Consiliul Concurenţei a sancţionat Albalact, Covalact şi Dorna Lactate cu 2,9 milioane euro

A.I.
Companii / 20 mai 2023

Consiliul Concurenţei a sancţionat Albalact, Covalact şi Dorna Lactate cu 2,9 milioane euro

Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi în valoare de 14,33 milioane de lei (aproximativ 2,9 milioane de euro) pentru că au refuzat să ofere acces la unele informaţii în timpul inspecţiilor inopinate derulate în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe piaţa producţiei şi comercializării de unt, conform unui comunicat al instituţiei.

Amenda aplicată companiei Albalact a fost de 9,9 milioane de lei (aproximativ două milioane euro), în cazul Covalact amenda s-a ridicat la 2,4 milioane de lei (aproximativ 495 mii euro), iar Dorna Lactate a fost amendată cu aproape două milioane de lei (aproximativ 400 mii euro).

Autoritatea de concurenţă a aplicat aceste sancţiuni pentru că cele trei companii nu au acordat acces inspectorilor de concurenţă la anumite conturi de e-mail sau corespondenţe utilizate de către angajaţii sau reprezentanţii firmelor, în cadrul inspecţiei inopinate desfăşurate în perioada 28 - 30 martie 2023, potrivit documentului.

"Pentru a determina companiile să ofere acces la informaţii, s-au impus acestora amenzi în valoare totală de 130.913,27 lei pentru fiecare zi de întârziere, sumă calculată de la data comunicării sancţiunii până la data la care vor permite accesul reprezentanţilor instituţiei la informaţiile şi documentele solicitate", se menţionează în comunicat. "Reamintim că autoritatea de concurenţă a declanşat, la sfârşitul lunii martie a acestui an, trei investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei şi/sau comercializării de ulei de floarea soarelui, unt şi zahăr. În cadrul celor trei investigaţii, s-au desfăşurat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale mai multor firme de pe piaţa producţiei şi comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România, Expur, Prutul şi Ardealul, dar şi de pe piaţa producţiei şi comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact, Covalact şi Dorna Lactate, Friesland România, Lacto Food şi Fabrica de Lapte Braşov (Olympus). În ceea ce priveşte piaţa fabricării şi comercializării de zahăr s-au derulat inspecţii la firmele Agrana România, Pfeifer & Langen România şi Lucsor Impex. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor".

Potrivit legii concurenţei, inspectorii de concurenţă pot solicita orice fel de informaţii legate de obiectul investigaţiei, iar companiile care refuză să coopereze cu instituţia sau care obstrucţionează activitatea acesteia în desfăşurarea investigaţiilor sunt sancţionate cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţiunii, se mai menţionează în raportul Consiliul Concurenţei.

Potrvit documentului, legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. DE cartelul lor se stie!

    Oricum au facut "inflatie" speculativa si au incasat mult profit pe baza stocurilor tinut in "depozite" in anticipare cumparare in panica. 

    Acum cu "amenda aia" e mai graj ca tot cetateanul final va plati prin pret mai scump si restrangere artificiala de oferta in piata. 

    Poate sa ii joace doar daca "statul" Roman permite intrarea in piata a altui jucator extern ce poate sa livreze competitiv. 

    s c cret 

    1. Sunt si in RO producatori de lactate ce pot oferi competitiv si calitativ.Unt Bucovina Suceava,10.99 lei pachetul in supermarcheturi

      S-au jucat cu focul. Producătorii de lactate și supermarketurile au avut de aruncat la greu produse expirate. E cam cel mai neinspirat domeniu în care să forțezi majorări de prețuri. După ce ai educat consumatorul că se poate și fără s-ar putea să nu mai ajute reducerea prețurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb