Consiliul de Afaceri Generale se reuneşte astăzi la Bruxelles

S.B.
Miscellanea / 25 ianuarie 2022

Consiliul de Afaceri Generale se reuneşte astăzi la Bruxelles

Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene se reuneşte la 25 ianuarie 2022, la Bruxelles, pe agenda discuţiilor aflându-se teme precum priorităţile preşedinţiei franceze a UE, pachetul legislativ privind democraţia în Uniune, Conferinţa privind viitorul Europei, coordonarea în materia de COVID-19, relaţiile dintre UE şi Regatul Unit, informează Agerpres.

În ceea ce priveşte priorităţile preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene (ian.-iun. 2022), acestea se reflectă în deviza acesteia, "Relansare, putere, apartenenţă". Potrivit discursului preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, din 9 decembrie 2021, în care a prezentat priorităţile preşedinţiei franceze, activităţile preşedinţiei se vor axa pe trei domenii principale: urmărirea unei agende pentru suveranitatea europeană, prin care se înţelege capacitatea Europei de a exista în lumea de astăzi şi de a-şi apăra valorile şi interesele; construirea unui nou model european de creştere; crearea unei Europe mai "umane".

La 19 ianuarie 2022, preşedintele francez a prezentat în PE principalele obiective şi strategia politică pentru cele şase luni în care Franţa deţine preşedinţia UE. Macron a explicat că valorile pe care a fost fondată UE - democraţie, progres şi pace - sunt în prezent ameninţate şi a solicitat un angajament pentru "a le da o nouă viaţă". În domeniul apărării, preşedintele Macron a subliniat că "trebuie să rămânem fermi în faţa interferenţelor şi încercărilor de a destabiliza Europa, în special cele venite din Rusia, şi să îi pedepsim efectiv pe cei care încalcă normele internaţionale", scrie site-ul www.europarl.europa.eu.

În cadrul reuniunii din 25 ianuarie 2022, miniştrii vor desfăşura, de asemenea, în sesiune publică, o dezbatere de orientare cu privire la pachetul legislativ "Consolidarea democraţiei şi a integrităţii alegerilor".

Pachetul legislativ "Consolidarea democraţiei şi a integrităţii alegerilor" face parte din Planul de acţiune al Comisiei Europene pentru democraţia europeană, care urmăreşte să le ofere cetăţenilor mijloacele pentru a acţiona, precum şi să construiască democraţii mai reziliente în întreaga Uniune. Planul de acţiune pentru democraţia europeană prevede măsuri grupate în jurul a trei piloni principali: promovarea unor alegeri libere şi corecte (ex: propunere legislativă privind transparenţa conţinutului politic sponsorizat - "publicitatea politică"; normele privind finanţarea partidelor politice europene); consolidarea libertăţii şi a pluralismului mass-mediei (ex: iniţiativă privind limitarea utilizării abuzive a acţiunilor în justiţie împotriva mobilizării publice); combaterea dezinformării (ex: transformarea Codului de practici împotriva dezinformării într-un cadru de coreglementare a obligaţiilor şi a responsabilităţii platformelor online, în conformitate cu viitorul Act legislativ privind serviciile digitale), precizează site-ul https://ec.europa.eu/.

Tot la reuniunea din 25 ianuarie, preşedinţia franceză va oferi miniştrilor o informare cu privire la Conferinţa privind viitorul Europei. Conferinţa privind viitorul Europei este o iniţiativă comună a Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei de a-i asculta pe cetăţenii europeni pentru ca aceştia să aibă un cuvânt de spus cu privire la viitorul Europei, prin intermediul unei serii de dezbateri şi discuţii conduse de cetăţeni. Cele trei instituţii s-au angajat să asculte cetăţenii europeni şi să dea curs, în limitele competenţelor lor, recomandărilor formulate de conferinţă. Se preconizează că, până în primăvara anului 2022, conferinţa îşi va prezenta concluziile astfel încât să ofere orientări privind viitorul Europei, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Un alt subiect pe ordinea de zi a reuniunii este trecerea în revistă a situaţiei actuale a coordonării în materie de COVID-19 la nivel european. Recent, la 16 decembrie 2021, Consiliul European a reiterat importanţa vitală a vaccinării, inclusiv administrarea urgentă a dozelor de rapel, şi a solicitat punerea în aplicare rapidă a recomandărilor revizuite ale Consiliului privind călătoriile în interiorul UE şi către UE.

Nu în ultimul rând, miniştrii de resort vor discuta despre situaţia actuală a relaţiilor dintre UE şi Regatul Unit. Negocierile privind viitorul parteneriat dintre UE şi Regatul Unit au început la 2 martie 2020. La 24 decembrie 2020, negociatorii UE au ajuns la un acord cu Regatul Unit cu privire la condiţiile viitoarei sale cooperări cu Uniunea Europeană. Acordul s-a aplicat cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021.La 29 aprilie 2021, în urma aprobării Parlamentului European, Consiliul a adoptat o decizie privind încheierea acordului comercial şi de cooperare şi a acordului privind securitatea informaţiilor dintre UE şi Regatul Unit. Aceasta a fost ultima etapă pentru UE în procesul de ratificare a acordului post-Brexit. Ambele acorduri au intrat în vigoare la 1 mai 2021, mai informează site-ul Consiliului.

*

Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Generale a avut loc la 14 decembrie 2021, având pe ordinea de zi subiecte precum concluziile Consiliului privind extinderea şi procesul de stabilizare şi de asociere, pregătirea Consiliului European din 16 decembrie 2021, Conferinţa privind viitorul Europei, statul de drept în Polonia, respectarea valorilor UE în Ungaria, raportul privind antisemitismul, semestrul european 2022, priorităţile legislative pentru 2022, programul de lucru al consiliului, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

*

Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului UE, care pregăteşte reuniunile Consiliului European şi urmăreşte rezultatele acestora, dar, în acelaşi timp, este responsabil şi de o serie de domenii de politică transsectorială. Politicile transsectoriale de care se ocupă CAG sunt extinderea UE şi negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe şapte ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituţională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredinţează Consiliul European. Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniştrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentată şi CE prin comisarul care răspunde de relaţiile interinstituţionale, în funcţie de subiectul dezbătut.

Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, vizitat pe https://eur-lex.europa.eu/.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce mai pun la cale,cred ca nimic bun

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb