CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE AL CEC BANK ARE DOI NOI MEMBRI Ştefan Nanu şi Doru Dudaş - la conducerea CEC Bank

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 iulie 2017

Ştefan Nanu şi Doru Dudaş - la conducerea CEC Bank

Cei doi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor urmează să fie aprobaţi de Banca Naţională a României

Consiliul de Administraţie (CA) al CEC Bank are doi noi membri nominalizaţi, în persoanele domnilor Ştefan Nanu - director de trezorerie în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi Doru Petru Dudaş - director general al Direcţiei Generale de Legislaţie Cod Procedură Fiscală, la acelaşi minister.

Aceştia doi nu îşi pot exercita, încă, atribuţiunile de membri în CA al CEC Bank, întrucât, pentru acest lucru, trebuie să fie aprobaţi de reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR), după cum este menţionat pe site-ul băncii.

Viorel Ştefan, fostul ministru al Finanţelor, ne-a spus, recent, că MFP urmează să lanseze o nouă procedură de schimbare a conducerii CEC Bank, după ce Guvernul Grindeanu a modificat OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, exceptând CEC Bank şi Eximbank de la aplicarea acesteia. Fostul ministru de resort ne-a precizat că procesul de nominalizare a noii conduceri de la CEC Bank va fi acelaşi ca în cazul tuturor băncilor.

Întrebat despre un nou proces de schimbare a şefilor băncii, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, ne-a spus: "La noi au fost două locuri vacante în Consiliul de Administraţie care au fost ocupate recent - în sensul că au fost nominalizaţi domnul Ştefan Nanu şi domnul Doru Dudaş de la Ministerul Finanţelor, care urmează să fie aprobaţi de BNR, -, ceea ce înseamnă că suntem într-un proces de completare a Consiliului. Au fost o serie de declaraţii pe care eu le conside iresponsabile, de genul «schimbăm tot consiliul». Nicăieri în lume nu se schimbă tot Consiliul de Administraţie".

Actualului preşedinte al băncii de stat, Radu Graţian Gheţea, îi expiră avizul acordat de Banca Naţională a României în luna septembrie. Pentru prelungirea acestuia, este necesară o solicitare din partea acţionarului majoritar, care este MFP.

În ceea ce priveşte modificarea Ordonanţei 109/2011 aprobată prin Legea 111/2016, atât reprezentanţii BNR, cât şi cei ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), dar şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi CEC Bank au recomandat eliminarea instituţiilor de credit de sub auspiciile acestei legi, întrucât băncile sunt deja reglementate de Banca Centrală. "BNR supraveghează şi reglementează activitatea băncilor şi nimeni nu poate intra în procesul de modificare a conducerii acestora în afara Băncii Centrale", spun specialiştii din domeniu.

Instituţiile financiare şi cele de credit nu au fost prevăzute iniţial în textul OUG 109, acestea fiind introduse odată cu aprobarea Legii 111.

Sursele noastre ne-au precizat că nici textul Legii 111/2016 nu conţinea, iniţial, în forma adoptată de Guvern, niciun articol care să vizeze implementarea guvernanţei corporative la instituţiile care funcţionează sub coordonarea BNR, Ordonanţa 109 fiind modificată printr-un amendament de către parlamentari, în cadrul procesului de aprobare a Legii 111.

Înainte de modificarea Ordonanţei 109, compania de recrutare Transearch finalizase lista scurtă a candidaţilor la conducerea CEC Bank.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "BNR supraveghează şi reglementează activitatea băncilor şi nimeni nu poate intra în procesul de modificare a conducerii acestora în afara Băncii Centrale".

    dar in articolul de saptamana trecuta legat de documentele interne ale Raiffeisen Bank privind creditarea in CHF, Adrian Vasilescu zicea ca BNR nu are nicio putere sa intervina.

    Pana la urma, cat de autoritate este BNR fata de banci? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb