Consilierii de probaţiune au intrat în grevă

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 19 iulie 2018

Pe perioada grevei, angajaţii Serviciului de Probaţiune anunţă că vor respecta legislaţia în vigoare şi vor asigura serviciile esenţiale aflate în sarcina instituţiei, reprezentând cel puţin o treime din activitatea normală. Sursa foto: facebook - pagina Publisind.

Pe perioada grevei, angajaţii Serviciului de Probaţiune anunţă că vor respecta legislaţia în vigoare şi vor asigura serviciile esenţiale aflate în sarcina instituţiei, reprezentând cel puţin o treime din activitatea normală. Sursa foto: facebook - pagina Publisind.

Consilierii de probaţiune din Capitală şi din judeţele Arad, Braşov, Cluj, Galaţi, Ilfov, Timiş şi Vrancea au intrat, ieri, în grevă generală, pe fondul nemulţumirii cauzate de neacordare a unor drepturi salariale.

Înaintea acestei forme de protest, în 12 iulie, consilierii de probaţiune au declanşat o grevă de avertisment, pentru două ore, cu speranţa că solicitările lor vor primi un răspuns favorabil din partea Ministerului Justiţiei.

La greva generală sunt aşteptaţi să se alăture şi consilierii de probaţiune din judeţele Alba, Botoşani, Dâmboviţa, Harghita, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Mureş şi Teleorman.

Într-un comunicat de presă, sindicatul consilierilor de probaţiune informează: "Protestăm faţă de nerezolvarea problemelor de natură salarială din ultimii ani şi care s-au acumulat în timp, culminând cu calculul incorect al salariilor tuturor angajaţilor din sis­temul de probaţiune începând cu luna ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitară în sistemul bugetar".

La nivel declarativ, responsabilii din Ministerul Justiţiei au recunoscut toate problemele semnalate de consilierii de probaţiune, dar până în prezent nu au luat măsuri pentru soluţionarea acestora. Numeroasele încercări ale angajaţilor de a obţine rezolvarea acestor probleme pe calea dialogului au eşuat şi au condus în cele din urmă la decizia acestora de a intra în grevă.

Pe perioada grevei, angajaţii Serviciului de Probaţiune anunţă că vor res­pecta legislaţia în vigoare şi vor asigura serviciile esenţiale aflate în sarcina instituţiei, reprezentând cel puţin o treime din activitatea normală.

La nivel naţional, sunt 558 de consilieri de probaţiune, care se ocupă de reintegrarea socială a aproximativ 100.000 de persoane condamnate.

Cele trei revendicări principale ale angajaţilor din sistemul de probaţiune sunt:

- Plata drepturilor salariale restante izvorâte din tratamentul discriminatoriu al conducerii Ministerului Justiţiei în raport cu ceilalţi angajaţi din familia ocupaţională, recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Aceste drepturi salariale nu au fost achitate până în prezent, invocându-se lipsa sumelor de bani necesare la buget. Explicaţie care s-a dovedit a fi falsă după ce, la începutul lunii iulie, conducerea direcţiei de profil a constatat că are excedent bugetar şi a decis să-l utilizeze pentru plata discreţionară a unor drepturi salariale restante exclusiv către funcţionarii publici din cadrul aparatului central;

- Calcularea corectă a salariilor tuturor consilierilor de probaţiune din ţară, în acord cu instrucţiunile Minis­terului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS) privind efectele Legii cadru de salarizare unitară în sistemul public, precum şi virarea în conturile angajaţilor a diferenţelor salariale rezultate (aproximativ 500 - 1000 de lei/lună pentru fiecare consilier). Începând din luna ianuarie 2018, salariile tuturor consilierilor de probaţiune din România sunt stabilite în baza unei formule de calcul eronate;

- Emiterea ordinelor administrative prin care să se înlăture discriminările salariale istorice la care sunt supuşi consilierii de probaţiune în raport cu toate celelalte categorii profesionale din cadrul familiei ocupaţionale Justiţie, prin calcularea salariilor tuturor angajaţilor din sistemul de probaţiune în baza valorii de referinţă sectorială 463,5.

Consilierii de probaţiune au adus la cunoştinţa responsabililor din Minis­ terul Justiţiei, că aceste probleme trebuie rezolvate de urgenţă, nefiind acceptate alte amânări şi tergiversări de natură să afecteze în continuare drepturile lor. În acest context, consilierii de probaţiune vor formula plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva tuturor persoanelor care se fac vinovate de încălcarea prevederilor legii cadru de salarizare unică, prin calcularea eronată a salariilor datorate angajaţilor din sistemul de probaţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb