şi financiar mai riscant decât inflaţia în sine, putând conduce la contracţie economică, şomaj etc. O sumă atât de mare aruncată pe piaţă, respectiv 1,9 trilioane de dolari cât înseamnă planul Biden, va avea efectul pe care atât Fed, cât şi BCE şi-l doresc de ani de zile, adică să aibă o inflaţie de până în 2%, considerată o inflaţie ce permite o creştere economică sănătoasă". Specialistul conchide că, în contextul în care toate ţările au resimţit efectele negative ale pandemiei, planul Biden este o supapă prin care administraţia SUA încearcă să însănătoşească climatul economic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Zilişteanu: "Creşterea inflaţiei va majora dobânzile la creditele luate de statul român de pe pieţele internaţionale"

    .... si la creditele populatiei ....

    impactul se va vedea din iunie-iulie 2021 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb