CONSERVAREA PĂDURILOR WWF România solicită ajutorul statului

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 16 decembrie 2021

WWF România solicită ajutorul statului

Viitorul pădurilor autohtone reprezintă o preocupare pentru foarte multă lume, dar, din nefericire, rezultatele eforturilor nu sunt pe măsura aşteptărilor. WWF România a lansat o petiţie prin care solicită statului ajutor în eforturile de conservare a pădurilor, având în vedere că pădurile sunt pe cale să piardă încă o luptă, de această dată pentru alocarea fondurilor europene din cadrul PNS (Planul Naţional Strategic). "Pădurea înseamnă viaţă, ajută-ne să trăim! Semnează petiţia!" este mesajul ONG-ului Word Wild Fund for Nature.

Potrivit WWF: " Tăierile ilegale vor continua în păduri. Astăzi, pădurile sunt pe cale să piardă încă o luptă, de această dată pentru alocarea fondurilor europene din cadrul PNS (Planul Naţional Strategic). Doar 0,46% din fonduri sunt alocate pentru conservarea pădurilor şi gospodărirea lor sustenabilă, iar ONG-urile trag un semnal de alarmă că este nevoie de minimum 10%, pentru a putea pune în practică ce ne-am asumat în faţa insituţiilor europene. Decizia este la Ministerul Agriculturii, care nu are interes direct în conservarea pădurilor, iar Ministerul Mediului, cel de care aparţin pădurile, lasă un gol în această problemă. România se confruntă în continuare cu probleme privind tăierile ilegale, conservarea pădurilor valoroase şi administrarea ariilor protejate. Deşi deţine două treimi din pădurile virgine ale Europei, pare prea puţin interesată să asigure protejarea pădurilor valoroase. Din cele peste 6,5 milioane de hectare de pădure din ţara noastră, mai puţin de 3% sunt protejate împotriva tuturor tăierilor".

WWF România consideră că procentul este prea scăzut şi trebuie să ajungă la minimum 10%, aşa cum ne-am asumat în faţa instituţiilor europene. În caz contrar, ecosisteme forestiere valoroase rămân în afara protecţiei.

Radu Melu, manager naţional Departament Păduri, la WWF România a declarat: "Această problemă ne priveşte pe toţi, indiferent dacă lucrăm sau nu în domeniul lemnului, dacă locuim în zona rurală sau venim doar în vacanţă prin pădure. Cu toţii avem nevoie de natură, de apă, de aer curat şi este important să avem grijă de sănătatea pădurilor. Acum este momentul să găsim soluţii pentru o serie de subiecte şi nevoi legate de păduri, fie că vorbim de tăierile ilegale, de distrugerea unor habitate forestiere, de valorificarea superioară a lemnului recoltat din păduri sau de protejarea pădurilor valoroase. Nu vom putea să rezolvăm aceste probleme fără a investi în eforturile de conservare, fără a despăgubi proprietarii carora le sunt impuse restricţii în recoltarea lemnului, fără să susţinem o tranziţie verde şi justă pentru comunităţile locale dependente de lemn. Avem nevoie de sprijin".

WWF România consideră că semnalul de alarmă tras către Guvernul României nu este sufficient şi este nevoie de o implicare mai largă pentru ca lucrurile să se mişte în direcţia corectă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa fie clar notiunea de paduri virgine in Romania reprezinta un mit o notiune artificiala creata de activistii de mediu care si-au gasit un job banos din transformarea peste noapte in pseudo rezervatii unde la minntea lor lemnul ar trebui lasat sa putrezesca precum in padurea primordiala de acum 1000 de ani

    In fapt padurile din Romania au intrat intr-un ciclu de exploatare si regenerare inca de la sfarstul sec XIX. Metodele de gospodarire si regenerare a padurilor precum si autoritatile silvice sunt dupa modelul german.  

    S-a reusit refacerea padurilor dupa cele 2 razboaie mondiale existand o buna stare a densitatii si calitatii masei lemnoase.

    Dupa 1990 coruptia, anarhia si lipsa de raspundere din partea celor indrituiti sa gestioneze fondul silvic au permis exploatarea haotica si chiar defrisarea unor zone in special a celor retrocedate in favoarea micilor proprietari. Pentru revenirea la normal sunt necesare investitii mari, reglementari legale clare si mai putina demagogie.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb