Consiliul ASF a aprobat admiterea la tranzacţionare pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de BVB , în baza dispoziţiilor Legii nr. 151/2014, a acţiunilor unui număr de 33 noi societăţi, arată un comunicat remis redacţiei.
Totodată au fost aprobate retragerea de la tranzacţionare şi/sau radierea din evidenţele ASF a acţiunilor societăţilor AVICOLA BRAŞOV S.A, SINEC S.A. Maramureş, TRANSCOLECTA S.A. Bucureşti şi JUSTECHNOLOGY S.A. Bucureşti.
Consiliul ASF a aprobat de asemenea admiterea la tranzacţionare pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de SIBEX - SIBIU STOCK EXCHANGE S.A., în baza dispoziţiilor Legii nr. 151/2014, a acţiunilor unui număr de 4 noi societăţi: ICERP S.A. Ploieşti, ROMANOFIR S.A. Tălmaciu, TURNĂTORIA CENTRALĂ ORION S.A. Câmpina şi PETAL S.A. Huşi.
În şedinţa de astăzi, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat proiectul de Normă privind capitalul social al administratorului fondului de pensii administrat privat şi proiectul de Normă privind capitalul social al administratorului de fonduri de pensii facultative, care actualizează cadrul legal secundar cu prevederi care se referă la provenienţa şi modificările aduse capitalului social al administratorilor de fonduri de pensii. Cele două norme vor fi supuse unui proces de consultare publică, timp de 10 zile, urmând a fi afişate în acest scop pe site-ul ASF.
În cadrul şedinţei, au fost prezentate Consiliului şi aprobate Situaţiile financiare anuale şi Raportul anual de activitate ale Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private (FGDSPP) pentru anul 2014.
A fost aprobată iniţierea unui program de educaţie financiară adresat tinerilor din învăţământul preuniversitar "Să vorbim despre piaţa financiară ne-bancară". Proiectul îşi propune să pună la dispoziţia tinerilor noţiuni de bază care să îi ajute pe aceştia să dezvolte o înţelegere adecvată a oportunităţilor, dar şi a riscurilor pe care le implică serviciile financiare, un fundament necesar exercitării unor alegeri corecte în acest domeniu.
A fost aprobată numirea unor persoane în poziţii de conducere (director general, director executiv) în cadrul unor societăţi de asigurare şi brokeri, fiind validate şi modificări ale actelor constitutive pentru cinci societăţi de asigurare şi brokeri ca urmare a majorării capitalului social, completării obiectului de activitate şi numirii de noi acţionari şi administratori.
Au fost aprobate modificări survenite în documentele unor societăţi de servicii financiare, ca urmare a modificării componenţei Consiliului de Administraţie. În cadrul şedinţei, a fost aprobat prospectul întocmit în vederea admiterii la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de către Bursa de Valori Bucureşti a acţiunilor emise de I.A.R. S.A. Ghimbav.
A fost aprobată eliberarea Certificatului de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru produsele structurate emise de ERSTE GROUP BANK AG şi SSIF BROKER S.A. Cluj Napoca.
Au fost propuşi pentru avizare şi reavizare 126 de agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 63 agenţi de marketing.
A fost aprobată sancţionarea unor societăţi comerciale şi de brokeraj pentru încălcarea obligaţiilor ce le revin.
Consiliul ASF se întruneşte în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.