Consiliul Concurenţei (CC) a avizat schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor, valoarea totală a ajutorului ridicându-se la 833,99 milioane de lei, se arată într-un comunicat transmis ieri de instituţie. Din valoarea totală a ajutorului de stat, 602,89 milioane de lei provin din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, iar diferenţa, de la bugetul statului.
Potrivit CC, schema, exceptată de la obligaţia notificarii către Comisia Europeană, este finanţată în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 -2013 şi va deveni operaţională imediat ce Ghidul Solicitantului, corespunzător acestui domeniu de intervenţie, va fi aprobat.
În cadrul programului, pot beneficia de finanţare nerambursabilă unităţile administrativ-teritoriale, precum autorităţi ale administraţiei publice locale, întreprinderile mici şi mijlocii, camerele de comerţ şi industrie, asociaţiile care reprezintă mediul de afaceri, parteneriatele realizate între unităţi administrativ-teritoriale, precizează comunicatul.
Conform acestuia, activităţile eligibile a fi finanţate prin această schemă sunt construirea, modernizarea şi extinderea de clădiri şi anexe aferente, care vor fi utilizate de operatori economici, cu precădere IMM-uri, pentru activităţi de producţie şi servicii. De asemenea, eligibile sunt şi proiectele pentru construirea, modernizarea şi extinderea infrastructurii rutiere sau feroviare din interiorul structurii de sprijinire a afacerilor şi a drumurilor de acces. Vor întruni condiţiile de eligibilitate şi activităţi precum crearea, modernizarea şi extinderea utilităţilor de bază din interiorul structurii de sprijinire a afacerilor, precum staţii de tratare a apei, unităţile de furnizare a energiei şi a gazului, sistemul de canalizare şi cablarea clădirii, conectarea la reţele de Internet.
Beneficiarii schemei trebuie să menţină investiţiile realizate pe o durată de minim 5 ani, respectiv 3 ani în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, de la finalizarea lor. Valoarea maximă a ajutorului de stat ce se poate acorda beneficiarilor este 40% din costurile eligibile ale investiţiilor pentru cei care realizează afaceri în regiunea Bucureşti-Ilfov şi 50% pentru celelalte 7 regiuni de dezvoltare. Pentru agenţii economici care intră în categoria întreprinderilor mici se acordă bonusul de 20%, iar pentru cei care care intră în categoria întreprinderilor mijlocii, bonusul este de 10%.
Condiţia pentru obţinerea de fonduri în cadrul acestei scheme este respectarea anumitor criterii de eligibilitate, adică solicitantul să nu fie în dificultate economico-financiară, să nu fie subiectul unei proceduri nefinalizate de recuperare a unor ajutoare de stat declarate ilegale şi incompatibile sau utilizate abuziv. Totodată, solicitantul trebuie să facă dovada capacităţii de finanţare şi implementare a proiectului şi să-şi fi îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat.
La inceputul lunii aprilie, Consiliul Concurenţei a mai avizat o schemă de ajutor de stat pentru dezvoltare regională prin sprijinirea investiţiilor în turism, în valoare totală de 426.25 milioane lei. Finanţată, de asemenea, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 schema pentru sprijinirea investiţiilor în turism va beneficia de 358.19 milioane lei din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, restul fiind de la bugetul statului.
Solicitanţii interesaţi de ajutor de stat în cadrul celor două scheme pot depune la sediul Organismului Intermediar din cadrul Agenţiei pentru dezvoltare regională din regiunea în care se va implementa proiectul, o cerere de finanţare, împreună cu documentele stabilite în Ghidul Solicitantului, în vederea parcurgerii etapelor procesului de evaluare şi selecţie.