Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că decizia cu privire la preluarea Zapp de către Cosmote va fi luată în următoarele săptămâni. Potrivit domniei sale, în prezent, Consiliul analizează poziţiile formulate de Orange şi Vodafone.
Referitor la această tranzacţie, încheiată la sfârşitul lunii inuie, domnul Chiriţoiu a ţinut să precizeze că "privim cu interes preluarea Zapp de către Cosmote. Trebuie să vedem pieţele pe care funcţionează cele două companii şi dacă această concentrare economică respectă sau nu legile concurenţiale. În prezent, analizăm opiniile primite de la ceilalţi doi mari operatori de telefonie mobilă, Orange şi Vodafone", a mai spus acesta.
Preluarea Zapp de către Cosmote a fost privită cu reticenţă de către Orange, care susţine că grupul Romtelecom-Cosmote, care deţine două licenţe CDMA şi una 3G, va avea o poziţie dominantă pe piaţă. În completare, preşedintele Autorităţii pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), domnul Cătălin Marinescu, a explicat că "legislaţia română nu împiedică deţinerea mai multor licenţe de către o companie, însă trebuie să vedem ce înseamnă acest lucru, dacă nu cumva ridică bariere pentru ceilalţi operatori de servicii de telefonie mobilă".
• Protocol de colaborare între Consiliul Concurenţei şi ANCOM
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu şi preşedintele Autorităţii pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, au semnat, ieri, un nou protocol de colaborare în vederea asigurării şi promovării concurenţei în domeniile comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale şi serviciilor poştale.
Documentul stabileşte modalităţile prin care cele două instituţii îşi vor coordona eforturile pentru aplicarea unitară a legislaţiei generale din domeniul concurenţei, cât şi a celei specifice pentru domeniul comunicaţiilor, în vederea protejării drepturilor şi intereselor utilizatorilor finali.
"Prin semnarea acestui nou protocol reconfirmăm colaborarea, de acum tradiţională, dintre Consiliul Concurenţei şi ANCOM. Alăturând expertiza ANCOM şi experienţa Consiliului Concurenţei în investigarea unor cazuri, rezultatul va fi, cu siguranţă, o piaţă a comunicaţiilor unde concurenţa este reală, iar toţi jucătorii respectă regulile, spre binele consumatorilor finali", a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
"Am reînnoit acest protocol pentru a-l actualiza şi intenţionăm să-l aplicăm în continuare pentru că în temeiul versiunii sale mai vechi am colaborat intens cu Consiliul Concurenţei. ANCOM a pus la dispoziţia Consiliului informaţiile necesare investigării unor posibile concentrări economice, înţelegeri anticoncurenţiale sau abuzuri de putere dominantă de piaţă în care erau implicaţi furnizori de servicii de comunicaţii electronice sau servicii poştale, iar Consiliul şi-a exprimat puncte de vedere pe marginea analizelor noastre de piaţă. S-au completat astfel expertiza specifică sectorului comunicaţiilor, care este atributul ANCOM, şi atribuţiile de sancţionare a comportamentului neconcurenţial, care revin Consiliului Concurenţei," a detaliat Cătălin Marinescu, Preşedintele ANCOM.
Printre instrumentele care vor asigura implementarea acestui protocol se numără constituirea unor echipe mixte de experţi, iniţierea de acţiuni de cercetare a pieţei, necesare ambelor instituţii, sub forma unor studii sau analize pentru cunoaşterea pieţei sau mediatizarea pe scară largă a legislaţiei, măsurilor şi acţiunilor legate de mediul concurenţial şi funcţionarea sectoarelor comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale şi serviciilor poştale.
Schimbul reciproc de informaţii va fi completat prin date culese în timpul unor întâlniri cu agenţii economici care activează pe pieţele de comunicaţii electronice şi servicii poştale. Aceste întâlniri constituie o metodă eficace de identificare a problemelor cu care agenţii economici se confruntă în legătură cu aplicarea reglementărilor din domeniu. Echipele celor două instituţii vor colabora în permanenţă, în vederea cunoaşterii cât mai exacte a sectoarelor menţionate, precum şi a prevenirii şi descurajării practicilor anticoncurenţiale.