Conservatorii lui Merkel se reunesc într-un congres tensionat

F.B.
Internaţional / 22 noiembrie 2019

Angela Merkel (sursă foto: Twitter)

Angela Merkel (sursă foto: Twitter)

Conservatorii Angelei Merkel se reunesc după o serie de înfrângeri electorale, într-un Congres care se anunţă tensionat, în contextul în care mocneşte nemulţumirea faţă de preşedinta Uniunii Creştin Democrate (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită AKK, relatează AFP.

De aproape un an, CDU este condusă de către această apropiată a cancelarului, totodată ministrul Apărării.

Însă înfrângeri electorale, în favoarea Verzilor în alegerile europene, iar apoi a extremei drepte în alegeri regionale în fosta RDG, au destabilizat cel mai mare partid german şi au au exercitat presiuni asupra lui AKK.

Înaintea celui de-al 32-lea Congres, de două zile, la Leipzig, critici o iau cu asalt din toate părţile pe această femeie originară din Saarland în vârstă de 57 de ani, a cărei credibilitate a fost afectaă de mai multe derapaje - între care un atac la adresa libertăţii de exprimare pe Internet.

Şase moţiuni au fost depuse şi cer organizarea unnor alegeri primare în vederea desemnării unui candidat la Canelarie, la fel ca în Partidul Social Democrat (SPD), aliat conservatorilor în actualul Guvern.

Este vorba despre un tabu în CDU, în care această problemă a fost reglată întotdeauna între conducătorul său de cel mai înalt rang şi aliatul său bavarez Uniunea Creştin Socială (CSU).

Lui AKK i se reproşează o incapacitate de a da o linie clară partidului. "CDU nu mai are antenă, nu mai are agendă. Sertarele sunt goale", deplânge liderul grupului parlamentar conservator din Baden-Wurttemberg, Wolfgang Reinhart.

Conducerea a ignorat mult timp dezbaterile pe tema modificărilor climatice şi domeniului digital, acuză el într-o scrisoare difuzată în presa germană. El reclamă o înnoire a temelor care să depăşească "cătuşele marii coaliţii" aflate la putere.

O distanţare de "Groko", foarte nepopulară, şi de Angela Merkel, care intenţionează să-şi încheie în 2021 al patrulea mandat, ar putea ajuta CDU să se redreseze în sondaje, în care este talonată de Verzi.

Acesta este calculul lui Friedrich Merz, un avocat în vârstă de 64 de ani, unul dintre cei mai vechi inamici ai lui Merkel, învins cu un scor strâns de AKK.

Acest susţinător al unui viraj clar la dreapta, în vederea recupărării conservatorilor care votează de-acum cu extrema dreaptă, a aprecizat "nulisimă" imaginea oferită de Executiv şi îi reproşează Angelei Merkel un "leadership eşuat".

Partidul vrea să se demarcheze de Guvern, în Congres, la care participă 1.000 de delegaţi, reclamând o excludere a producătorului chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei, suspectat de spionaj în favoarea Beijingului, de la construirea reţelei 5G în Germania.

Omoţiune în vederea interzicerii purtării vălului islamic la şcoala primară a fost de asemenea depusă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb