CONSILIUL CONCURENŢEI INVESTIGHEAZĂ TRANZACŢIA DINTRE CELE DOUĂ COMPANII Concentrarea Wienerberger - Brikston, posibil să majoreze preţurile din domeniu

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 22 mai 2018

Concentrarea Wienerberger - Brikston, posibil să majoreze preţurile din domeniu

Consiliul Concurenţei (CC) a declanşat o investigaţie privind tranzactia prin care Wienerberger Sisteme de Cărămizi SRL preia Brikston Construction Solutions SA, în vederea evaluării efectelor acesteia pe piaţa producerii şi comercializării de cărămizi şi blocuri ceramice din România, conform unui comunicat al CC.

Comunicatul citat arată: "În urma analizei realizate până în prezent, Consiliul Concurenţei a ajuns la concluzia că acestă tranzacţie este susceptibilă să creeze obstacole semnificative în calea concurenţei efective, prin crearea unei poziţii dominante pe piaţa producerii şi comercializării de cărămizi şi blocuri ceramice din România, ceea ce ar putea avea ca efect majorarea preţurilor.

Având în vedere că tranzacţia prezintă îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal şi acestea nu au putut fi înlăturate prin angajamentele propuse de Wienerberger Sisteme de Cărămizi SRL, Consiliul Concurenţei a decis deschiderea unei investigaţii".

Conform legislaţiei din domeniu, în maximum cinci luni, autoritatea de concurenţă va emite o decizie prin care tranzacţia va fi autorizată, va fi interzisă sau va fi autorizată cu condiţii.

Reglementările în vigoare impun notificarea Consiliului Concurenţei asupra oricărei operaţiuni în care sunt implicate companii a căror cifră de afaceri cumulată depăşeşte echivalentul a 10 milioane de euro şi cel puţin două dintre companiile implicate au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare de 4 milioane de euro. Tranzacţia prin care Wienerberger Sisteme de Cărămizi SRL preia Brikston Construction Solutions SA. este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei, precizează comunicatul.

În luna octombrie 2017, cele două entităţi anunţau că au ajuns la un acord referitor la preluarea de către Wienerberger AG a pachetului de 98,3% din acţiunile Brikston Construction Solutions SA. Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG, consideră că intenţia de a achiziţiona producătorul de cărămizi Brikston este o excelentă oportunitate pentru extinderea activităţii grupului austriac la nivel local, mai ales în contextul în care societatea pe care urmează să o preia activează într-o regiune a ţării unde Wienerberger nu deţine o unitate de producţie. "Brikston are o gamă largă de produse, un brand puternic şi o cultură organizaţională modernă. Compania poate fi integrată rapid în reţeaua existentă de fabrici şi completează foarte bine prezenţa geografică în România, precum şi susţinerea activităţii noastre la nivel local", a mai spus Heimo Scheuch.

Conform unor surse din piaţa de fuziuni şi achiziţii, citate de mirsanu.ro, valoarea tranzacţiei este estimată la aproximativ 30 de milioane de euro, însă reprezentanţii celor două companii nu ne-au confirmat, dar nici nu ne-au infirmat această cifră.

Vânzarea Brikston se înscrie într-o serie recentă de alte tranzacţii ale fondului de investiţii ADM Capital, care şi-a îmbunătăţit profitul operaţional cu peste 60%, pe parcursul celor trei ani de la achiziţia Brikston. Compania des-făşoară mai ales activităţi de producere şi comercializare de cărămizi şi blocuri ceramice.

Wienerberger Sisteme de Cărămizi SRL este prezentă în ţara noastră în principal în sectorul producerii şi comercializării de cărămizi şi blocuri ceramice. Compania operează patru unităţi de producţie de cărămizi şi blocuri ceramice, Grupul Wienerberger fiind prezent la noi şi în domeniile ţiglelor şi accesoriilor ceramice pentru învelitori, pavajelor de beton, ţevilor de plastic şi de ceramică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb