Consilierul municipal al USR Ana Ciceală a anunţat că a depus un proiect de hotărâre de Consiliu General prin care propun creşterea substanţială a amenzilor contravenţionale în ceea ce priveşte defrişarea arborilor şi arbuştilor, dar şi a altor fapte dăunătoare vegetaţiei arbustive şi spaţiilor verzi. Astfel, amenzile privind tăierile fără aviz ar creşte potrivit proiectului de la 50 - 200 lei arbore la 4.000 - 5.000 lei/arbore, relatează News.ro.
"Am scris şi depus astăzi un proiect de hotărâre de Consiliu General prin care propun creşterea substanţială a amenzilor contravenţionale în ceea ce priveşte defrişarea arborilor şi arbuştilor, dar şi a altor fapte dăunătoare vegetaţiei arbustive şi spaţiilor verzi. Vă propun aşadar spre dezbatere aceste amendamente punctuale privind mărirea cuantumului amenzilor de aplicat de către primăriile capitalei pentru faptele care afectează arborii bucureşteni şi spaţiile verzi. Este vorba de modificări pe care le consider urgente în Normele locale de protecţie a spaţiilor verzi având în vedere asaltul produs în acest an privind defrişările a sute de arbori pe proprietăţi private, fără obţinerea în prealabil a unor aviz de defrişare de la Direcţia de Mediu a Municipiului Bucureşti, cu afectarea pe termen lung a a zeci de hectare de spaţiu verde şi a habitatului urban deservit de aceşti arbori", a scris Ana Ciceală, astăzi pe Facebook.
Aceasta mai spune că "arborii din oraşul nostru ne oferă tuturor oxigen, sănătate, răcoare, relaxare, reduc poluarea aerului şi asigură beneficii ecosistemice cuantificabile".
"Tăierea arborilor sănătoşi ne afectează direct sănătatea, creşte poluarea aerului, reduce biodiversitatea, ne lasă vulnerabili în faţa schimbărilor climatice. Deja avem sute de arbori dispăruţi din Bucureşti deoarece, din 2020 încoace, tăierile lor ilegale NU mai sunt considerate infracţiuni de legislaţia din România şi astfel avem zeci de hectare de spaţii verzi afectate numai în capitală. Din punct de vedere ecologic însă aceşti arbori funcţionează ca nişte plămâni care ne ajută pe toţi să respirăm un aer mai curat deci sunt bunuri comunitare de care beneficiem cu toţii. În rezumat, amenzile privind tăierile fără aviz ar creşte potrivit proiectului de la 50 - 200 lei/ arbore la 4.000 - 5.000 lei/arbore. Din păcate, legislaţia în vigoare nu permite Consiliului General să stabilească amenzi mai mari de 5.000 lei. De asemenea, propunem introducerea sancţionării contravenţionale cu o amendă similară privind afectarea negativă a spaţiului verde (calculat la metru pătrat).", adaugă Ciceală.
Consilierul municipal al USR mai precizează că îşi propune să acţioneze "punctual pe termen scurt, crescând componenta disuasivă, adică mărind la maxim amenzile pentru cei care taie ilegal arbori".
"Pe termen mediu însă, normele de protecţie a spaţiului verde şi arborilor pe teritoriul Municipiului Bucureşti trebuie aduse la zi cu legislaţia în vigoare. Mai important, este nevoie să fie votată de urgenţă Legea Spaţiilor Verzi, care individualizează şi reinstituie infracţiunea privind defrişarea arborilor în oraşe şi care ar permite actualizarea adecvată a normelor de protecţie şi control aplicate de autorităţile locale. Această lege trenează la votul în Camera Deputaţilor din primăvara lui 2021, deşi a fost adoptată de către Senat, dar îi lipsesc convenabil rapoartele comisiilor Camerei. De absenţa noii legi beneficiază între timp distrugătorii de mediu", a conchis Ciceală.